Növények nőnek a meseszép magyar bonbonokból

2018. október 16.
A Seed Bonbonok úgy néznek ki, mintha édességek lennének, de valójában nem ehetőek, viszont környezettudatosak! Bloggerünk, PandArte igazi különlegességet hozott nektek!

„A magbonbonok, ahogy mi neveztük el őket, kinézetre édességekre, bonbonokra hasonlítanak, de valójában irodai papírhulladékból készülnek és különféle vetőmagokat rejtenek. Bonbonos dobozokban vagy akár kémcsőben (pont úgy néz ki, mint a duna kavics), képeslapra applikálva lehet megvásárolni őket. És itt még nincs vége, hiszen a kis formákat el lehet ültetni földbe, és megfelelő gondoskodás mellett kinőnek a magokból a kis növénykék ” – meséli Hagara-Nagy Nóra ötletgazda.

Nóri egyébként újságíró volt és egy pályázat kapcsán kezdett el zöld marketinggel és PR-ral foglalkozni, aminek kiteljesedése az általa megálmodott környezetbarát ajándéktárgy, mely tökéletes választás fenntartható vállalatok reklámajándékának is. Így lett belőle kézműves! ” Termékeimben egyesül a növények és a környezet iránti szeretete, a kreatvitás és a folytonos megújulás, fejlődés iránti igény, mindez megfűszerezve Illés László grafikus alkotómunkáival. ”

Hogyan készülnek ezek a bonbonok?

Szerencsére nyersanyagból nincsen hiány, cégektől, ismerősöktől és saját forrásból hasznosítjuk újra a klasszikus nyomtató papírokat. Sokszor a megrendelőink biztosítják számunkra ledarált formában a számukra készülő rendeléshez szükséges papírt. Kíméletes és energiatakarékos módon gyártunk, a vizet is sokszor újra felhasználjuk, a gyártás végén sem öntjük a lefolyóba, hanem a teraszunkon a növényeket, fákat locsoljuk vele, nagy örömükre. Színezésre földpigmenteket, szénport, ételfestéket (természetes eredetűt is) vagy éppen növényi részeket használunk. De a natúr, fehér színű magbonbon is népszerű. A formázás és szárítás során a hagyományos bonbongyártás során használatos eszközöket, módszereket alkalmazzuk, van, ami teljesen egyezik, más esetben testre kellett szabni egy-egy műveletet, eszközt.

Milyen magok vannak bennük?

Egyfelől van egy virágmagos vonal, melynek legfontosabbika egy olyan keverék, amely egész nyáron át virágzó magokat tartalmaz. Ez nemcsak azért jó, mert sokáig esztétikai élményt nyújt, hanem mert ma égető probléma a méhek, beporzó rovarok védelme, és ezzel is tudunk segíteni egy csöppnyit. Akár nagyvárosi, akár vidéki környezetben hasznos lehet, sőt a visszajelzések szerint egy kiskertben a méheket vonzó virágok környezetében a termés is nagyobb lehet, mivel a szokásosnál több méh érkezik, akik így a környéket jobban beporozzák, például több gyümölcs lesz a fákon. És fontos az is, hogy a méhektől egyáltalán nem kell félni, a nálunk honos méhek nem támadnak emberre csak úgy, ok nélkül. Ezen kívül vannak zöldfűszernövényes magbonbonok, mint például bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, de megjegyzem, a chili kedvelőknek habanero színválogatással is készültünk.

Milyen formában kaphatóak? 

Nagyon sokféle konstrukció van, a klasszikus bonbonos doboztól a nyalóka formán át a szaloncukorig (ez karácsonyi szezonális termék) kisebb és nagyobb dobozok, szemes kiszerelések.

Hogyan kell elültetni és kezelni, hogy tutira kikeljenek?

Az optimális ültetési időszak március-június, de a chilit már januárban is el lehet kezdeni. A virágok között a levendulát például ősszel vagy nagyon korai tavasszal kell elültetni, mert neki kell egy kis fagyás, hogy elkezdjen csírázni. Igazából minden úgy működik, mintha sima magokkal lenne dolgunk, csak ültetés előtt el kell választani a papírközegtől egy kis áztatással. Ugyanolyan feltételek kellenek a sikeres növekedéshez, mint a klasszikus magról vetésnél: sok fény, megfelelő hőmérséklet, forralt vagy esővíz, tápanyagdús föld és szeretgetés.

Csak reklámajándéknak érhetőek el? Vagy ha valaki csak egyet szeretne venni, azt is lehet?

A termékeket a webshopunkban és egyedi megrendelés esetén e-mailben is meg lehet rendelni bárkinek, akár csak egy darabot is. Mint említetted, valóban nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatosan gondolkodó cégek fenntarthatósági törekvéseinek megsegítésére, ezért számukra rendszeresen készítünk reklámajándékokat, de esküvőkön is népszerűek a termékeink.

PandArte