Viseld és óvd a természetet!

2018. január 21.
Hogyan lehet a természet, és a növények szeretetét közelebb vinni az emberekhez designnal és divatkiegészítőkkel? A PandArte bloggere elárulja nektek.

Lehet zöldebben, kisebb ökológiai lábnyommal, felelősségteljesen, mégis lazán, divatosan élni, tömegtermékek helyett a kis szériás, egyedi tervezésű, helyi alkotók által készített darabokat vásárolni. Ez a PLANTETHICS küldetése.

„Tizenhat éve foglalkozom kommunikációs szakemberként és projektvezetőként itthon és külföldön fenntarthatósági, illetve kulturális projektekkel, melyek során már többször előkerült a gondolat, hogy olyan saját kezdeményezésbe fogjak, ahol a környezettudatos design és divat mentén közelebb hozhatom az embereket a természethez. Ennek eredményeként 2 évvel ezelőtt indítottam útjára a PLANTETHICS-et. Ez egy etikus, környezettudatos, fenntartható divat és lakberendezési kiegészítőket, ékszereket készítő hazai márka, ahol mindent kézzel és szeretettel állítunk elő – meséli Dénes Barbara. – A bioetikának van egy olyan ága, ami a növények és az emberek kapcsolatát vizsgálja, azt, hogy miként hatnak egymásra, hogyan segíthetik egymást. Innen ered a nevünk (növényetika), és ez fedi le mindazt, amit és ahogyan szeretnénk átadni. A PLANTETHICS küldetése közelebb hozni a növényeket – tágabb értelemben a természetet – és az embereket, szeretnénk megmutatni, hogy a növények szeretete mentén lehet más utat is választani.”

Mindig is ennyire természetbarát voltál?

Igen. Erdő mellett nőttem fel és ma is ott élek. Nagyon szeretem hallgatni a madarakat, a fákat, a természet minden neszét. Szeretném, ha erre az utánunk következő generációknak is lehetősége lenne, ha ők is arra törekednének, hogy harmóniában éljenek a természettel. A mindennapi életben igyekszünk környezettudatosan élni, és ha az ember ilyen indíttatással saját márka építésébe fog, akkor mindezt az ottani stratégiaalkotásban, termékfejlesztésben, kommunikációban is alkalmazza, alapvetőnek veszi. A korábbi munkáim során szembesültem vele, hogy a természettel való kapcsolódást és a tudatosabb életvitel gyakorlását nem lehet elég korán kezdeni, a divat és a design pedig olyan területek, ahol az alapanyagoktól a gyártáson át egy csomó minden ésszerűsíthető, a környezet terhelése minimalizálható, ha valóban odafigyelünk.

Miket készítesz pontosan?

Olyan divat és lakberendezési kiegészítőket készítünk, amelyekkel magunkkal vihetjük a természetet és közben meg is óvjuk azt. (Azért használok többesszámot, mert a tervezést, a termékfejlesztést egyedül végzem, a gyártásban viszont többen veszünk részt.) Kezdetben a kisebb korosztályokhoz és az örök gyerek felnőttekhez szóltunk növény ültetős foglalkozásainkkal, könnyen életben tartható növényekkel beültetett használaton kívüli tárgyakkal (csészék, poharak, teáskancsók, játék állatok, terráriumok), ezek a PLAY PLANTS kollekciónk növény installációiként kaphatók, mindig változó, hogy épp milyen régi porcelánokat találunk vagy épp milyen játék állatok jutnak el hozzánk, a kis pozsgások és kaktuszok kínálata is szezononként eltérő.

Az újrahasznosítás jegyében idővel kiegészült a lakberendezési cikkeken túl divat kiegészítőkkel is a palettánk, a viharkárok és metszési munkálatok során gyűjtött faágakból készített REWOODkollekciónkkal. Fülbevalók, brossok, nyakláncok és persze az otthonszépítéshez mécsestartók, fogasok készülnek, amiket kézzel csiszolunk, festünk, lakkozunk a szeletelés, fúrás után.

