A tízperces térderősítő tréning már két hét alatt csökkenti a térdfájást

2022. január 04.
A térdfájásnak számtalan oka lehet, akár sportolunk rendszeresen, akár nem, egy rossz mozdulat vagy évekig tartó kopás és terhelés miatt bárkinél kialakulhat térdfájás. A térd pedig az az ízület, ami ha egyszer elromlik, utána nehéz – vagy szinte lehetetlen – újra teljesen tünetmentessé tenni. Napi tíz perc erősítés azonban segíthet, hogy újra fájdalommentesen tudjunk felmenni a lépcsőn, vagy éppen ne kelljen lemondanunk kedvenc edzésformánkról.

Nemcsak fizikailag, de lelkileg is nagyon megterhelő a térdfájás. Amikor minden lépés annyira fáj, nemcsak a futásra, de arra se nagyon tudunk gondolni, hogy a másik szobában lévő telefonunkat gyorsan elérjük, ha csörög. Attól függően, mi okozza térdfájást, lehet, hogy elegendő, ha változtatunk a terhelés formáján, és a rendszeres futás helyett evezésre váltunk inkább. Ám még ilyenkor sem valószínű, hogy megússzuk az időnként fellángoló fájdalmakat. 

terd-fajdalom-10-perc-gyakrolat

Egy gyógytornász által összeállított tízperces gyakorlatsor azonban már két hét alatt is drámai javulást hozhat az életminőségünkbe, ráadásul elegendő, ha hetente háromszor elvégezzük a feladatokat. Érezhetően jobb lesz a térdeink állapota. 

A gyakorlatsor első felében leginkább nyújtások találhatók, melyek kifejezetten a térd körüli izmokat, a négyfejű combizmot, a comb hátulsó részét és a csípő izmokat célozzák. A második rész gyakorlatai erősítik az izmokat. Különösen a négyfejű combizom vagy az egylábas jógahíd lehet hatékony a térdfájdalom elűzésére. Nagyon jó, hogy a sípcsont melletti izmokat sem hagyja ki a gyógytornász az erősítésből, hiszen ezeknek is fontos szerepe van abban, hogy ne terheljük túl a térdeket.

Forrás: Popsugar Fitness Fotó: Unsplash

Olvass tovább!