Ha egy italt iszol ősszel, ez a piros csoda legyen az! Az olcsó növény leve képes csökkenteni a vérnyomást gyógyszer nélkül

2025. szeptember 29.
Egy új kutatás szerint a céklalé rendszeres fogyasztása természetes módon segíthet a vérnyomás csökkentésében.
Céklalé
  • Elkészült a valaha volt legnagyobb vizsgálat a céklalé kapcsán.
  • Kiderült, hogy az idősebbeknél a céklalé hatására jelentősen csökkent a vérnyomás.
  • De mit jelent ez a gyakorlatban?

A cékla már régóta a legegészségesebb zöldségek közé tartozik, most pedig új kutatás bizonyítja, hogy nemcsak a vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt érdemes fogyasztani. A valaha készült legnagyobb vizsgálat szerint a céklalé rendszeres ivása átalakítja a szájban élő baktériumflórát, és ennek hatására az idősebb felnőttek vérnyomása mérhetően csökkenhet.

Mit mutatott ki a kutatás?

A Free Radical Biology and Medicine című szaklapban közölt vizsgálatban fiatal (30 év alatti) és idősebb (60–70 éves) résztvevőket hasonlítottak össze. Két héten át napi két adag nitrátban gazdag céklalét, majd két héten át placeboitalt kaptak. Az idősebbeknél a céklalé hatására jelentősen csökkent a vérnyomás, míg a placebónál nem.

A tudósok szerint a magyarázat a szájüregi mikrobiom változásában rejlik. A céklalé visszaszorította a káros baktériumokat, így a szervezet hatékonyabban tudta a zöldségekből származó nitrátot nitrogén-oxiddá alakítani. Ez az anyag tágítja az ereket, és segít a vérnyomás szabályozásában. A fiataloknál is átalakult a szájflóra, de náluk vérnyomáscsökkenést nem mértek.

Cékla és céklalé

Cékla és céklalé

Mit jelent ez a mindennapokban?

„A nitrátban gazdag étrendnek egyértelmű előnyei vannak, különösen idősebb korban, amikor a szervezet már kevesebb nitrogén-oxidot termel, és gyakoribb a magas vérnyomás” – magyarázza Anni Vanhatalo professzor, a kutatás vezetője. Ha valaki nem szereti a céklát, más zöldségek is szóba jöhetnek: például a spenót, a rukkola, az édeskömény, a zeller vagy a kelkáposzta.

Egész cékla vagy céklalé?

A Brit Szív Alapítvány arra emlékeztet, hogy a nyers cékla fogyasztása nemcsak a nitrátbevitel miatt hasznos, hanem azért is, mert így a rosttartalma is megmarad. A préselt italból ez nagyrészt hiányzik, viszont a nitrát-koncentráció valamivel magasabb lehet. Az arany középút: változatosan fogyasztani mindkét formában, mértékkel.

Fotó: Getty Images Forrás: Women’s Health