- A mesekeksz, vagyis spekulatius keksz régi nosztalgikus kedvenc – és otthon is könnyen elkészíthető!
- A kekszhez érdemes beszerezni a speciális formákat, de anélkül is nyugodtan megsüthetjük őket.
- A keksz mellett készíthetünk még spekulatius krémet is, ami sokoldalú és isteni finom különlegesség lehet az ünnepi időszakra.
Az őszi-téli időszakban általában azok is szívesen sütögetnek, akik egyébként nem kifejezetten nagy otthoni cukrászok. A hideg időben pedig nincs is melengetőbb, mint a frissen sült, illatozó házi keksz.
Ha igazán szezonálisak akarunk lenni, akkor ilyenkor érdemes lehet népszerű, melengető fűszerkeverékeket használni: ilyen például az ősz slágerének számító pumpkin spice fűszer, vagy később a mézeskalácsosabb jellegű fűszerkeverékek.
Az alábbiakban a házi spekulatius keksz receptjét mutatjuk meg, amit valószínűleg a legtöbben inkább mesekekszként ismernek. Ez a finomság tökéletes, ha kicsit nosztalgiáznál vagy ha szereted a télies, mézeskalácsos ízvilágot.
Mi is az a spekulatius keksz?
A spekulatius keksz igazi karácsonyi édesség, hiszen eredetileg Szent Miklós ünnepéhez kötődött. A keksz legfőbb ismertetőjele jellegzetes formája: a minták gyakran bibliai jeleneteket, figurákat ábrázoltak, ma már gyakran csak díszes házikók vagy más egyszerűbb, növényi minták kerülnek rá.
Neve a latin speculum (tükör) szóból ered, a tükörképszerű, bibliai mintákra utalva ezzel.
A spekulatius keksz ropogós, fűszeres, vajas édesség: gyakran kerül bele fahéj, szegfűszeg, kardamom és gyömbér. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és ma már formát is könnyen találunk hozzá, így semmi nem tarthat vissza minket, hogy elkészítsük az idei ünnepi szezonban!
Ha nem tudunk vagy nincs kedvünk formát beszerezni, ne aggódjunk: akkor a kinyújtott tésztából egyszerűen vágjunk kis téglalapokat, és süssük ki úgy a kekszet!

A különleges fomrájú spekulatius keksz igazi ünnepi finomság
Így készül az eredeti spekulatius keksz
Hozzávalók:
- 160 gramm puha vaj
- 1 tojás
- 300 gramm finomliszt
- 30 gramm mandulaliszt
- 120 gramm porcukor
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tk. fahéj
- 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 tk frissen reszelt szerecsendió
- 1 negyed citrom héja
Elkészítés:
- A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót és a fűszereket, majd a citrom reszelt héját, a mandulalisztet és a sütőport is!
- A puha vajat habosítsuk ki a cukorral robotgép segítségével, majd adjuk hozzá a tojást, és folytassuk a keverést! Amikor szép, egynemű lett a nedves keverék, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat!
- Amikor összeállt a tésztánk, szedjük ketté, és formázzuk téglalap alakúra őket, majd fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben minimum 1 órán keresztül.
- Pihentetés után a tésztát nyomkodjuk a formába, vagy ha nincs formánk, szeleteljük fel! 180-200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük ropogósra, folyamatosan figyelve – akkor jó, amikor már picir pirult a széle.
- A spekulatius keksz frissen, ropogósan a legfinomabb, de még jó néhány napig fogyasztható (várhatóan kissé puhább lesz, de továbbra is finom).
Nem csak keksz: készítsd el a spekulatius krémet is!
Talán kevesebben tudják, hogy a spekulatius keksz mellett létezik az úgynevezett spekulatius krém is! Ehhez a már megsütött spekulatius kekszre és még néhány hozzávalóra lesz szükségünk, de szerencsére egyáltalán ne bonyolult az összeállítása.
A spekulatius krémhez az alábbiakra lesz szükséged:
- 200 gramm kész spekulatius keksz
- 150 ml zsíros habtejszín
- 30 gramm puha vaj
- 1 cs vaníliás cukor
Az elkészítéshez először a kekszet daráljuk le a robotgép segítségével, majd adjuk hozzá fokozatosan a többi hozzávalót is, míg isteni, krémes, egynemű masszát kapunk! A kész krémet használhatjuk más ünnepi édességekhez, krémekhez, de persze akár magában is ehetjük!
Még több szuper kekszrecept a Marie Claire-en!
Ha kedvet kaptár a házi kekszsütéshez, érdemes lehet kipróbálni az alábbi receptjeinket is!
Forrás: Zimtblume Fotó: Getty Images