Rebarbarás ropogós keksz: különleges, mégis egyszerű finomság

2024. május 09.
Itt a rebarbaraszezon, használjuk ki ezzel a különleges, ropogós keksszel, ami nemcsak istenien finom, de a benne lévő magvaknak és zabnak köszönhetően egészséges és tápláló is.

Már nálunk is egyre többen nyúlnak a tavaszi hónapokban a rebarbara után, ami egy rendkívül izgalmas, enyhén fanyar ízű zöldség. Bár „hivatalosan” zöldség, valójában gyümölcsként használjuk, vagyis főleg édességeket készítünk belőle – különösen jól áll neki, ha eperrel kombináljuk. A rebarbarának a szárát fogyasztjuk, ami igazán zsenge állapotában nyersen is ehető, de érdemes lehet picit meghámozni, feldarabolni és kicsit hőkezelni is.

Az alábbi receptben egy ropogós keksz készül belőle, ami kicsit egy crumble-re, kicsit a granolaszeletekre emlékeztethet minket. A rebarbarából egy édes-fanyar, darabos dzsem készül, a keksz pedig a magoktól és a zabpehelytől lesz igazán ropogós – és tápláló. Bár tény, hogy ebbe a finomságba bőven került cukor is, a sok tápanyagban gazdag hozzávalónak köszönhetően mégis teljes értékű és egészséges ropogtatnivalónak számít.

Mindenképpen érdemes kipróbálni!

Rebarbarás ropogós keksz egyszerűen

Hozzávalók:

  • 1/2 grapefruit leve és reszelt héja
  • 150 gramm kristálycukor
  • 1/4 tk. só
  • 1 rúd vanília belseje (elhagyható)
  • 450 gramm rebarbara kb. 1.5 cm-es darabokra vágva

Az összeállításhoz:

  • 1 és 1/4 csésze török mogyoró és pekándió (vagy mandula) vegyesen
  • 180 gramm puha vaj kockákra vágva
  • 150 gramm finomliszt
  • 125 gramm zab
  • 50 gramm és 1 ek. barna cukor
  • 50 gramm kristálycukor
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. sütőpor

Elkészítés:

1. A rebarbarás dzsemhez egy kisebb edénybe öntsük bele a grapefruitlevet és a reszelt héját, adjuk hozzá a 150 gramm kristálycukrot és a kevés sót, majd tegyük bele a vanília kikapart belsejét. Forraljuk közepes lángon folyamatos kevergetés mellett, míg elolvad a cukor – nagyjából 1 percig.

2. A felvágott rebarbara felét tegyük félre, a másik felét pedig tegyük a grapefruitos keverékbe. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk a rebarbarát teljesen megpuhulni: sűrű, dzsemszerű állagot kell kapnunk (nagyjából 12 perc kell hozzá).

3. Vegyük le az edényt a tűzről és keverjük bele a félretett rebarbaradarabokat. Hagyjuk kihűlni az egészet.

4. A kekszek összeállításához a sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy kb. 20×20 cm-es tepsit kenjünk be zsiradékkal és béleljünk ki sütőpapírral!

5. A magvakat serpenyőben vagy sütőben pirítsuk meg kicsit, míg enyhén illatozni kezdenek és picit megbarnulnak – nagyjából 5 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd daraboljuk őket durvára!

6. Közben egy kisebb edényben hevítsük fel a vajat közepes-alacsony lángon folyamatos kevergetés közben. Hagyjuk felhabzani és kicsit megbarnulni, majd ha már szép barna, azonnal töltsük át egy kisebb hőálló tálba (a barnult részekkel együtt).

7. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a barna cukrot és a kristálycukrot, szórjuk bele a sót és a sütőport! Adjuk hozzá a pirított, durvára vágott magvakat is. Miután összeforgattuk, locsoljuk rá a vajat és egy spatula segítségével dolgozzuk össze nedves masszává. 

8. Vegyünk nagyjából 3 csészényit a keverékből és nyomkodjuk az előkészített tepsibe úgy, hogy egyenletes réteget kapjunk! Majd oszlassuk el rajta a rebarbarás dzsemet úgy, hogy ne érjen el egészen a szélekig. Ezek után fogjuk a maradék zabos „tésztát” és kezünkkel morzsoljuk el az édesség tetején!

9. Süssük a kekszet nagyjából 40-45 percig, míg aranybarna lesz – félúton forgassuk meg a tepsit. Hagyjuk még a tepsiben kihűlni, majd sütőpapírral együtt emeljük ki és vágjuk kockákra vagy szeletekre. (Ha hagyjuk teljesen kihűlni, könnyebb lesz a vágás és kevésbé ragad majd.)

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images