- Az ősz egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb alapanyaga a gesztenye, ami elképesztően sokoldalúan felhasználható – például gesztenyeleves is készülhet belőle!
- A gesztenye jellegzetes, enyhén édes és diós íze nagyon különlegessé teszi ezt a levest, amibe még egy kis portói és jó adag tejszín is kerül.
- Jó választás lehet az ünnepi asztalra, de akár egy hűvös őszi-téli estére is!
A gesztenye szinte az őszi szezon szimbóluma: míg a vadgesztenyékből dekorációt készítünk, a szelíd verzióból különböző ízletes fogások készülhetnek. A szelíd gesztenye borzasztóan sokoldalú étel, amiből rengeteg édesség készülhet, de a legtöbb húsnak is jól áll.
Azt viszont talán kevesen tudják, hogy a gesztenyéből mennyeien selymes krémlevest is főzhetünk – méghozzá pofonegyszerű módon! Megosztjuk az egyik kedvenc gesztenyés receptünket.
Ezért érdemes gesztenyét enni!
Gesztenyét nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert nagyon finom, hanem azért is, mert rendkívül egészséges. A gesztenye rostban gazdag, így kifejezetten támogatja az emésztésünk megfelelő működését és a vércukorszintünk kordában tartását.
Emellett sok benne a C-vitamin és a kálium is, így sejtjeink egészségét és vérnyomásunk egészséges szinten tartását is elősegíti. A gesztenye további előnye, hogy kalóriatartalma alacsony, de igen laktató, így akár fogyókúrákba is nagyon jól beilleszthető.
A szelídgesztenye rokonát, a vadgesztenyét leginkább külsődlegesen alkalmazzuk: a vadgesztenyekrém például kifejezetten hatásos lehet visszerek ellen, és még gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan készíthetsz a gesztenyéből szuper krémes és selymes krémlevest, ami akár az ünnepi asztalon is csodás fogás lehet!
Selymes és gazdag gesztenyeleves
Hozzávalók:
- 4 ek. sózatlan vaj
- 1 közepes répa apróra vágva
- 1 db zellerszár apróra vágva
- 1/2 fej közepes hagyma apróra vágva
- 2 csésze főtt szelídgesztenye
- 1 csésze portói
- 3 csésze csirke alaplé
- 1 tk. szárított kakukkfű
- 1/2 zsíros tejszín
- só és bors ízlés szerint

A gesztenyeleves különleges, de egyáltalán nem bonyolult fogás
Elkészítés:
- Egy közepes edényben hevítsük fel a vajat! Dobjuk rá az apróra vágott répát, zellert és hagymát, majd alacsony-közepes láng felett pirítsuk, míg az alap megpuhul – nagyjából 10 perc alatt!
- Adjuk hozzá a megfőtt gesztenyét és főzzük további 5 percig!
- Öntsük fel a portóival, majd adjuk hozzá a kakukkfüvet, és közepes lángon főzzük, míg a bor a felére redukálódik!
- Öntsük fel az alaplével és forraljuk fel! Hagyjuk forrni alacsony láng mellett nagyjából 30 percig!
- Végül adjuk hozzá a tejszínt is a leveshez, és robotgép segítségével – szükség szerint adagokban dolgozva – pürésítsük az egészet teljesen krémesre.
- A kész levest helyezzük vissza a tűzre, hagyjuk újra felforrni! Ízesítsük sóval és borssal, melegen tálaljuk!
Még több szuper recept gesztenyéből
A gesztenye meglepően sokoldalúan felhasználható termés – így az őszi szezonban érdemes minél többször dolgozni vele. Az egyik legtipikusabb felhasználási módja, hogy egyszerűen megsüssük, de a gesztenyepüré is népszerű, nosztalgikus édesség.
A gesztenyéből emellett készülhetnek töltelékek vagy mártások, de akár salátákba is tehetjük!
Próbáld ki ezeket a gesztenyés recepteket is:
- narancsos gesztenyetorta
- gesztenyés csók
- gesztenyével töltött pulyka
- gesztenyével és szőlővel töltött kacsacomb
- gesztenyés báránygombóc
Forrás: FoodandWine Fotó: Getty Images