2024 Sárkány éve

Készüljünk a Sárkány évére – Programok, ízek és limitált kollekciók a szerencse jegyében

2024. február 05.
2024 a fa Sárkány éve lesz. A kínai horoszkóp egyik legerősebb jegye a víz Nyulat váltja február 10-én, a holdújév kezdetén. Az előrejelzések szerint óriási energiák terelik majd az emberiséget a jó útjára – az ebből az alkalomból piacra dobott limitált kollekciókkal és tematikus programokkal pedig mi is rásegíthetünk arra, hogy szerencsések legyünk az elkövetkező hónapokban.

A Sárkány mítosza

A kínai mitológia szerint a kínai zodiákus tizenkét jegye úgy követi egymást, ahogy beértek a célba a Jáde uralkodó által elrendelt versenyen, amelyben egy folyón kellett átkelniük. Mivel a Sárkány tud repülni, ezért mindenki úgy vélte, egyértelműen ő lesz a verseny győztese, ám jószívűsége miatt hátrányba került. Útközben ugyanis megállt, hogy megmentsen egy falut a pusztulástól. A folyón való átkelés közben segített a fuldokló Nyúlnak egy erős fuvallattal, hogy partot érjen. A Sárkány végül a nagylelkűsége miatt az ötödik helyen ért célba, a Nyúl után és a Kígyó előtt. A Sárkány mítoszának valódi üzenete van a 2024-es évre is:

az erő egy ajándék, amellyel segíthetünk, nem hatalom, amelyet mások leigázására használhatunk.

2024 a fa Sárkány éve lesz

1. Love, Luck & Dragons szemhéjfesték-paletta Essence – 2860 Ft  2. Kártyatartó – anyahindmarch.com  3. Kínai sárkány éve charm Pandora – 24 500 Ft  4. Inner Dragon fürdőbomba Lush – 2990 Ft  5. Sportcipő Puma – 52 990 Ft  6. Dragon in Gold karóra – swatch.com  7. Advanced Night Repair regeneráló szérum Estée Lauder – 49 500 Ft

A kínai horoszkóp

A nyugati asztrológiához hasonlóan a kínai zodiákusban is tizenkét jegy van, mindegyiket egy-egy állat szimbolizál. A kínai horoszkópban a tizenkét állat, amelyik versengett a mennyei folyón átkelve, a következő volt a beérkezés sorrendjében: Patkány, Bivaly, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya és végül a Disznó. Mindegyik jegyhez kapcsolódik az öt elem közül egy: fa, tűz, fém és víz. Az ókori görög–római zodiákus rendszerrel szemben a kínai horoszkóp a Holdat követi, nem a Napot. A nyugati asztrológiában az összes jegy körbejár az év során, a kínai horoszkóp esetében tizenkét év telik el, mire egy ciklus körbeér – legutóbb tehát 2012 volt a Sárkány éve. A kínai horoszkóp szerint az emberek annak az állatnak a tulajdonságait, személyiségét és megjelenését öröklik, amely jegy alatt születnek.

A Sárkány mítoszának valódi üzenete van a 2024-es évre

8. Bross Max Mara – 79 890 Ft  9. Póló Pinko aboutyou.hu – 37 990 Ft  10. Elixir Ultime regeneráló hajolaj Kérastase – 21400 Ft  11. Ünnepi naptár LEGO – 11 990 Ft  12. Bralette és alsó – calvinklein.com  13. Slim 7 öngyújtó – st-dupont.com

Az ünnep ízei

A kínaiak számára az újév az egyik legfontosabb ünnep, ilyenkor jellemzően összegyűlik a család, és amellett, hogy finomakat esznek, közösen nézik az újévi tévéműsort (amelynek nézőszáma magasabb, mint az amerikai Super Bowl-döntőé!). Tökéletes alkalom ez arra, hogy egy tálból falatozzunk vagy új, izgalmas fogásokat fedezzünk fel.

A Sárkány éve tökéletes alkalom új fogások kipróbálására
A Sárkány éve tökéletes alkalom új fogások kipróbálására
  • Nemrég nyitotta meg kapuit az In Town Hotpot Budapest, ahol igényes környezetben merülhetünk el a Kínában több ezer éves múlttal bíró hotpotkultúrában. A hotpotozásra időt kell szánni, hiszen egy ilyen étkezés több óráig is eltarthat.
  • A Tajvan klasszikus és modern ízeivel dolgozó 101Bistro alapkoncepciója, hogy a gasztronómia segítségével közelebb hozza hozzánk ezt a távoli kultúrát, ezért a kínai újév alkalmából is különleges ételsorral készül. Február 9-én exkluzív menüvel várja a vendégeket, amelyekben olyan fogások kapnak helyet, amelyek hűen tükrözik az ünnep hangulatát, és ebben az időszakban előszeretettel fogyasztanak Kína-szerte: nem hiányozhat az asztalról a hal, amely a bőséget szimbolizálja, a ragadós rizsgolyó, amely a jólétet jelképezi, és a mooncake, amely szerencsét hoz.

Milyen lesz 2024?

A Sárkány a jang energiát szimbolizálja: életerő, éleslátás és tettvágy jellemzi. Nem meglepő hát, hogy úgy vélik, a Sárkány jegy szülöttei a cselekvés emberei, fáradhatatlan és roppant ambiciózus vezetők, akik készek bármikor felülemelkedni saját vágyaikon és a közösségért áldozni. Ennek megfelelően a Sárkány éve mindig különleges időszak. 2024 ráadásul a fa Sárkány éve, amely még inkább táplálja a tüzet. Ha változásra vágyunk, ennek az időszaknak az energiái támogathatnak, hogy fejest ugorjunk az újba. Ha globálisan nézzük, a fa Sárkány évének tüze végre segíthet, hogy az emberiség jó irányba forduljon, és elinduljon a javulás ösvényén.

A Sárkány a jang energiát szimbolizálja

14. Gyapjúkeverék sapka Moncler – 113 400 Ft  15. Kulcstartó Swarovski – 33 900 Ft  16. Táska – toryburch.com  17. Fülbevaló – bottegaveneta.com  18. Kendő Nanushka – 48 990 Ft

Az ünnep hangjai

A Müpában tradicionális kínai zenével köszöntik és ünneplik a Sárkány évétA Müpában tradicionális kínai zenével köszöntik és ünneplik a Sárkány évét. Február 16-án a Nagy kínai újévei hangversenyen a Kínai Nemzeti Tradicionális Zenekar a legfontosabb kínai ünnepekhez kapcsolódó zenéket mutatja be – így olyan ősi hangszerekkel is megismerkedhetünk, mint a pi-pá, az erhu vagy a bambuszfuvola. (Fotó: Kínai Nemzeti Tradicionális Zenekar)

Mit tanulhatunk a fa Sárkánytól?

Fontos tanulsággal szolgálhat minden ember számára a fa Sárkány éve: egy olyan időszakban, amikor mindenki veszít valamit, tettvággyal és kreatív megoldásokkal, összefogással sokkal többre vihetjük, mint arról álmodni mertünk volna. Gondoljunk csak vissza a mitológiai történetre: ha ugyanúgy önzetlenül segítünk másoknak, ahogy a Sárkány tette, nemcsak a tiszteletet vívjuk ki, de megtaláljuk a helyünket is a nagy egészben.

Szerző: Lampért Zsófia, Összeállította: Tamás Anita Fotó: Getty Images, Marie Claire-archívum