A haulternatív videók a divat fenntartható oldalát mutatják be

2019. június 10.
Egy új internetes jelenség a vásárlás negatívumaira világít rá és az etikus, fenntartható divatot éljenzi.

Nem újdonság, hogy milyen szerepet töltenek be az influencerek, bloggerek a divatban, szépségiparban: többezres, többmilliós követőtáborral jelentős (vásárló)réteget érnek el és mára a cégek kedvelt reklámeszközeivé váltak. Bár, hogy mennyire „hatékonyak” az infuencerek, és hogy mekkora, tényleges vásárlóerő lehet mögöttük, arról egyre inkább megoszlanak a vélemények. A Business Insider számolt be nemrég egy esetről, amelyben egy 2,6 millió követővel rendelkező bloggerlány nem tudott eladni 36 pólót.

Hallottatok már a haul videókról? Biztosan, hiszen egy évtizede terjedő internetes jelenségről van szó. Több tíz millió ilyet találunk a videómegosztó oldalakon, például a YouTube-on: ezek a videók azt hivatottak bemutatni, hogy egy influencer milyen terméket vett, mennyiért, és elemzi, miért is – ezek minden esetben (burkolt) reklámnak minősülnek és a legtöbb esetben a fast fashion márkák promótálják így a darabjaikat. Hasonló kategóriába tartoznak az unboxing videók is, ezeknél arról van szó, hogy a videón keresztül nyomon követheti bárki, ahogy a megrendelt terméket, vagy kapott csomagot kibontja az influencer, megvizsgálja és esetleg fel is próbálja. A közösségi média generálta internetes vásárlás hátrányairól pedig már többször írtunk: a megrendelt darabok közel felét visszaküldik, ezek a ruhák pedig a szemétdombon kötnek ki.

Ezeknek az impulzusvásárlást bátorító haul videóknak az ellentételezéseként jöttek létre a haulternatív (haul + alternative) videók. A haulternatívák között találunk tanácsokat turkálókhoz, vintage és bolhapiacos darabokhoz. A bloggerek és vloggerek új generációja pedig etikus divatmárkák termékeit is bemutatja, de például tippekkel szolgálnak arra is, hogyan tehetjük egyedivé meglévő darabjainkat (például hímzésekkel, pompomokkal, vagy növényi festéssel), vagy a kapszugardrób jegyében hogyan használhatjuk ki a ruhatárunkat minél jobban. Emellett a legtöbben az edukációra is nagy hangsúlyt fektetnek. Két személyes kedvencem DianaChamomile és Lauren Engelke: Diana még főiskolás korában indította blogját és előszeretettel osztja meg másodkézből szerzett és vintage darabjait, hiszen diákként a tandíját kellett fizetnie elsősorban. Lauren pedig stylistként hasznos tippeket ad a követőinek, arra vonatkozólag, hogyan öltözködjenek fenntarthatóbban. A haulternadívák is többtízezres követőtáborral rendelkeznek, de van akkora hatásuk, mint „nem etikus” társaiknak? Vajon pozitív hatást érnek el, vagy azokat szólítják meg, akik amúgy is az ő szellemiségükre nyitottak?

Fotó: Getty Images