ÖKO: miért is jó nekünk a kapszulagardrób? – minimalista divattippek

2018. május 15.
Hónapok óta a csapból is a kapszulagardrób elmélete folyik. Ha kacérkodsz a minimalizmussal, de a ruhatárad drasztikus leredukálásának ötlete inkább szorongással tölt el mint felszabadító örömmel, akkor Mengyán Eszter, a Holy Duck szerzőjének tippjei szuper kezdőlöketet adhatnak a változtatás felé.

Miért építhetünk kapszulagardróbot?

Természetesen mindenki máshonnan indul, és egyéni célok vezérlik:

  • (környezet)tudatosság,
  • egyszerűbb élet,
  • spórolás a leggyakoribb okok.
  • Van, akinek kihívás, amivel szeretne megbirkózni. Van, akinek játék. Van, akit a trendek vezérelnek, és mivel ez megy a neten, így kipróbálja. Szeritem ezzel nincsen semmi baj, lehet, hogy így jut közelebb a környezettudatossághoz vagy a saját stílusához.
  • Van, aki utál vásárolni, utál öltözködni, nem érdekli a divat, ez viszont kapaszkodó lehet számára.


    Fotó: Unsplash/tu tu

Mennyi mindenen spórolhatunk a kapszulagardróbbal?

Idő

A kapszularuhatárat felépíteni idő, Bea Johnsonnak két évébe telt, de minimum egy évet érdemes rászánni, mivel Magyarországon (egyelőre) négy évszakban kell tesztelnünk a ruhatárunkat, és mind a négy évszakban működnie kell.

Ha ezt az időt befektettétek, akkor viszont rengeteg időt spórolhattok: egymással jól kombinálható ruhák, minimális választási lehetőség. A készülődésen rengeteg időt spórolhattok.

Mások szerint a vásárláson is: mindig csak egy-egy darabot kell cserélni, pótolni. Egyetlen darabra kell koncentrálni.

Stressz

Ha tudjátok, hogy a szekrényetekben minden ruhadarab mindennel passzol, ráadásul mindegyiknek jól áll a színe, a szabása, és mindegyiket szeretitek, akkor tényleg nagyon nehéz lesz reggel az öltözködésen stresszelni.

Azon pedig egyáltalán nem kell stresszelnetek, hogy majd másoknak feltűnik, ugyanazok a ruhák vannak rajtatok. Higgyétek el, ezt mindenki csak hiszi, de valójában nagyon keveseket érdekel, mit visel a másik. (Ezt amúgy ki lehet trükközni, ha sokféle módon viselhető ruháitok vannak, akkor ugyanazt viselitek ugyan, csak másképp.) Amúgy meg addig kit érdekel, amíg a kedvenc ruháitokat viselitek?

Pénz

A kapszularuhatár megköveteli a tudatos vásárlást. Nincs túlhalmozás, nincs túlköltekezés. Minőségi ruhadarabokat lehet találni a turkálókban is (ez sokszor idő, amivel megcáfolom az első pontot), de még akkor is kevesebbet fogtok költeni, ha újonnan veszitek a ruhát, viszont tényleg szeretitek, viselitek, mintha tízszer annyit vesztek, és csak áll a szekrényetekben.

Lelkiismeret-furdalás

Másképp fogtok költeni, a tudatosság komoly fék. Megálljt fogtok parancsolni az impulzív vásárlásnak, a folyamatos szerelembe esésnek, az indokolatlan pénzköltésnek.

Hely

A minimalista ruhatár sokkal kevesebb helyet foglal, sokkal inkább átlátható, mint 120–140 darab holmi a szekrényben.

Fotó: Unsplash/Alexandra Gorn

Stílusszédelgés

A kapszularuhatár építése azzal kezdődik, hogy megnézitek, melyek a kedvenc ruháitok. Ilyenek vagytok, ez a stílusotok. Ha nem tetszik, akkor érdemes előbb önvizsgálatot tartani, és utána építkezni. A kapszularuhatárnak minden darabját szeretnetek kell, mert akkor fogjátok igazán kihasználni ezeket. Ha nem annak a személynek építitek a ruhatárat, akik valójában vagytok, akkor komoly csalódás és sok kidobott idő és pénz lehet a vége. Szóval előbb ismerjétek meg magatokat, és utána vágjatok bele.

Teszteljétek magatokat játékosan!

Ha nem ugranátok fejest a kapszulagardrób építésébe, akkor a 10 x 10 kihívás visszaadhat valamennyit az élményből, illetve a későbbi kapszulátok alapja is lehet a 10 kiválasztott, egymással jól működő ruhadarab. Természetesen 10 ruhadarab sokkal kevesebb mint 30, így nem lehet kikiáltani azt, hogy ha a 10 x 10 kihívás nem működik, akkor a kapszulázás sem fog. Egy tesztélménynek viszont teljesen jó lehet.

Mi az a 10 x 10 kihívás?

A 10 x 10 kihívást két kanadai blogger találta ki, mára világméretű mozgalommá vált. A lényege, hogy a hétköznapi ruháid közül kiválasztasz 10 ruhadarabot, amelyet 10 egymást követő napon (vagy 2 x 5 egymást követő munkanapon) keresztül kombinálsz úgy, hogy lehetőleg 10 teljesen különböző szettet kapj a végére.

Árnyaljuk csak a képet!

Természetesen ebbe a 10 ruhadarabba nem számít bele a sportruházat, a fehérnemű, az alvósruha, az otthoni játszósruha (kivéve, ha valaki például csak játszósban / otthoni ruhában van az élethelyzete miatt), a kiegészítők, az ékszerek, de vannak, akik nem számolják bele a kabátot és a cipőt sem. Ki hogyan tudja megoldani.

Az egésznek ugyanis nem az a lényege, hogy kétségbeessünk, hanem pont az ellenkezője.

Rájöjjünk például arra, hogy nem igazán kombinálhatók egymással a ruháink, így hiába van tele a szekrényünk, ennél tudatosabbnak kell lennünk. Vagy arra, hogy rengeteg jó ruha van a szekrényünkben, amelyet nem is viselünk, pedig megtehetnénk. Vagy arra, hogy úgy is kombinálhatjuk a ruháinkat, ahogy eddig nem is gondoltuk, mert jól néz ki a végeredmény.

Szerző: Mengyán Eszter – További szuper ökotippért keresd a Holy Duck blogot!