A 43 éves nő ezeket az ételeket nem ette egy hónapig az ortopéd orvos tanácsára, elmúlt a térdfájása

2025. szeptember 21.
Fájnak a térdeink? Lehet, hogy nemcsak a mozgáshiány vagy az időjárás a hibás, hanem az is, amit nap mint nap a tányérunkra teszünk. Egy friss kutatás szerint van egy élelmiszercsoport, amit jobb messziről elkerülni, ha szeretnénk kímélni az ízületeinket.
40 feletti nő ül az ablakpárkányon és a fájós térdét fogja
  • A térdízületi porckopás tüneteit étrendünkkel is enyhíthetjük, de bizonyos ételeket feltétlenül kerülnünk kell.
  • Az ultrafeldolgozott élelmiszerek nemcsak az elhízásban játszanak szerepet, hanem az izmokat is gyengítik, melyek aztán nem védik megfelelően az ízületeket.
  • A készételek kényelmesek, de nagy árat fizethetünk ezért: hosszú távon nemcsak az ízületeinket, hanem szívünket, anyagcserénket és mentális egészségünket is károsítják.

A térdízületi porckopás sokunk életét megnehezíti, a fájdalom és a mozgáskorlátozottság pedig mindennapjaink részévé válhat. Bár a gyógyszeres kezelés és a mozgásterápia fontos, nem szabad elfelejtenünk, hogy mindaz, amit a tányérunkra teszünk, közvetlenül hat az ízületeink állapotára. Egy friss kutatás szerint van egy élelmiszercsoport, amelyet különösen ajánlott elkerülnünk, ha enyhíteni szeretnénk a gyulladást és a kellemetlen panaszokat.

Az étrendünk hatása az ízületeinkre

Nem titok, hogy minden falat, amit elfogyasztunk, befolyásolja egészségünket. Ezért különösen fontos, hogy étrendünket az aktuális állapotunkhoz igazítsuk. Akik porckopással küzdenek, számukra bizonyos ételek kifejezetten előnyösek lehetnek:

  • tejtermékek,
  • tojás,
  • hal,
  • gombák.

Ezek ugyanis mind hozzájárulhatnak a gyengülő ízületek megfelelő működéséhez.

Ugyanakkor vannak élelmiszerek, amelyeket érdemes korlátoznunk, sőt, akár teljesen elhagynunk, mert ronthatják a gyulladásos folyamatokat, és fokozhatják a fájdalmat. A Radiological Society of North America kongresszusán bemutatott kutatás szerint bizonyos élelmiszertípusok kifejezetten összefüggésbe hozhatók a térdízületi porckopás kialakulásával. Akik rendszeresen fogyasztják ezeket, sokkal nagyobb eséllyel néznek szembe a betegséggel életük során. 

Nő teli bevásárlókosárral áll a szupermarketben

Könnyű megvenni az ultrafeldolgozott élelmiszereket, de nagy árat fizethetünk a kényelemért

A főbűnös: az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Köztudott, hogy a túlsúly és az elhízás elősegíti az ízületi kopást. Ebben pedig hatalmas szerepe van az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a testsúlyproblémákhoz.

És itt még nincs vége. A Top Santé beszámolója szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott ételekben gazdag étrend a combizmokban zsírlerakódásokat eredményezhet. Ez a jelenség gyengíti az izmokat, így azok nem tudják megfelelően védeni a porcokat, és a térdízületi porckopás kockázata tehát ugrásszerűen nő.

Az ilyen ételek tehát több fronton is fokozzák a fájdalmat és a gyulladást. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy étrendünket úgy alakítsuk, hogy az hosszú távon támogassa mozgásunkat és csökkentse a panaszokat.

Nemcsak az ízületeinket károsítják

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése nemcsak a porckopás miatt fontos. Az egyoldalú, ipari készítményekkel teli étrend számos más betegséggel is összefügg, Növeli a kockázatát számos krónikus egészségügyi problémának:

  • a szív- és érrendszeri problémák,
  • 2-es típusú cukorbetegség,
  • magas vérnyomás,
  • mentális zavarok.

Mindezek ellenére a piacon továbbra is óriási népszerűségnek örvendenek. Az előrecsomagolt kenyerek, csokoládészeletek, instant levesek és készételek a szupermarketek polcain mindenütt jelen vannak. Népszerűségük titka a praktikum: könnyen szállíthatók, tárolhatók és pillanatok alatt elkészíthetők. Ez a kényelem azonban súlyos árat követel: az egészségünket.

Ha tehát valóban szeretnénk vigyázni az ízületeinkre, megelőzni a térdfájást – és jóval többre is –, a változás nem a tányérunkon, hanem a bevásárlókosarunkban kezdődik.

Mit tehetünk még a térdfájás ellen?

Forrás: Grazie, fotó: Getty Images, Unsplash