Yurkov stílustippek: a nyakláncok ereje

2019. május 28.
Egyszerűnek tűnik, de mégsem az. Apróságnak hat, de nagy erő rejlik ebben a kiegészítőben. A Yurkov stílusszakértői most megosztanak velünk mindent, amit csak a nyakláncokról tudni érdemes!

Nem csak a megfelelő szabásvonalak játszhatnak főszerepet abban, hogy optikailag csalhassunk és éppen teltebbnek láttathassuk a dekoltázsunkat, vagy hosszabbnak a nyakunkat. Milyen egyszerűnek tűnhet csak feldobni egy nyakláncot, azonban számos szempont húzódik a mögött, hogy a legtökéletesebb kiegészítő mellett tegyük le a voksunkat. A Yurkov stílusszakértői, Kovács Orsolya és Csánk-Takács Mirtill ezúttal a nyakláncokat helyezte a középpontba. Sokan óckodnak ettől a kiegészítőtől és csak a kötelezőket használják (ami alatt a cipőket és a táskákat értjük), így gyakran időhiány miatt mostoha szerepbe kényszerülnek a nyakláncok. Holott egy csapásra elegánsabbá vagy éppen lezserebbé varázsolhatják a szettünket amellett, hogy optikailag is sokat csalhatunk velük. Így mindenkit arra buzdítunk, hogy a tippek után nézzenek más szemmel erre az ékszerre és az idei nyáron már hozzuk ki a legtöbbet a nyakláncokból!

Az első és legfontosabb, hogy három fő szempontot kell figyelembe vennünk egy nyaklánc kiválasztásakor. Ezek a színeink, a tónusaink, hiszen a nyaklánc közel helyezkedik el az arcunkhoz. Ha tompa színtípusba tartozunk, akkor egy élénkebb kiegészítő pont azt a hatást éri el, hogy a szemünk helyett a nyakláncunk fog csillogni. A második a testalkatunk, a harmadik pedig természetesen maga az alkalom, amire viseljük ezt a kiegészítőt.

Színek szerint

Fontos, hogy nyakláncot is a színeinknek megfelelően válasszunk: legyünk tisztában a tónusainkkal, a hajunk, a szemünk, a bőrünk színével. Hideg vagy melegebb árnyalatok állnak nekünk jól? Ha a hideg a válasz, akkor nyúljunk inkább ezüst színű kiegészítőkhöz, míg a meleg színek büszke viselői válasszanak arany, pezsgő vagy rosé színű fémeket. Egy sárgás bőrtónust kiemelnek a sárgás, borostyános árnyalatok, míg a szinte az általunk viselt színektől függően változó, „kaméleonszeműek” bátran kísérletezhetnek kékekkel, zöldekkel. Egy erőteljesebb kék szemet gyönyörűen kiemel egy türkiz színű ékszer vagy egy látványosabb pink nyaklánc. Ha a tél vagy a tiszta nyár típusokhoz tartozunk, bátran nyúljunk élénk színekhez.

Ügyeljünk az ideális hosszra!

A keblek magasságában végződő nyakláncok a mellek vonalára helyezik a hangsúlyt és oda vonzzák a tekintetet. Pptikailag nagyobbá tesznek, főleg, ha egy erőteljesebb, látványos medál is díszíti a nyakláncot. Így ha nem éppen ez a célunk, biztos befutó lesz egy kulcscsontig érő kiegészítő. A hossz fontos: minél hosszabb a lánc, annál inkább nyújtja a felsőtestet, azonban egy derékig érő darab mozgás közben már külön életet él. Ugyanerre figyeljünk, ha rövidebb a nyakunk, vagy éppen van egy kis tokánk: a félgarbók és felül magasan záródó nyakmegoldások mellett felejtsük el a rövid nyakpántokat, hiszen egy-egy vastagabb darabbal pont, hogy tömbösíteni fogjuk a nyakunkat. Ha inget viselünk, nyissuk ki a nyakrészt, ha erőteljes a felsőtestünk. Válasszunk mélyebben kivágott felsőrészeket és hosszabb nyakláncokat. Dúsabb keblekkel megáldottaknak a legideálisabb egy a kulcscsont és a mell között végződő nyaklánc. Összegezve: egy látványosabb, kívül hordott nyaklánccal könnyedén kompenzálhatunk egy szélesebb csípőt, hiszen a figyelmet felülre fogjuk irányítani, viszont egy kerekebb, alma alaknál egy rövidebb nyaklánc pont, hogy az erősebb keblekre tereli a figyelmet.

