Yurkov stílustippek: nyári kalapok stílusosan

2019. június 25.
Milyen alkalomra, az arcformánkhoz mérten milyen kalapot válasszunk? A Yurkov stílusszakértői elhozzák a választ.

A legújabb stíluspercek témája a kalapok voltak, amely a kiegészítőkkel való játék tematikában a nyakláncokat követi. Végre a nyárra és a napsütésre foghatjuk a kalapviselést: ha télen féltél volna viselni, most itt a te időd! Fazonok, alapanyagok és színek kavalkádja közül választhatunk. De mégis milyen alkalomra, mit? Milyen formát milyen arcformához? Milyen szetthez milyen stílusút viseljünk? A YURKOV stílusszakértője, Kovács Orsolya és vendége, Virág Anna kalapkészítő mester sokféle különböző kalapon keresztül hozza fejközelbe a témát.

Maga a kalap egyfajta koronája az öltözékünknek és sokak számára mágikus erővel bír. Nyáron maga az alapanyag ezt az „ékséget” nem adja úgy vissza, hiszen ilyenkor főleg természetes alapanyagokhoz nyúlunk: az örök szalmához vagy a különleges banánrostból készült kalapokhoz. A legfőbb szempontok, amelyeket figyelembe veszünk a nyári kalapok kiválasztásához, az az, hogy védje a bőrünket a nap káros sugaraitól: minél szélesebb a karimája, annál nagyobb védelmet kínál. Emellett nézzük azt is, hogy legyen szellős a kalap – hiszen mit ér, ha azt érezzük, hogy befülled a fejünk benne? Míg korábban a kalapok és fejfedők státuszjelző szereppel is bírtak, árulkodtak vallási vagy éppen társadalmi hovatartozásunkról, ma már kétségtelenül divatkiegészítővé is váltak. Legyen szó hűvösebb időről és téli kalapokról, vagy nyári időszakról, a kalapot tudni kell viselni, nagyon nőiesek leszünk egy ilyen fejfedővel és mindig, minden körülmények között emel a megjelenésünkön.

Milyen fejformához milyen kalap dukál?

A megfelelő kalap kiválasztásához léteznek ökölszabályok, de ahogy a puding próbája is az evés, próba, viselés közben ismerszik meg az igazi. Kerek archoz válasszunk széles karimát, ovális arcformához pedig keskenyebb karimát. Az igazán szerencsés „kalapfejűeknek” minden jól áll. Olyan viszont nincs, hogy valakinek semmilyen kalap nem áll jól: csak keresnünk kell, de rá fogunk lelni a hozzánk legtökéletesebben illeszkedő fazonra!

Milyen alkalmakra viselünk kalapot és fejdíszeket?

Számtalan alkalom kínálkozik egy szép kalap viselésére: legyen szó egy baráti, kerti sütögetésről, egy derbiről vagy egy esküvőről. Anna a kapszulagardrób hívője: legyen egy szuper formájú alapkalapunk és egy csapásra változtathatunk a stílusán, ha például cserélgetjük a szalagokat a kalapunkon. Orsi még azt a tanácsot is hozzá fűzte, hogy egy erőteljes szín elég: ha piros a ruhánk, nem kell, hogy a kalapunk szalagja is piros legyen. Nyárra egy csíkos szalag tökéletes kiegészítője lesz a kalapunknak.

Esküvők alkalmával a menyasszonyok inkább fejdíszt vagy fátylat viselnek, hagyományosan az örömanyák viselnek kalapot, a vendégek szintén, a legkülönbözőbb fejdíszekkel ékesítik a megjelenésüket. Érdekesség viszont, hogy míg itthon ritkán viselünk fejdíszeket esküvőre, addig külföldön egyenes a dress code egy kötelező eleme! Nem kell viszont teátrális dolgokra gondolnunk: akár egy már meglévő alapkalapot mi magunk is ünnepibbé varázsolhatunk akár minimális kreativitással. A legkülönfélébb szalagok, francia tüllök, tollak és virágok kimeríthetetlen tárházat fognak számunkra biztosítani.

Kalapok és társaik

Persze olyan típus is van, aki egyáltalán nem szeret kalapot viselni, azoknak ajánlják a szakértők a sildet: nem fedi be a fejünket, viszont az arcunknak védelmet nyújt a nap ellen. A hatás? Sportos! Kevésbé a napvédelem eszközei, de kétségkívül látványosak a fejpántok, amelyeket akár hajráfra applikálva is beszerezhetünk: próbáljuk ki bátran ezt a sikkes kiegészítőt, garantáltan feldobja a megjelenésünket. A két legnépszerűbb fazon az eredetileg férfiaknak készített fedóra, és a panama, amely keskeny karimával rendelkezik és elöl csúcsosabb.

Viseljünk bátran kalapot: merjük visszacsempészni a tradíciókat, legyünk csak nőiesek és láthatóak!

fotó: Getty Images