Majd az erdő mélyén rejlő kincsekkel teli növényes nyakláncaink, fülbevalóink jöttek, megszületetett a FOREST kollekció, ahol szintén mindent kézzel készítünk, itt Tiffany ólomüveg technikát alkalmazva. A tradicionális üvegművesség és a minimál design további összekapcsolásaként elindítottuk a TERRA kollekciót, ahol nyakláncként hordható miniterráriumokba élő Tillandsia növényeket helyeztünk. Ha épp nem hordjuk, akkor az otthonunk dísze lehet. 🙂

Az illatokkal teli ESSENCE kollekciónkba tartoznak a natúr, vegán szójagyertyák, fúvott üveges faág diffúzorok és az illatzsákok. A legújabb szerelmem a nemesfémek megmunkálása, természet-ihlette ékszereket is készítek hamarosan, miután annyira megkedveltem a folyamatot az esküvői faág-szelet hatású karikagyűrűink elkészítésekor idén nyáron. A nemesfémek esetén fair trade alapanyagok is választhatók lesznek az egyedi megrendelések esetén. Szerencsére az elmúlt években egyre több hazai alkotó számára vált világossá, hogy tennie kell valamit és mára szinte alapvető érték a környezettudatosság, a természetes alapanyagok használata. A PLANTETHICS keretein belül szívesen működök együtt más alkotókkal, keresem azokat a lehetőségeket, ahol a kezdeményezéseink mentén a legtöbbet hozhatjuk ki a növények és az emberek kapcsolatából.

Hogyan fogadja a közönség ezt a nagyon természetes, natúr vonalat, amit képviselsz?

Szeretik és egyre inkább nyitottak. Van egy réteg, aki alapvetően a letisztult, természetközeli design miatt választ minket és mit sem sejt a tudatos hátterünkről. Sokan rácsodálkoznak, amikor elmeséljük nekik, hogy honnan jött, hogyan készült, milyen utat járt be a termék, amit a kezükben tartanak. Onnantól még inkább oda vannak érte, olyan jó látni az arcukat, a felismerést, az örömöt. De egyre többen vannak, akik értékelik, sőt keresik a környezettudatos cikkeket és gondosan választják ki, mit vegyenek fel, mi kerüljön az otthonukba és egyáltalán mire adjanak ki pénzt. Ilyenkor boldog vagyok. 🙂

Saját műhelyed van?

Az otthonunk saját, a design stúdiónk közös műhely. Az erdő közvetlen szomszédságában lakunk, ez állandó inspirációt nyújt a tervezés és az alkotás során. Otthon, a kertben a dús fák és bokrok között épp úgy bele tudok mélyülni a folyamatokba, mint a CikkCakk Studio-ban, ami a belvárosban egy csodaszép, régi udvarban található. A párom elfogadta, hogy a korábbi, laptop mellől végezhető munkáim után olyan vállalkozásba kezdtem, ami nagyobb helyigényű. A növényeken túl az alapanyagok mellett egy jókora asztali fúró is a lakásunkba költözött. Még annak a tetején is páfrányok ülnek, amikor épp nem használom. 🙂 Nálunk az erdő párás klímája miatt nagyon jól érzik magukat a növények. És mi is.

Hol lehet megvásárolni a termékeidet?

Budapesten egy gyönyörű régi belvárosi udvarban található a stúdiónk, a CikkCakk Studio, ahol négyen alkotunk lányok, négy márkát képviselve, mind természetközeli, kézzel készített divat és lakberendezési termékeket készítve. Itt rendszeresen tartunk workshopokat is és bárkit szeretettel látunk egy teára, hogy elbeszélgessünk, jobban megismerhessük egymást, hogy személyes kapcsolat alakulhasson ki a vásárlóinkkal akár úgy, hogy közben épp készítem valamely kollekciónk darabjait. Bepillanthatnak a munkafolyamatokba és az életünkbe. A www.plantethics.eu oldalon online is meg lehet rendelni a termékeinket, a növények gondozásához pedig részletes ismertetőt írtam, hogy segítsem minél tovább életben tartani az új házi kedvenceket.

PandArte