Az alakformálás optikai trükkjei – így öltözz!

2020. november 22.
Nagyobb mell, hosszabb lábak: alakformálás csupán a szabásvonalakkal. A YURKOV stílusszakértői, Kovács Yurkov Orsi és Csánk-Takács Mirtill elhozták a legjobb trükköket, ha magasabbnak vagy éppen alacsonyabbnak szeretnénk látszani, vagy ha nyújtanánk, illetve rövidítenénk a lábakat és a felsőtestet.

A pocak takarása, az idei tavasz kikerülhetetlen trendjei és a ruhatárunk felújítása meglévő darabjainkból tippek után itt egy újabb téma a Yurkov stílusszakértőitől: az alakformálás, csupán a szabásvonalak által biztosított optikai trükkökkel. Mindenkivel előfordul, hogy akár a közösségi médiában felbukkanó fotók láttán úgy érezzük: Rajtam kívül mindenkinek tökéletes az alakja? Ez viszont határozottan nem igaz: már a felvett pózokkal, a képek beállításaival rengeteget lehet csalni. Orsi és Mirtill viszont olyan pofonegyszerű trükköket hoztak el, amelyekkel bebizonyítják: a való életben, mozgás közben is fantasztikusan nézhetünk ki! A tippjeikkel pedig akár egy nehéz nap „nekem semmi nem áll jól”-melankóliájából is egy másodperc alatt kirángatnak és számos, a saját testalkatunkkal kapcsolatban élő, általános tévhitet is feloszlatnak.

Azok a lábak

Ami a legfontosabb: legyünk tisztában az arányainkkal. Számos tévhit él a nőkben ezzel kapcsolatban és általában sokkal rosszabbnak látják és tartják a helyzetet, mint amilyen: a nők 99%-ának egyáltalán nem rövid a lába például. Kezdjük is a lábakkal. Ha a felsőtestünkhöz képest hosszú lábakkal áldott meg minket az ég, a mostanság divatos bokalengető, lábszárat láttatni engedő fazonok jó barátaink lesznek. Ugyanez igaz a bő szabásokra is. Ha pedig a nadrágunk dereka gumis, minél lentebb engedjük a derékrészt, annál hosszabbnak látszik a felsőtest. A magassarkú cipők minden esetben nyújtanak, pláne, ha egy, a bőrszínünkkel egyező, nude árnyalatot választunk. Amire viszont figyeljünk nagyon a magassarkú cipők esetében, azok a bokapántok: a vékony bokát vastagítja, mert kiemeli – de az, hogy nincs vékony bokánk, szintén egy általános tévhit, így nyugodtan kísérletezzünk a pántos verziókkal. Ha pedig maradunk a cipőknél, ha a nadrágszárunk szinte a földet sepri, és annak csak orra és a sarok alja látszik, máris hosszabbnak tűnik a lábunk. Persze ha a lábakról beszélünk, a mérleg másik oldalán a felsőtest van: a magasított derék nyújtja a lábakat, ellenben rövidíti a felsőtestet. Erre pedig nagyobb mellek esetén célszerű vigyázni, hiszen oda tereli a figyelmet.

Szintén tévhit – amit a stílusszakértők is rengetegszer hallanak – a „túl alacsony vagyok egy maxi szoknyához”. Ha az a szoknya földig ér, hosszabbítja alakunkat, ha pedig az alja a bokánk körül leng, rövidíti a lábunkat, hiszen elvágja a testünk vonalát. Lapos cipővel is bátran viselhetünk egy monokróm, egyszínű szoknyát akkor is, ha éppen 150 centi magasak vagyunk! Szintén egy optikai, szabásvonalak által biztosított trükk az aszimmetria, ami mindig nyújt és karcsúsít.  Egy elöl rövidebb, hátul hosszabb szoknya a szabásvonalának ívével is nyújtja az alakunkat. Vegyünk még egy példát aszimmetrikus szabásra: egy átlapolós ing, V-kivágással, felemelt gallérral még inkább nyújt, pláne, ha az anyagából készült övet a derekunkon, oldalt kötjük meg. Az ujjak felhajtása is számít: ha felhajtjuk az ujját és láttatni engedjük a csuklónkat, azzal is csalhatunk – hiszen máris nyújtjuk a felsőtestet.

A felsőtestünk trükkjei

A keresztbe szabott, átlapolós felsőrészek nyújtják a felsőtestet. Az övvel rengeteget trükközhetünk: minél szélesebb az öv, annál inkább rövidíti a derekunkat (és ezzel a felsőtestet). Ha lentebb helyezzük, és nem pont a derekunk vonalára, azzal máris a felsőrészt nyújtjuk. Plusz hosszabbító hatást érhetünk el – a felsőtestünkön – akár függőleges fodrokkal is, még ha kerek nyakú is a blúzunk. Ne feledjük: a V-kivágású nyakrész nyújtja a nyakat, ha az ujja például rövid és fodros, vagy egybeszabott, denevérujjú, az szélesíti a felsőtestünket. Kisebb mell esetén tegyük az övet a mell alá, a derékrész felé, ezzel hangsúlyozzuk, és nagyobbnak láttatjuk a kebleket. Még tovább nyújthatjuk a felsőtestet hosszú nyakláncokkal, vagy sálakkal – törekedjünk a kontrasztra! A tunikák szintén a felsőtestet nyújtják.

Mi a helyzet a csíkokkal?

Szintén bevett tévhit, hogy a horizontális, keresztbe csíkok minden esetben szélesítenek. A szabásvonal a lényeg! Egy V-kivágású felsőrésznél már nem jelenthetjük ki ezt olyan kategorikusan, míg egy denevérujjú fazon már szélesít. Hosszanti csíkoknál még inkább nyújthatjuk az alakunkat, ha például egy elöl gombos felsőrészű ruha esetén kinyitjuk a dekoltázst és megemeljük a gallért. Egy kontrasztos övvel pedig kiemeljük a derekunkat, és annak szélességétől és helyétől függően könnyedén arányosíthatjuk az alakunkat. Ha már minták, ahol előfordulnak, oda terelik a hangsúlyt és ott nagyítanak: legyen az a mell környéke vagy éppen az alsórész. Ha van egy kedvenc, mintás ruhánk, amivel kapcsolatban azt érezzük, hogy kövérít bennünket, a felsőtestünkön könnyedén csalhatunk, ha ráveszünk egy szűk blézert, vagy egy farmerdzsekit: így marad is a kedvelt mintából, viszont sokat karcsúsítottunk a felsőtestünkön. Ha pedig alakot formálunk a szabásvonalak trükkjeivel, ne feledjük: a színek és a kontrasztok is nagyon jó barátaink!

Itt tudod visszanézni a hétfői élő adás videóját.

Alakformálás szabásvonalakkal

Alakformálás csupán a szabásvonalakkalMarieClaire stílusszakértői percek: a Yurkov stílustanácsadói, Orsi és Mirtill olyan trükköket hoz el, amivel: lábat lehet nyújtani, vagy éppen rövidíteni, felsőtestet hosszabbítani, vagy éppen rövidebbnek láttatni, magasabbnak tűnni vagy éppen alacsonyabbnak. Optikai trükkök a testrészeinkhez a szabásvonalak segítségével 🙂 YURKOV stílustréning ››› https://yurkov.hu/alap_stilustrening/

Közzétette: Marie Claire Magyarország – 2019. április 29., hétfő

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!