Téli különlegességek – nagy utazóknak és az otthon melegét választóknak

2024. február 05.
Az időjárás megbolondul, a telek melegebbek, és évről évre kevesebb hó hullik. A csillogó, hófehér, jégbe fagyott tájak hangulatáról mégsem tudunk lemondani. Nézzünk néhány téli különlegességet – nagy utazóknak és az otthon melegét választóknak egyaránt.

Kultúra a sarkkörön túl

Hűvös helyek idén Európa kulturális fővárosai. Az osztrák Bad Ischl és az észtországi Tartu mellett a norvégiai Bodø viseli a címet. A halászfaluból kisvárossá fejlődött Bodø az északi sarkkörön túl fekszik, gyönyörű környezetben. 2024-ben több mint ezer program, kiállítások, koncertek és fényfesztivál közül választhatnak a látogatói, és megcsodálhatják a világítótornyokat, a lélegzetelállító öblöket, tengerpartokat is. Bodø büszkélkedhet még a Norvég Repülési Múzeummal és Norvégia első filmszínházával, a Fram Kinóval 1908-ból.

5 fotó megtekintése

 

Egy téli séta élményei gyömbéres kekszek formájában, fém díszdobozban

biscuiteers.com

Meleg víz, forró szauna

  • Február 10. (szombat) erős nap lesz a téli Balatonon: Keszthelyen a maskarás farsangi felvonulást, Balatonfüreden a jelmezbe bújt hajósok Farsangi Regatta Vitorlásversenyét élvezhetjük.
  • Ugyancsak február 10-én, de 17-én és 24-én is érdemes felkeresni a Bükki Csillagdát éjszakai távcsöves csillagászati bemutatókért.
  • Remekül illik a jeges évszakhoz a fürdőzés, különösen, ha éjszaka, kellemes zenére, sejtelmes fények között tehetjük. Sárvárra február 17-én menjünk, Tiszakécskére március 9-én (itt tánc és mozi is lesz), Gyulára szombat esténként, Leányfalura minden péntek és szombat este elindulhatunk, de február 16-án, Valentin-nap alkalmából gyertyafényben és romantikus zenében fürdik majd a termálfürdő.

Gyömbér-, cédrus- és karamellaaromájú illatgyertya síelős kerámiapohárban

faienceriegeorges.com

Stílusos síelés

Elegáns francia és svájci síközpontokban (Courchevel, Gstaad és Megève) nyitott időszakos butikokat a Chanel, hogy idei Coco Neige kapszulakollekciójának darabjait a pályák közvetlen közelében mutathassa meg az érdeklődőknek. A stílusos síelés kellékeit Lily-Rose Depp viseli a kampányfotókon, és március közepéig kaphatók az alpesi üzletekben.

Panorámatapéta, kézzel rajzolt hegyek a Casamance-tól

bevlo.hu

Germknödel és tea

Hogy hol ehetjük a legjobb gőzgombócokat, ha esetleg mégsem jutnánk el a télen egy magashegyi hüttébe? Az nlc.hu összeszedte a legjobb lelőhelyeket: Dupla adag vaníliasodóval kérnénk! Ha pedig már a hegyekben járunk, sose feledjük, hogy a téli sportolás ugyanolyan jelentős folyadékvesztéssel jár, mint amikor a nyári melegben edzünk.

Jeges szépség

A francia Polaar az északi sarkkörön túl keresi a szépség titkát. Ez az első márka, amely a sarkvidéki tudományos kutatások eredményeit figyelve, egyedülálló hatóanyagokkal készít arc- és testkozmetikai termékeket. Az olasz Vagheggi pedig Bianco Cristallo regeneráló szérumában szerepeltet egy különleges, gleccserekből származó, revitalizáló hatóanyagot.

