Fenntartható alapanyagokról kritikusan

2019. január 10.
Szerencsére egyre elterjedtebb a fenntarthatóság, azonban ne hagyjuk, hogy megtévesszenek minket a trendi hívószavak! Számos alapanyag van, amely közel sem olyan környezetbarát, mint amilyennek elsőre tűnnek.

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe került a divatban is a fenntarthatóság. Szerencsére egyre több hazai márka is zászlajára tűzte Földünk megóvását: az Undersea Bikini és a Philomén például újrahasznosított anyagból készít fürdőruhákat, Földi Petra pedig esőkabátokat. Az OAT AVA is etikus és fenntartható darabokat kínál és még sorolhatnánk! Azt viszont fontos mindenkinek tudnia, hogy a fenntarthatóság egy olyan hívószóvá is vált, amely egy rendkívül hatékony marketingeszköz lett, hiszen boldogan ráugrunk ezekre a Földünk megóvásával kecsegtető megoldásokra – viszont nem mindig kommunikálják a cégek a teljes folyamatot, vagy éppen elhallgatnak előlünk bizonyos dolgokat. Így ha egy picit a dolgok mögé nézünk, jó pár – fenntarthatónak kommunikált – alapanyag nem is olyan környezetbarát, mint amilyennek első hallásra tűnik.

Öko bőr, vegán bőr, vagyis: műbőr

Nincsenek könnyű helyzetben az állatok sorsát szívükön viselők, akik etikai okok miatt nem szeretnének valódi bőrből készült termékeket vásárolni. Ez egyfelől érthető, viszont megtévesztőek az öko bőr és a vegán bőr kifejezések: ezek valójában műbőrt takarnak és él pár tévhit mindkét anyaggal kapcsolatban. A műbőr egy szintetikus anyag. Kőolaj-származékokból készül, így valójában minden, csak nem környezetbarát és nagyon jelentős az ökológiai lábnyoma. Rengeteg idő alatt bomlik le (ha egyáltalán lebomlik) és sajnos sok káros anyag kerül általa a környezetünkbe.

„Ananászbőr” és újrahasznosítás

Ma már egyre több (növényi) alternatívából készítenek egyfajta bőrre hasonlító anyagot: ezek egyike az „ananászbőr” is. Ezek egyrészt dicséretes újítások és izgalmas újdonságok, amelyek számos kérdést felvetnek: valóban utánozni tudják az eredeti tulajdonságait? Azt viszont fontos tudnunk, hogy maga az újrahasznosítás nem mindig a legfenntarthatóbb opció: maga a folyamat sok energiát felemészthet és az is kérdéses, még milyen kísérőanyagok, vegyi anyagok szükségesek egy alapvetően növényi származású alaphoz. Az „ananászbőr” kapcsán felmerül a következő kérdés is: biztos, hogy célravezető egy újabb anyagot létrehozni valamiből, ami alapvetően természetes és biológiailag lebomlik?

Bambusz

Aki különösen szívén viseli a fenntartható divat kérdését, az tudja, hogy a gyapottermesztéshez (és így a pamutgyártáshoz) rengeteg vízre és rovarölő szerekre, vegyszerekre van szükség. Egyfajta fenntartható(bb) alternatívaként jelent meg a bambusz, amely való igaz, hogy sokkal gyorsabban nő, mint maga a gyapot és nincs is szükség annyi vegyszerre a növény kezeléséhez, arról azonban nem mindig szól a fáma, hogyan lesz bambuszból ruhadarab. Képzeljük csak magunk elé azt a bambuszt: egy erős, szilárd rostokkal bíró növény. Ezeknek a rostoknak a megpuhításához viszont jóval több vegyi anyagra van szükség, míg olyan lágyságú fonalat tudnak előállítani belőle, amiből már akár zokni, harisnya, vagy póló készülhet.  Talán nem véletlen, hogy eredetileg nem is készítettek belőle ruházati, textilipari alapanyagot?

Fotó: Unsplash