Téli bőrápolás

Fókuszban a téli bőrápolás

2024. január 29.
Télen az egyik legégetőbb bőrápolási problémává lép elő a száraz és irritált bőr. Amennyiben mi is érezzük a mínuszok kellemetlen hatását, és szeretnénk a tavaszt hidratált és egészséges bőrrel várni, érdemes pár egyszerű alapszabályt betartani, valamint a szépségrutinunkat néhány, kifejezetten a száraz, érdes és feszülő bőrt kezelő új kedvenccel felvértezni.

Téli tabuk és tippek

A téli időjárás az egyik legszélsőségesebb kihívás, amellyel a bőrünk találkozik az év folyamán. Hiába imádjuk a hócsatákat, és hiába élvezzük a túlfűtött lakást vagy irodát az utca csípős hidege után, a bőrünk nem biztos, hogy ugyanennyire rajong az ilyesmiért.

Rengeteg szakértői tanács áll ilyenkor hadrendbe, amelyekkel fokozhatjuk bőrünk biztonságát a szélsőséges időjárással terhelt hónapokban. Csak hogy néhány említsünk: kevesebb idő a forró zuhany alatt (maximum öt-tíz perc javasolt), a száraz levegő ellen bevetett, egyre nagyobb tudású párásítók (esetlegesen jótékony aromaterápiás cseppekkel felvértezve), a fényvédő krémekhez való kitartó ragaszkodás szezontól függetlenül, a bőrhámlasztás óvatosabb alkalmazása. Utóbbit nagy hidegben heti vagy havi egy alkalommal javasolja néhány szépségszakértő, míg a tusfürdők terén szintén a kevesebb több elvet tartják szerencsésebbnek. Vagyis az erős, néha szárítóbb hatású termékek helyett a kifejezetten gyengéd vagy olajos textúrájú indulókat keressük, ha a szándékunk, hogy megőrizzük a bőrünk hidratáltságát a hűvösebb időszakban is.

Mert ezek a hónapok valóban nem könnyűek a bőrünknek. A problémák jellege igen széles – kezdve a száraz, érdes tapintású bőrtől a feszülő, kellemetlen bőrérzetig, de az irritáción túl akár olyan, meglehetősen gyakori bőrbetegségeket is súlyosbíthat a tél, nyomában a szélsőséges időjárási körülményekkel, mint az ekcéma vagy a rosacea.  

Téliesített bőrápolási rutin

Az időjárás kihívásai miatt tehát mindenképp érdemes a tél beköszöntével (de jobb később, mint soha alapon akár most is!) átalakítani, vagyis téliesíteni a szépségrutinunkat a formulák, a textúrák és az összetevői lista figyelembevételével, ahogyan fokozottabb figyelmet fordítani néhány alaplépésre is.

Többek között nagyon fontos, hogy a napi arcmosás ne maradjon ki, legalább egyszer alaposan tisztítsuk meg a bőrünket, lehetőleg minél gyengédebb, gazdag formulájú arclemosóval. Ilyenkor kifejezetten a bőrszárazságra kifejlesztett, a diszkomfortérzést és az irritációt kezelő verziók közül válasszunk. Ha azt tapasztaljuk, hogy az arctisztítás után a bőrünk száraz, húzódik, nem kell beütemeznünk második arclemosást. Ebben az esetben érdemesebb az alapos arctisztítást estére hagyni, reggel pedig csak némi vízzel felfrissíteni az arcunkat.

A rutinba mindenképp jobb ilyenkor a gazdagabb, balzsamos textúrájú hidratáló termékeket beépíteni, hiszen a tél nem az a szezon, amikor lazsálhatunk a hidratálás terén. Ezt illetően viszont lényeges, hogy ne spóroljunk: ha úgy érezzük, igényli a száraz bőr a több alkalommal való bekenést, ne habozzunk kedvére tenni. Ugyanakkor kerüljük az alkoholtartalmú termékeket és azokat az összetevőket, amelyek irritáló hatással bírhatnak a bőrünkre. A szérumok mellett ilyenkor a hidratálókrémeken van a hangsúly, jöhetnek az éjszakai maszkok is, de mindenképp fokozott figyelmet érdemel a hidegnek kitett kezünk és az ajak érzékeny bőre is. Az ajakápolók esetében javallott kerülnünk a mentolos verziókat, ezek ugyanis súlyosbíthatják a kiszáradást, sőt érzékenységet is okozhatnak.

Célszerű kifejezetten az irritált, száraz bőrt célzó és ápoló márkákat, termékcsaládokat keresnünk, amelyeknek kutatási háttere, szakmai csapata nagy eséllyel a legjobb irányba tereli bőrünk sérült, vagy a tél viszontagságai által kikezdett barrierrétegét. Amennyiben pedig már megtaláltuk a megfelelő kozmetikumokat, legyünk türelmesek az irritált bőrrel. Az erősen száraz, repedezett bőrnél ugyanis sérült a bőrbarrier, így egyes esetekben akár jó néhány napba, hétbe is telhet, amíg újra régi pompájában ragyog és visszanyeri életerejét.

