Nagyon vagány és elég fontos is Ezra Miller új GQ címlapja

2018. november 09.
A nyíltan queer Ezra Miller új fotósorozatáról érdemes beszélni - a női ruhába bújt színész szenzációján túl is. Yoshiyuki Matsumura fotói ráadásul saját jogon is esztétikai értéket képviselnek.

Ezra Miller a Beszélnünk kell Kevinről című filmmel robbant be, a vérfagyasztó pszichopata srác zseniális megformálása után pedig a kamaszoknak szóló Egy különc srác feljegyzéseiben láthattuk őt. Nemrégiben a Harry Potter univerzumot felélesztő Legendás állatok… sorozatban tűnt fel, amiben ugyan megmaradt fura karaktere, mégis szélesebb körű ismertséget nyert a populáris, gyerekbarát produkcióval.

Azt már korábban lehetett tudni a színészről, hogy gender fluidként határozza meg magát, vagyis a klasszikus bináris nemi kategóriákat (férfi és nő) meghaladva játszik a nemi sztereotípiákkal és a nemiség határaival. Ezt most gyönyörűen megmutatta vadiúj GQ címlapján is.

Yoshiyuki Matsumura fotói és Mobolaji Dawodu stylingja zseniális végeredményt szült, amivel az Ezra Millerről készült sorozat alanyi jogon magas esztétikai értéket képvisel. Persze emellett nyilván nem mehetünk el a mélyebb rétegek, vagyis a női ruhák és a férfiszájra kent rúzs mellett, amivel a színész egyedi karakterét arra használja, hogy a klasszikus nemi szerepek határainak elmosásáról beszéljen.

Miller, aki egyébként egy vermonti farmon él, beszélt a #MeToo mozgalomról is, aminek szerinte el kell söpörnie a bűnös férfiakat, majd egy kézre álló hasonlattal magyarázta a klasszikus maszkulinitáskép hamisságát. Elmondta, hogy a kakasok képesek feláldozni magukat utódaikért, ha egy ragadozó megtámadja őket, szerinte ez jelenti az igazi férfiasságot: „Ez a maszkulinitás! Így kellene kinéznie, érted? Úgy teszek, mintha gyenge lennék, sebezhetőnek mutatom magam, hogy megtámadj, még mielőtt megtámadnád azokat, akik hozzám tartoznak.”

A színész egyébként nem most először viselt rúzst vagy női ruhákat – rendszeresen jelenik meg sminkben és extrém, akár nőknek készült darabokban a vörösszőnyeges eseményeken.