Mennyire érett a banán? Az egészséged múlhat rajta a dietetikus szerint

2025. november 07.
Nem mindegy, mikor esszük meg a banánt – az érettségi foka ugyanis nemcsak az ízét, hanem a tápanyagtartalmát is befolyásolja. Az, hogy zölden, sárgán vagy barnán fogyasztjuk, eltérően hat a vércukorszintünkre, az emésztésünkre és az energiaszintünkre. Nézzük, mit mondanak erről a dietetikusok.
Érett banánok asztalon, deszkán egy félig felkarikázott banán, mellette a kés
  • Van kockázata annak, ha zöldes, éretlen banánt eszünk?
  • Miért lehet jobb a már érettebb, barnás héjú banán, mint a viszonylag éretlen?
  • A dietetikus elmondta, milyen érettségű banánt a legjobb fogyasztanunk!

Ismerünk olyan embert, aki csak a még szinte zöld, teljesen hibátlan héjú banánt hajlandó megenni? A dietetikusnak van egy jó és egy rossz híre is számukra! Nem mindegy ugyanis, hogy milyen érettségű banánt választunk attól függően, milyen egészségügyi előnyöket akarunk kihasználni.

A banán érettségi foka többet számít, mint hinnénk

A banán az egyik legkedveltebb gyümölcs, hiszen gyors energiát ad, tele van káliummal, és gyakorlatilag bármikor ehetjük. De tudtuk, hogy ahogy érik, a tápanyagtartalma is átalakul?

A zöld banán több rezisztens keményítőt, a barna pedig több cukrot tartalmaz – vagyis attól függően, mire van szükségünk (pl. edzés előtti energia vagy vércukorszint-stabilizálás), érdemes más-más érettségi fokot választanunk.

Rengeteg banán halomban
6 fotó megtekintése

Összegzés: minden banánnak megvan a maga ideje

Akár zölden, akár barnán szeretjük, a banán mindig jótékony, ha tudatosan választjuk meg az érettségét. 

  • Zölden segít az emésztésben és a vércukorszint-stabilizálásban.
  • Sárgán ideális edzés előtti energialöketnek. De a banánszusi készítéséhez is ez az optimális érettségi fok!
  • Barnán tökéletes természetes desszertnek vagy sütéshez. Készíthetünk belőle például kávés banánkenyeret!

Bármelyiket is választjuk, a banán továbbra is egészséges, sokoldalú és tápláló gyümölcs, ami akár a fogyásban is segíthet. Csak rajtunk múlik, melyik formájában hozza ki belőlünk a legtöbbet. Egy valamit azonban nem szabad elfelejtenünk: megmosnunk a héját, mielőtt meghámozzuk!

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images