Bőrbarriermentés mesterfokon

Amennyiben az igazit keressük az irritált, száraz bőrre kifejlesztett bőrápolók sorában, rengeteg megoldás áll rendelkezésre, a szépségipar célzott és hatékony összetevők sokaságával felvértezett termékek széles skáláját kínálja. A Bioderma, és ezen belül is a márka Atoderm családjának kínálata figyelemre méltó, hatékony terméksorral segít a száraz bőrrel küzdőknek. Az alábbiakban tuti válogatást mutatunk azoknak, akik egy tetőtől talpig bevethető, célzott bőrápolási rutinnal szeretnék helyrehozni a bőrük védőrétegét és védekező funkcióját.  

Bioderma Hydrabio Hyalu+ Serum

Valóságos minőségi váltás lehet a rutinunkban ez a tavaly szeptemberben bemutatkozott induló, amely egyébként az első hidratációt fokozó, ökobiológiai szérum. Egyszerűen imádni való, hiszen azonnal és tartósan visszaadja a bőr hidratáltságát és feltölti a bőrt. Emellett csökkenti az öregedés látható jeleit és véd az oxidatív stressztől.

Bioderma Sensibio Defensive Serum

Mesés, könnyű textúrájú, hosszan tartóan nyugtató, hidratáló koncentrátum, amely hatékony a külső irritáló faktorok által kiváltott inflamm’ageing ellen. A korai bőröregedés okaira hat, azonnal és tartósan megnyugtatja a bőrt, véd a szabad gyökök ellen, valamint erősíti a bőr védőrétegét. Érezhetően javítja az érzékeny bőrrel élők életminőségét.

Bioderma Atoderm hidratáló és nyugtató ajakápoló stift

Szupererő egy apró termékben. A száraz, cserepes száj megmentőjeként fellépő stift igazán sokoldalú: hidratál, nyugtat, védelmet nyújt, lággyá és rugalmassá teszi az ajkat. Mindezt mennyei málnaillattal.

Bioderma Atoderm olajtusfürdő

Ha gyengéden tisztító, a legszárazabb bőrnek is védelmet nyújtó napi tisztítót keresünk a zuhanyzáshoz, akkor ez az enyhén illatos, habzó olajtusfürdő minden vágyunkat teljesíti. Huszonnégy órás hidratáló hatást és azonnali komfortérzetet biztosít, miközben gazdagon táplál és megszünteti a bőrirritációt, feszülő érzetet. 

Bioderma Atoderm Intensive balzsam

Ha a maximumot szeretnénk nyújtani a télben elfáradt, száraz bőrünknek, a tusolás utáni krémezést se hagyjuk ki. Ez a könnyen felszívódó, kellemes állagú balzsam hű társunk lesz a bőrbarrier egészségének visszaállításában. Növényi szteroidokkal nyugtatja a gyulladt bőrt és csillapítja a viszketést. A bőrben természetesen is megtalálható biolipideket tartalmaz, amelynek köszönhetően tartósan helyrehozza a bőr védekezőképességét.  

Bioderma Atoderm Crème Ultra testápoló

A Skin Protect™ komplexszel ellátott, lágy textúrájú, új formulájú testápoló akár az egész család számára tökéletes napi kedvenc lehet. Azonnal és tartósan hidratálja a bőrt, amelyet lágyabbá és rugalmasabbá varázsol már az első használat után. Nem mitesszerképző, kifejezetten gyorsan beszívódik és nem tartalmaz illatanyagot.

Bioderma Atoderm bőrkímélő tusfürdő

Kíméletesen tisztító, szappant nem tartalmazó tusfürdő, amely a tesztelők és a bőrgyógyászok körében is széles körű elismerést váltott ki. Hogy miért is? Extrán kíméletesen tisztít – a bőr természetes egyensúlyát tiszteletben tartva –, nyugtat és védelmet nyújt, zuhanyzás után érezhetően puhává teszi és ápolja a bőrt. 

Bioderma Atoderm Intensive Eye balzsam

A bőrszárazság nem kíméli a szem környékét sem. Ezzel a napi ápolásra kifejlesztett, sokoldalú termékkel három az egyben megoldást veszünk a kezünkbe. Nyugtat, regenerál és és gyengéden eltávolítja a sminket. Azonnal enyhíti a viszketést, az irritációt és a száraz érzést, ráadásul – mivel az arc egész területén bevethető – sminkalapnak is kiváló.

Fotó: Getty Images