Mi mindenre jók a sálak!

Talán nem is gondolnánk elsőre, de a sálak is funkcionálhatnak nyakláncként és egy korábbi téma alkalmával azt is megtudtuk, hogy segítségükkel meglévő ruhatárunkat is könnyedén felfrissíthetjük. A sálak, kendők megkötésével mesterien formálhatjuk a felsőtestünket és a nyakunkat: ha nem a nyakunkon kötjük meg, ahogy az elegáns légiutas-kísérők, hanem hosszabban hagyjuk – optikailag máris nyújt. Ne felejtsük: a nyak eltakarása rövidít, és minél mélyebb a kivágás, annál inkább hosszabbít.  Így ha alma alakunk van, ne gyűrjük és rétegezzük a nyakunk körül a sálat, hanem hordjuk nyújtva, a végét hagyjuk lógva.

Minimál kontra statement ékszerek

Mirtill nincs egyedül azzal, hogy vagy minimál, finom ékszereket, vagy pont, hogy nagy, látványos, statement darabokat szeret hordani. Ami a legfontosabb: egy-egy erőteljesebb ékszert, például karkötőt önmagában viseljünk, ebben az esetben már nincs is szükség több ékszerre. Egy valami legyen óriási a szettünkön belül: nyaklánc, karkötő vagy egy fülbevaló, de több egyszerre ne! Ugyanez igaz arra, ha például egy buli alkalmával egy csipkés topot viselünk: egy látványos nyaklánc már túl sok lenne a csipke mellé, így válasszunk inkább egy karperecet, vagy egy fülbevalót, vagy csak a bőrünkön finoman megcsillanó, vékony nyakláncot.

Gyöngy minden mennyiségben

A gyöngy sosem megy ki a divatból! Coco Chanel után szabadon válasszunk bátran gyöngyöt, ami egy csapásra nőiessé varázsol egy lezser, farmer-póló szettet is. Ne higgyük viszont, hogy ne lehetne tökéletes kiegészítőnk az irodán kívül, egy esti partiszett vagy éppen egy fesztiválöltözék részeként. Akár Cyndi Lauper és Madonna is stílusinspirációként szolgálnak és bebizonyítják, hogy a többsoros láncokkal vagány hatást is elérhetünk. Ráadásul egy hosszabb gyöngysort többsoros karkötőként is hordhatunk és akár más nyakláncokkal is keverhetjük.

Nyaklánc a kivágáson belül, ruha alatt és galléron kívül?

Ki mondta, hogy nyakláncot viselni csakis „kívül” lehet? A ruhánk kivágása alól kikukucskáló kiegészítővel elegáns, kifinomult hatást érhetünk el. Ezzel párhuzamosan egy farmering gallérján kívül viselt darab pedig lazább, sportosabb hatást sugall.

Hátra arc!

Egy izgalmas, dupla trükkel látványos csavart adhatunk a szettünknek. Egy csapásra feldobhatunk egy hátul nyitott felsőrészt vagy éppen ruhát, ha egyszerűen a nyakláncunkat megfordítjuk, és hagyjuk, hogy hátul lógjon. Így egy csapásra kiemeli a hátunk szépségét, elöl pedig épp csak egy finom részlet fog megcsillanni. Ehhez kiváló társunk lehet minden hosszú nyaklánc és egy gyöngysor is. Ha pedig nincs hátul nyitott darabunk, nyissuk ki bátran a szekrényünket és nézzük meg, mi az, amit megfordítva is hordhatunk!

Nézd meg a videót!

Fotó: Getty Images