Kik kerültek fel a legbefolyásosabbak listájára a divatszakmából?

2019. április 23.
Az amerikai TIME magazin 2004 óta évről-évre elkészíti a 100 legbefolyásosabb személy listáját. Mutatjuk, kik kerültek fel idén a divatszakmából.

Az amerikai TIME magazin 2004 óta évről-évre elkészíti a 100 legbefolyásosabb személy listáját. Ők azok a közéleti személyek, politikusok, vezetők, tudósok, vállalkozók, aktivisták, újságírók illetve művészek, akik a legnagyobb hatást gyakorolják a világra. Az idei listára felkerült például Greta Thunberg, Michelle Obama vagy éppen Jacinda Ardern, szóval illusztris társaságba kerültek a divatszakmából kikerülő jelöltek!

Az idei, megtisztelő szelekcióban két divattervező is helyet kapott: az egyik Clare Waight Keller, a Givenchy művészeti vezetője és Pierpaolo Piccioli, a Valentino tervezője. Clare Waight Kellert a Művészek kategóriájában maga Julianne Moore jelölte, indoklásának egyik támpontja, hogy a brit dizájner tervezte meg Meghan Markle menyasszonyi ruháját: ha valaki addig nem ismerte a nevét, a királyi esküvő után biztosan. Határozott vezetésével, esztétikai szabályaival és látásmódjával zászlóshajóként működik a 21. század viharos „divattengerében”.

Pierpaolo Piccioli az Ikonok között kapott (méltó) helyet: az Oscar-díjas színésznő, Frances McDormand  jelölte a tervezőt, aki vitathatatlanul korunk egyik legzseniálisabb divatkreátora. A harmadik divatszakmában dolgozó szereplő az impozáns listán pedig nem más, mint Jennifer Hyman a Titánok kategóriában, akit maga Diane von Furstenberg, az amerikai divattervezés egyik legendás alakja javasolt: a Rent The Runway alapítója fenekestül felforgatta azt, ahogyan ruhát vásárolunk. Vagyis kölcsönzünk!

Hyman mesterien ráérez a kereskedelem, és az újrarendeződő divatfogyasztás trendjeire. Nagyon kevés amerikai nő mondhatja el magáról, hogy huszonévesen egy milliárd dollárokat érő üzletet hozott létre – 9 hónapos terhesen. Üzleti modellje demokratizálta és mindenki részére elérhetővé tette a luxust, a megosztásra alapuló gazdaságot hozta el a divatszakma berkein belül. Véleményünk szerint minden jelölt méltán kiérdemelte a címet.

Ti kit jelölnétek még a legnagyobb befolyással bírók közé a divatszakmából?

Fotó: Getty Images

Time.com