- Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közvetlenül összefüggésbe hozhatók 32 káros egészségügyi hatással.
- Szívbetegséget, rákot 2-es típusú cukorbetegséget, kedvezőtlen mentális egészséget és korai halálozást is okozhatnak.
- Lássuk, milyen betegségeket idézhetnek még elő az ultrafeldolgozott ételek!
A BMJ-ben közzétett eredmények szerint a magas ultrafeldolgozott élelmiszer-tartalmú étrend az egészség számos területére káros lehet. A csaknem 10 millió embert érintő vizsgálat eredményei hangsúlyozták az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeit és a szakértők szorgalmazzák az ilyen ételek csökkentését.
Mi a baj az ultrafeldolgozott ételekkel?
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, beleértve a csomagolt pékáruk, rágcsálnivalók, szénsavas italok, cukrozott gabonafélék, valamint a gyors- vagy készételek több ipari folyamaton mennek keresztül, és gyakran tartalmaznak színezéket, emulgeálószereket, aromákat és egyéb adalékanyagokat. Ezek a termékek általában magas hozzáadott cukor-, zsír- és/vagy sótartalmúak, ugyanakkor a vitamin- és rosttartalmuk alacsony.

Ijesztően sok betegséget okozhatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek
Az ultrafeldolgozott ételek számos betegséget okozhatnak
Korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták már az ultrafeldolgozott élelmiszereket a rossz egészségi állapottal, de eddig még nem készült erről ilyen átfogó értékelés. Éppen ezért a kutatók nemrég átfogó kutatást végeztek. Az eredményekről készült cikkek mindegyike az elmúlt három évben jelent meg, és 9,9 millió embert érintett.
Összességében az eredmények azt mutatják, ahogy arról a BMJ-ben beszámoltak: közvetlen összefüggéseket találtak az ultrafeldolgozott élelmiszereknek való kitettség és 32 betegség között, mint amilyenek a következők:
- rák
- mentális problémák
- légzőszervi problémák
- szívbetegségek
- érrendszeri panaszok
- gyomor- és bélrendszeri panaszok
- anyagcsere-problémák
- akár halálozást is okozhatnak
A bizonyítékok azt mutatták, hogy a magasabb ultrafeldolgozott élelmiszer bevitele 21%-kal növelte a bármilyen okból történő halálozás kockázatát, 40-66%-kal növelte a szívbetegséggel összefüggő halálozást, és ugyanígy növelte az elhízásra, a 2-es típusú cukorbetegségre és az alvászavarokra való hajlamot, valamint 22%-kal nagyobbá vált a depresszió kialakulása.
Ez még nem minden: összefüggést találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az asztma, az emésztőrendszeri betegségek között. Mindenesetre a kutatók figyelmeztettek, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a betegségek közötti kapcsolatokra vonatkozó bizonyítékok továbbra is korlátozottak és további kutatást igényelnek.
Forrás: The Guardian, Fotók: Getty Images