Miért okoz egyeseknél ízületi fájdalmat a menstruáció? Hogyan kerülhető el?

2024. május 15.
Puffadás, fáradtság, PMS, fejfájás – van olyan kellemetlen dolog, amit nem okoz a menstruáció?! Még ezeken kívül is létezik más alapvetően gyakori velejárója a havivérzésnek, ám sokszor nem is tudjuk, hogy a panaszokat a menstruációnk okozza: az ízületi fájdalom.
Ízületi fájdalom menstráció alatt
  • A legtöbben nem kapcsolják össze az ízületi fájdalmakat a menstruációval.
  • A hormonális ingadozás váltja ki a menstruáció előtt és alatt az ízületi fájdalmakat. 
  • Bár nagyon kellemetlen, de alapvetően nem kell aggódnunk a menstruáció alatti ízületi fájdalmak miatt.

Egy friss kutatás szerint – melyet 10 ezer önkéntes bevonásával végeztek – a menstruáció alatt a nők 43 százaléka tapasztal enyhe vagy közepesen erős ízületi fájdalmakat. Ezeket általában nem is kapcsoljuk össze a havivérzéssel.

A hormonszint ingadozása váltja ki a menstruáció alatti ízületi fájdalmakat. Ugyan roppant kellemetlen és zavaró lehet, de alapvetően nem kell aggódnunk a panaszok miatt a szülész-nőgyógyász szerint.

Ez az oka, hogy ízületi fájdalmat tapasztalunk a menstruáció alatt

„A hormonszerű zsírvegyület, a prosztaglandin válthatja ki az ízületi fájdalmat a menstruáció alatt – mondta Dr. Hyacinth Norris szülész-nőgyógyász. – A vérzés idején a prosztaglandinszint megemelkedik a szervezetben.”

Azért fontosak ezek a vegyületek, mert ezekből épül fel a méh nyálkahártyája. „Amikor leválik a méh faláról a belső szövet, mert nem történt beágyazódás, prosztaglandin szabadul fel. Ez bekerül a véráramba és a szomszédos szövetekbe – magyarázta a szülész-nőgyógyász. – A prosztaglandin hatására húzódik össze a méh, ami segíti a méh faláról a nyálkahártya leválását és távozását, azaz a menstruációt.”

Ugyanakkor a prosztaglandin gyulladást generálhat. Ha hajlamosak vagyunk az ízületi fájdalomra, a csökkent fájdalomtűrő-képesség miatt érzékenyebben reagálhatunk, és erős ízületi fájdalmakat tapasztalhatunk a menstruáció alatt

Hozzájárul az is a menstruáció alatti ízületi fájdalmakhoz, hogy az ösztrogén szintje a ciklusnak ebben az időszakában lecsökken a prosztaglandin emelkedésével párhuzamosan, ami szintén felerősítheti a gyulladásos folyamatokat a testünkben.

Hogyan kezeljük a menstruáció alatti ízületi fájdalmat?

Természetesen sok mindent tehetünk, hogy enyhítsük az ízületi panaszokat a menstruáció idején, megelőzzük a romlást. 

A jóga vagy pilates gyakorlatok endorfint szabadítanak fel, ami csökkenti az ízületi fájdalmat a menstruáció alatt

A jóga- vagy pilatesgyakorlatok endorfint szabadítanak fel, ami csökkenti az ízületi fájdalmat a menstruáció alatt

1. Megelőzés

Érdemes nem szteroid gyulladáscsökkentővel (például ibuprofén) két-három nappal a menstruáció várható ideje előtt megelőzni az ízületi fájdalmat. Ez a hatóanyag ugyanis blokkolja azoknak az enzimeknek a termelődését a szervezetünkben, melyek a prosztaglandint előállítják. Ha korábban elkezdjük a gyógyszert a menstruáció előtt, nem termelődik annyi prosztaglandin, így a vérzés idején nem lángol fel olyan erővel az ízületi fájdalom. Fontos, hogy az orvosunkkal is konzultáljunk, mert a nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése csak rövid időre javasolt, kúraszerűen gyomorproblémákat okozhat.

2. Az ízületi fájdalom csillapítása a menstruáció alatt

Segíthetnek a lazító tornagyakorlatok, a pilates és a jóga, hogy az ízület mozgékonyabb maradjon, jobban érezzük magunkat és oldódjon a stressz, amit a fájdalom vált ki. Ez vissza is hat az ízületi fájdalomra. A mozgás endorfint szabadít fel a szervezetünkben, ami fájdalomcsillapító hatású.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash