- Míg egyes sajtok hasznos baktériumokkal látják el a bélmikrobiomot, és elősegítik a jobb emésztést, mások károsíthatják a bélrendszer egészségét és gyulladást okozhatnak.
- Az egyik sajtfajta különösen káros hatással lehet a szervezetre.
- A gasztroenterológus figyelmeztet, hogy melyik sajtot érdemes elkerülni.
A sajt a legnépszerűbb élelmiszerek egyike, amelyet sokan napi rendszerességgel fogyasztanak. Bár magas zsír- és nátriumtartalma miatt sok kritika éri, a sajt fehérjében és kalciumban is gazdag, egyes sajtfajták pedig pozitívan befolyásolhatják a bélflóra egészségét. Segíti a rendszeres székletürítést, csökkenti a puffadást, sőt javítja a hangulatot is. Az egyik típus azonban különösen káros a bélrendszer egészségére.

Fontos, hogy a remek minőségű sajtokat vásároljunk (Fotó: Getty Image)
A sajt hatása az egészségre
A Parade magazin publikálta azt az írást, amelyben dr. Ekta Gupta gasztroenterológus kifejti, hogy egyes sajtok különösen magas telítettzsír-tartalmuk miatt növelhetik a szív- és érrendszeri kockázatot, ami pedig növelheti a vérnyomást és a „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét. A feldolgozott sajtok rendszeres fogyasztása súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához és anyagcserezavarokhoz is vezethet, ami széles körű gyulladásokat eredményez a szervezetben.
Ezt a sajtfajtát érdemes elkerülni
A szakember szerint a feldolgozott, ömlesztett, alacsony élőflórás, magas sótartalmú fajtákat volna érdemes mellőzni. Ide tartoznak a tömegpiacra szánt reszelt sajtkeverékek, az ízesített sajtszeletek és az olcsó pizzasajt. Ezek magas telítettzsír-, nátrium- és emulgeálószer-tartalmúak, amelyek megváltoztathatják a bélmikrobiomot, és gyakori fogyasztás esetén gyulladáshoz, puffadáshoz, gázképződéshez, rendszertelen székletürítéshez és anyagcsere-problémákhoz vezethetnek.
Ha fokozni szeretnénk a bélrendszer egészségét, olyan élelmiszereket érdemes keresni, amelyek élő mikrobiális kultúrákat tartalmaznak – gondoljunk például a kimchire, a joghurtra és a savanyú káposztára. A sajtpultban a hagyományosan erjesztett, érlelt és a „kézműves” sajtokat érdemes választani, ezek ugyanis általában több élő kultúrát tartalmaznak.
Remek választás a hagyományosan érlelt cheddar, a svájci sajtok, a gouda és a kefirsajt, amelyek hasznos baktériumai támogatják a bélrendszer diverzitását és az emésztést. Dr. Gupta hozzáteszi, hogy ezeket a „jó” sajttípusokat ideális esetben mértékkel és magas rosttartalmú ételekkel, például zöldségekkel, gyümölcsökkel, hüvelyesekkel vagy teljes kiőrlésű gabonákkal fogyasztjuk, mivel a rost fokozhatja a bélmikrobiom előnyeit.
Fotó: Getty Images Forrás: Marie Claire Franciaország