Amiért céklát minden nap ennünk kellene

2020. november 08.
A cékla nemcsak az energiaszintünkre van jó hatással, de az agysejtjeinket is felpörgeti. Soroljuk még?

Manapság a cékla saláták, dzsúszok, levesek és sok más étel alapvető összetevője. Ráadásul ezt az élelmiszertrendet a táplálkozási szakemberek is jó szemmel nézik, hiszen többek között az elménkre és az izmainkra is kifejezetten jó hatást gyakorol. Nagyon finom, egyáltalán nem keserű, így a nem kifejezetten zöldségrajongók körében is népszerű. Elérhető nyáron, ősszel és télen, bármely élelmiszerboltban vagy zöldségesnél. Íme 5 ok, amiért a cékla megérdemel egy fix helyet az étrendedben!

cekla

1. CSÖKKENTI A VÉRNYOMÁST

A magas vérnyomás világszerte a korai elhalálozás egyik vezető oka. Az egészségügyi világszervezet, a WHO becslése szerint az összes haláleset közel 13%-át teszi ki globálisan. Vesd be inkább a céklát! Egészséges nitrátokban gazdag, amelyek a szervezetünkben nitrogén-monoxidokká alakulnak, így tágulnak az erek és csökken a vérnyomás. Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy azok a magas vérnyomással küzdő emberek, akik rendszeresen fogyasztottak 25 dkg főtt céklát vagy kb. 1 csésze nyers répalevet, látványos javulást értek el a vérnyomásuk és a szervezetükben lévő gyulladást jelző szintjük értékeiben is, mindössze 2 hét után!

2. NÖVELI AZ ENERGIASZINTET

Mivel a nitrogén-monoxid tágítja az ereket, hozzájárul az izmokhoz jutó oxigén növeléséhez is. A végeredmény: a cékla biztosíthatja az embereknek, hogy tovább éljenek! Spanyolországi tudósok egy 2017-es kutatásukban még arra a következtetésre is jutottak, hogy a céklalé rendszeres fogyasztása fokozhatja a sportolók állóképességét.

3. GYARAPÍTJA AZ AGYKAPACITÁST

Amellett, hogy több oxigént szállít az izmoknak, még az agynak is többet biztosít belőle. Ha koncentrátum vagy préselt lé formájában vásárolod meg, könnyedén felturbózhatod vele a smoothie-dat is!

Fotó: Unsplash

A további tippekért kattints a Well&Fit oldalára!

Olvass tovább!