Sokkoló: egy halom betegséget okozhatnak az ultrafeldolgozott ételek – köztük rákot is

2025. január 27.
A világ legnagyobb kutatása közvetlen összefüggéseket talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rák, valamint a szívbetegségek és a korai halálozás között.
Ultrafeldolgozott élelmiszerek: csomó betegséget okozhatnak
  • Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közvetlenül összefüggésbe hozhatók 32 káros egészségügyi hatással.
  • Szívbetegséget, rákot 2-es típusú cukorbetegséget, kedvezőtlen mentális egészséget és korai halálozást is okozhatnak.
  • Lássuk, milyen betegségeket idézhetnek még elő az ultrafeldolgozott ételek!

A BMJ-ben közzétett eredmények szerint a magas ultrafeldolgozott élelmiszer-tartalmú étrend az egészség számos területére káros lehet. A csaknem 10 millió embert érintő vizsgálat eredményei hangsúlyozták az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeit és a szakértők szorgalmazzák az ilyen ételek csökkentését.

Mi a baj az ultrafeldolgozott ételekkel?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, beleértve a csomagolt pékáruk, rágcsálnivalók, szénsavas italok, cukrozott gabonafélék, valamint a gyors- vagy készételek több ipari folyamaton mennek keresztül, és gyakran tartalmaznak színezéket, emulgeálószereket, aromákat és egyéb adalékanyagokat. Ezek a termékek általában magas hozzáadott cukor-, zsír- és/vagy sótartalmúak, ugyanakkor a vitamin- és rosttartalmuk alacsony.

Ijesztően sok betegséget okozhatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Ijesztően sok betegséget okozhatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az ultrafeldolgozott ételek számos betegséget okozhatnak

Korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták már az ultrafeldolgozott élelmiszereket a rossz egészségi állapottal, de eddig még nem készült erről ilyen átfogó értékelés. Éppen ezért a kutatók nemrég átfogó kutatást végeztek. Az eredményekről készült cikkek mindegyike az elmúlt három évben jelent meg, és 9,9 millió embert érintett.

Összességében az eredmények azt mutatják, ahogy arról a BMJ-ben beszámoltak: közvetlen összefüggéseket találtak az ultrafeldolgozott élelmiszereknek való kitettség és 32 betegség között, mint amilyenek a következők:

A bizonyítékok azt mutatták, hogy a magasabb ultrafeldolgozott élelmiszer bevitele 21%-kal növelte a bármilyen okból történő halálozás kockázatát, 40-66%-kal növelte a szívbetegséggel összefüggő halálozást, és ugyanígy növelte az elhízásra, a 2-es típusú cukorbetegségre és az alvászavarokra való hajlamot, valamint 22%-kal nagyobbá vált a depresszió kialakulása.

Ez még nem minden: összefüggést találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az asztma, az emésztőrendszeri betegségek között. Mindenesetre a kutatók figyelmeztettek, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a betegségek közötti kapcsolatokra vonatkozó bizonyítékok továbbra is korlátozottak és további kutatást igényelnek.

Forrás: The Guardian, Fotók: Getty Images