Gyerekkorunk őszi kedvence: csinálj illatos birsalmasajtot úgy, mint a nagyi

2025. szeptember 27.
A birsalmasajt nosztalgikus gyerekkori kedvenc, amit mi is simán elkészíthetünk! Pofonegyszerű, a végeredmény pedig mennyei őszi finomság.
Házi készítésű birsalmasajt vágódeszkán
  • A birsalmasajt sokunk gyerekkori kedvence, amit valójában egyáltalán nem bonyolult elkészíteni – kezdő szakácsok sem tudják elrontani.
  • Az ősz egyik kedvenc gyümölcsén kívül csak cukorra és citromra lesz szükség ehhez a szuper recepthez.
  • Mutatjuk, hogy készítsd el a tökéletes birsalmasajtot!

Az őszi szezon egyik kedvenc finomsága a birsalmasajt, ez az egyszerű, mégis nagyon különleges finomság, amit a legtöbben a nagymama konyhájából ismernek – és szeretnek. A birsalmasajt nemcsak nosztalgikus és szívet melengető, de kifejezetten egyszerű őszi recept. A birsalmán kívül csak cukorra lesz szükség hozzá, illetve egy kis citromlére, hogy ellensúlyozzuk picit az édességet.

Ha szeretnénk picit karakteresebb, ősziesebb ízvilágot adni a birsalmasajtunknak, adhatunk hozzá fahéjat vagy szegfűszeget, vagy akár mindkettőt!

Ezért érdemes birsalmát enni!

A birsalmasajt nem kifejezetten diétás vagy egészséges finomság, hiszen adott mennyiségű birsalmához azonos mennyiségű kristálycukrot kell adni… A birsalma önmagában azonban kifejezetten egészséges finomság, amit több okból is nagyon jó ötlet fogyasztani.

Vitaminokban gazdag birsalma

  • A birsalma nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amely erős antioxidáns, és segít az immunrendszer erősítésében, valamint a bőr egészségének fenntartásában.
  • Tartalmaz B-vitaminokat (pl. B6, B1), amelyek hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint az energia-anyagcseréhez.
  • Ezenkívül találhatók benne fontos ásványi anyagok, mint például kálium, réz, vas és magnézium, amelyek nélkülözhetetlenek a sejtek és szervek megfelelő működéséhez.

Természetes antioxidáns

  • A birsalma tele van antioxidánsokkal, például flavonoidokkal, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben, csökkentve ezzel az oxidatív stressz hatásait.
  • Ez hozzájárulhat a krónikus betegségek, mint például a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentéséhez, mivel a birsalmában található antioxidánsok felveszik a harcot a krónikus gyulladásokkal a testünkben.

Ha kicsit kevesebb cukorral fogyasztanánk, a szilárd birsalmasajt helyett jó ötlet lehet birsalmalekvárt készíteni. Ez a gyümölcs önmagában egyébként kifejezetten kalóriaszegény – innen is ered enyhén savanykás íze.

Most pedig azt is elmondjuk, hogyan készítheted el a tökéletes birsalmasajtot idén ősszel!

Tökéletes birsalmasajt

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 800-1000 gramm kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerint fahéj

Elkészítés:

1. Készítsük elő a birsalmát: a gyümölcsöt alaposan mossuk meg, mivel a külsejére könnyen rátapad a por. Jó hír, hogy alapos tisztítás mellett nem kell meghámozni – csak a sérült részeket és a magházakat távolítsuk el. A birsalmát vágjuk fel kisebb darabokra, hogy könnyebben megfőjenek.

2. Az előkészített birsalmát tegyük egy lábasba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Adjuk hozzá a citrom levét és ízlés szerint egy kevés fahéjat. Közepes lángon főzzük, amíg megpuhul (kb. 30-40 percig)

3. A megpuhult birsalmát szűrjük le, majd még melegen pürésítsük botmixer vagy krumplitörő segítségével. Tipp: Ha igazán sima, selymes textúrát szeretnénk, passzírozzuk át egy szitán is.

4. A birsalmapüréhez adjunk közel azonos mennyiségű cukrot – ha nem szeretnénk annyira édesen, vagy nagyon édes maga a gyümölcs, lehet valamivel kevesebb is.

5. Tegyük vissza a pürét a lábasba, és közepes lángon kezdjük el főzni, folyamatosan kevergetve, hogy a cukor feloldódjon. Főzzük addig, amíg a keverék sűrű, ragacsos állagú nem lesz, és a püré elválik az edény falától (ez akár 1-2 órát is igénybe vehet). A keverék közben szép mély narancssárga színt kap.

6. Amikor a birsalmapüré eléggé besűrűsödött, öntsük bele formákba vagy tálcákra, amelyeket előzőleg sütőpapírral béleltünk ki. A formákban egyengessük el a masszát, majd hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni. Ez több napot is igénybe vehet, és érdemes szellős helyen hagyni, hogy gyorsabban száradjon.

7. A birsalmasajtot hagyjuk száradni, akár több napig vagy hétig, hogy teljesen megkeményedjen és szeletelhető legyen. Fordítsuk meg időnként, hogy egyenletesen száradjon, és ha szükséges, cseréljük alatta a sütőpapírt. Ha elkészült, vágjuk tetszőleges méretű és formájú darabokra!

Házi készítésű birsalmasajt vágódeszkán

Házi készítésű birsalmasajt vágódeszkán

Így edd a birsalmasajtot!

A birsalmasajt nagyon jól passzol karakteres sajtok mellé, kínálhatjuk borokhoz, de akár húsételekhez is – különösen szaftosabb, karakteresebb húsokhoz, mint a marha, a kacsa vagy a vadhús.

Apró darabokra vágva izgalmas alkotóeleme lehet különböző salátáknak, de gyümölcskenyérbe, leveles tésztákba töltve vagy pitékbe is kiváló – de még birsalmás sajttorta is készülhet belőle. És persze magában is bármikor fogyaszthatjuk!

Ha még több szuper őszi receptet keresel, próbáld ki ezeket is:

Fotó: Getty Images