Kávés, diós süti vegán módra

2017. december 09.
Szombatra kell egy kis, édes finomság! Nagy Zita, a Zizi kalandjai bloggere - újra itt a marieclaire.hu-n - káprázatos, vegán sütireceptekkel vár. titeket.

Emlékeztek Nagy Zita, azaz Zizi isteni receptjeire? Kis kihagyás után most visszatért hozzánk és szuper, könnyen elkészíthető és vegán süteményeivel kápráztat el minket!  A múlt szombaton sütőtökös, diós és kakós muffint sütött nektek, amiből a dió ezen a hétvégén is visszatérő elem.

Kávés diós sütemény – vegán

Hozzávalók:
2 db érett banán, villával pépesre törve
130 g darált dió
135 g tönköly fehérliszt
125 ml kávé vagy gabonakávé
60 ml rizstej (vagy más növényi tej szobahőmérsékletű)
6 evőkanál juharszirup
3 evőkanál kókuszolaj (szobahőmérsékletű)
2 evőkanál őrölt lenmag
6 evőkanál víz
3 és ½ teáskanál foszfátmentes sütőpor
½ teáskanál őrölt vanília
½ teáskanál Himalaya só
80 g dió, aprítva + 3 evőkanál kókuszvirág cukor (tetejére)

Elkészítése:

Egy tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg zselés állagú lesz.
Sütőpapírral béleljünk ki egy 23 cm-es püspökkenyér formát.
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: darált dió, liszt, vanília, só és sütőpor. Egy másik tálban keverjük össze a villával pépesre tört banánokat a kávéval, a rizstejjel, a kókuszolajjal, a juharsziruppal és a zselés állagú lenmag “tojással”. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz és jól keverjük át a tésztát.
Öntsük az egészet a formába. Szórjuk meg a tetejét a kókuszcukros dióval és süssük az előmelegített sütőben 60-70 percig. Kivétel előtt azért végezzünk tűpróbát. Elképzelhető, hogy a tészta nedves még egy kicsit, de ennek ilyen az állaga már készen is.

Nagy Zita, Zizi kalandjai