High fashion afganisztáni kézművesektől

2019. május 17.
A ZAZI márka resort kollekciójában a luxus, a divat, a fenntarthatóság és a nők támogatása fonódik össze.

Szerencsére egyre több divatmárka képviseli a méltányos foglalkoztatást és a fenntarthatóságot: a Kariaa marokkói kézműves nőknek nyújt megélhetést, a SEP Jordan gondosan hímzett, gyönyörű darabjai pedig menekülttáborokban készülnek.

A ZAZI, az Ethical Fashion Initiative – amelynek alapítójával, Simone Ciprianival nekünk is lehetőségünk volt interjút készíteni – és afganisztáni együttműködő partnerük, a Zarif már hosszú ideje dolgoznak azon, hogy összekössenek világokat, lehetőségeket teremtsenek, bátorítsák a nőket és támogassák a közösségeket Afganisztánban, a Selyemút közepén.Míg a Selyemutat – ami korábban Kelet és Nyugat összekötője volt, ahol vallások, filozófiák, tudományok és technológiák keveredtek és formálták a civilizációt – mára háborúk és kokfliktusok tépázzák.

A ZAZI márkát egy csupán 25 éves, kivételes holland vállalkozó, Jeanne de Kroon hozta létre. A célja, hogy a luxusdivatot a fenntarthatósággal és a nők anyagi valamint társadalmi függetlenségével ötvözze. Jeanne felfedezte a vidéki falvak női kézműveseinek időtlen szépséget árasztó kelméit és ruhadarabjait, a ZAZI missziója, hogy értékelje és gondozza a szakértelmüket. Ezt a kiválóságot pedig most a nagyvilág számára is megmutatják legújabb kollekciójukkal. A márka mára olyan országok kézműveseivel dolgozik együtt, mint Üzbegisztán, Mongólia, Tádzskisztán, India és Afganisztán. A darabok elkészítéséhez pedig különleges vintage és organikus alapanyagokat is használnak.

A Zarifot (amely a branddel együttműködő társadalmi vállalkozás) is egy látnoki nő alapította. Zolaykha Sherzad 10 éves volt, amikor elhagyta Afganisztánt. 2004-ben viszont hazatért, mert mindenképpen segíteni szerette volna szülőhazáját és a hagyományos textilkészítési mesterségek újjáélesztésén kezdett el dolgozni. A Zarif ma már több mint 50 afgán kézművest foglalkoztat, akik a slow production (vagyis lassú létrehozás) jegyében alkotnak és hagyományos Afganisztánból és Közép-Ázsiából származó alapanyagokkal dolgoznak.

A legújabb Resort kollekcióhoz a ZAZI és a Zarif kézműveseinek csapata a legfinomabb üzbég selymekből alkotta meg – természetesen kézzel – a légies darabokat, amelyek természetes eleganciát és szépséget sugároznak. A Resort kollekció a remény, a büszkeség és a szépség történetét meséli. Több mint 20 kézműves dolgozott a darabokon, sokan közülük bevándorlók, vagy éppen korábban száműzték őket. A ZAZI és az EFI célja, hogy 2020-ig több mint 2000 embert foglalkoztassanak és biztos megélhetést nyútsanak hazatérőknek, bevándorlóknak, farmereknek és a perifériára szorult afgán kézműveseknek. A kollekción keresztül a Zarif, az EFI és a ZAZI méltányos béreket és tisztességes megélhetést biztosítanak számukra a családjuknak is. A Selyemút gazdag hagyományát magába foglalva pedig Afganisztán újjáélesztheti dicső örökségét és reménnyel tekinthet a jövőbe.

Kattints a galériára a kollekció összes darabjáért!

13 fotó megtekintése

Forrás: Ethical Fashion Initiative és Prag Agency