Kalandok Európa-szerte

Lengyelország, hólabirintus

Egy kilométert is bolyonghatunk a világ legnagyobb hólabirintusában. A Lengyelország legfontosabb síközpontja, Zakopane közelében álló látványosság két méter magas falait sok ezer jégtömbből építették fel. Snowlandiában szánkózhatunk is, és bejárhatunk egy jégszobrokkal díszített hópalotát, valamint a lovagok jégbarlangját is. snowlandia.pl

Svédország, madárkoncert

Lappföld svédországi részén, Harads közelében épített fel (neves dizájnerek tervei alapján) néhány egészen sajátos lombkoronaszállást a Treehotel. A Biosphere – egy tükrös üvegű lakókabin, amely köré háromszázötven madárházat erősítettek – különösen népszerű közülük. A csivitelésre ébredni, a madarakkal feküdni, folyamatosan figyelni a napirendjüket egészen kivételes élmény. treehotel.se

3 fotó megtekintése

Norvégia, bálnából a bálnákat

A kortárs norvég építészet mesterműve lesz az a gigantikus bálnales, amely a tervek szerint jövőre nyithat meg a kis Andøya szigetén. A The Whale ötlete tíz éve merült fel, és látványtervei alapján világszenzáció lesz. A cetek kedvelt tartózkodási helyénél épül, Andenes kikötőjének a közelében, ahonnan addig is turistahajókra válthatunk jegyet, hogy a nyílt vízen indulhassunk bálnanézőbe. whalesafari.no, thewhale.no

3 fotó megtekintése

Ausztria, iglut építünk

Építsd meg saját hókunyhódat – biztatják a látogatókat egy osztrák kiránduló- és síelőközpontban. Wildschönau nagyszerű szórakozást ígér az egész családnak vagy négy-tíz fős társaságoknak: szakértő segítségével néhány órás tanfolyam keretében megtanulhatunk menedékhelyet felhúzni magunknak a hegy tetején. wildschoenau.com

Románia, jéghotel és jégétterem

Kétezer méteres tengerszint feletti magasságban, a Fogarasi-havasok csúcsai között, a Bilea-vízeséstől felvonóval érhetünk el egy érdekes szállodát. A Hotel of Ice jégépületeit a Bilea-tó partján szokták felhúzni telente, a befagyott tengerszem jegéből vágott tömbökből. Iglukban alhatunk, jégétteremben vacsorázhatunk, és egy jégszobrokkal díszített, varázslatos templom is a jégdíszlet része szokott lenni. A szobákban nulla fok körüli a hőmérséklet, a bundák és a speciális hálózsákok a berendezés részei. hotelofice.ro

Barbie is szereti a téli sportokat

 

Hasznos fagyoskodás

Ha pedig még Eplénybe vagy Mátraszentistvánba sincs időnk elszaladni egy kis csúszkálásra, próbáljunk ki a városban egy hidegterápiás kezelést. Ezek azt ígérik, hogy csökkentik a fájdalmat, használnak stressz, szorongás, fáradtság esetén, gyorsítják a kisebb sérülések gyógyulását, jót tesznek a bőrnek. És hogy milyen szavakra keressünk az interneten? A krioterápia mellett a következők lehetnek hasznosak: hidegszauna, jégszauna, krioszauna, cold chamber, hidegkamra, hidegkezelés.

Lubickolás a Dunában

Állítása szerint utoljára ússza át a jeges Dunát a nemzet rozmárja. Igaz, ifjabb Schirilla György, akivel február 24-én, a váci folyóparton találkozhatunk, Facebook-posztja szerint pár év múlva, hetvenévesen azért újra megpróbálná a dermesztő mutatványt.

Várjuk a sarki fényt

Úgy tűnik, szükségtelen az északi sarkra utazni ahhoz, hogy az aurora borealisban gyönyörködhessünk: az erős naptevékenységnek köszönhetően 2024-ben várhatóan a szokásosnál több ilyen alkalomra számíthatunk, a megszokottnál délebbi területeken is.

Képeink Észak-Norvégiában készültek

Összeállította: Csukt László Fotó: Getty Images, Julie Kolstad Abelsen, Sebastian Loraas, Frank R. Dahl, Chanel, nordnorge.com