Szabad sajtot ennünk, ha diabéteszesek vagyunk?

2024. március 12.
A tápanyagszakértő elmagyarázza, milyen hatással van a sajt a vércukorszintre, hogyan hat az egészséges testsúlyra. Milyen és mennyi sajt az, ami a legjobb, ha diabéteszben szenvedünk?
Diabétesz sajt
  • Sajt nélkül olyan nehéz élni, hogy még a vegánok is mindent kipróbálnak, hogy valami sajtszerűséget kreáljanak az ételeikhez.
  • De milyen sajt az, amit egy diabéteszben szenvedőnek sem árt, sőt, esetleg segíti is a vércukorszint egyensúlyban tartását?
  • Ehet a cukorbeteg cheddart, parmezánt vagy mozzarellát?

Abban valószínűleg egyetértünk, hogy sajt nélkül nagyon nehéz elképzelni az ételeinket. De mi a helyzet akkor, ha valaki diabéteszben szenved? A szakértők is megosztottak azzal kapcsolatban, hogy vajon a sajt és a tejtermékek beleférnek-e egy cukorbeteg étrendjébe, vagy éppen károsak.

A tudományos kutatások szerint nincs baj azzal, ha egy diabéteszes is eszik sajtot, viszont vannak olyan sajttípusok, amik előnyösebbek a vércukorszint szempontjából, mint mások. 

Hogyan hat a sajt a vércukorszintre?

Aki diabéteszben szenved, annak elsősorban az ételek glikémiás indexét és szénhidráttartalmát kell számításba vennie. A glikémiás index (GI) 0 és 100 között mozoghat, és azt mutatja, milyen gyorsan vált ki vércukorszint-emelkedést egy adott étel. A legmagasabb szám azt jelenti, hogy ugrásszerűen növeli az adott élelmiszer a vércukorszintet, és felborítja a vércukorszint egyensúlyát. Tehát ezeket az ételeket célszerű kerülnie a diabéteszben szenvedőknek.

A legtöbb magas glikémiás indexszel rendelkező étel szénhidrát típusú élelmiszer. Szerencsére a legtöbb sajt nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz és alacsony a GI értéke. Ez jó hír azoknak a cukorbetegeknek, akik szeretik a sajtot, mivel az alacsony glikémiás indexű ételek kifejezetten segítenek a 2-es típusú cukorbetegség esetén az egészséges testsúly megtartásában, ami a Harvard Egyetem kutatásai szerint a diabétesz esetén a legnagyobb rizikófaktor.

Ugyanakkor nem csak a glikémiás indexet kell számításba vennie egy diabéteszesnek, ha sajtot enne. „A sajt nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és zsírt, melyek lassítják a szénhidrátok megemésztését. Ez lassíthatja a vércukorszint kiegyensúlyozhatja megemelkedését és zuhanását” – emelte ki Kelsey Lorencz dietetikus.

Miért jó sajtot enni diabétesz esetén?

1. A sajt csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Egy átfogó elemzés szerint a tejtermékek, mint a sajt és a joghurt, segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Ugyanakkor sok sajt tartalmaz szaturált zsírt, ami a szívbetegségek esélyét növeli. Ezért fontos, hogy olyan sajtot válasszunk, melyben nagyobb részt nem szaturált zsírsavakat tartalmaznak. Ilyen sajtok például:

  • Svájci sajtok
  • Mozzarella
  • Provolone
  • ricotta

2. A sajt megelőzheti a vércukorszint ugrásszerű emelkedését

Bizonyos sajtfajták kifejezetten előnyösek diabéteszben szenvedőknek is

Bizonyos sajtfajták kifejezetten előnyösek diabéteszben szenvedőknek is

A fehérje nagyon fontos a szervezetünk működéséhez. Elengedhetetlen az izmok fejlődéséhez, az immunrendszerünk működéséhez és a szövetek regenerációjához. Ezeken túl a fehérjebevitel segíti a vércukorszint szabályozását, mivel a szénhidrát emésztését lassítja. Hozzájárul ezzel ahhoz is, hogy megelőzzük a sóvárgást a szénhidrátban gazdag ételek iránt.

Diabéteszben szenvedők számára a legjobb fehérjében gazdag sajtok a tápanyagszakértő szerint a következők:

  • Parmezán 
  • cheddar

A sajt tehát a diabéteszben szenvedők egészséges és kiegyensúlyozott étrendjének is részét képezhetik. Ugyanakkor érdemes az alacsony szaturált zsírtartalmú sajtokat választaniuk nem csak a cukorbetegeknek, hanem mindenkinek. Ezek nemcsak a vércukorszint szabályozását segítik, hanem a szívbetegségek megelőzését is.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash, Getty Images