Öko: így kelhetnek új életre a gardróbban porosodó ruháink

2019. július 23.
Legtöbbünk gardróbjában ott lógnak a "majd jó lesz még valamire egyszer" darabok. Ha nem szeretnénk ezeket tárolni, úgy látjuk, mégsem jön divatba az adott stílus, esetleg megváltozott a testalkatunk és már nem kényelmes ezek viselése, akkor mutatunk néhány lehetőséget, amivel új életre kelthetjük őket.

1. Átszabás

Egyszerűbb műveletek esetén akár otthon is belevághatunk az átszabásba. Ha egy-egy basic póló ujját felöltjük, megnagyobbítjuk a dekoltázsrészt, levágunk kicsit a nadrág szárából és kihúzgáljuk a szálakat, akkor máris sokkal divatosabb darabot varázsolhatunk a megunt darabjainkból. Jó szolgálatot tehetnek még a szegecsek, felvasalható matricák, hímzések vagy a menő kitűzők is, hogy újra beleszeressünk egy-egy ruhadarabba. Sőt, idén nyáron újra hódít a batikolás, akár otthon is nekieshetünk egy YouTube DIY videó mellett a megunt lenge nyári ruhánknak.

2. Átszabatás

Nagyobb munkákat persze nem érdemes otthon elvégezni, mert könnyen lehet, hogy ugyanúgy használhatatlan darab lesz a végeredmény, mint akkor, ha hagytuk volna a gardróbban lógni. Azonban egy jó varrónő segíthet nekünk a professzionális kivitelezésben. Egyberuhából croptop-szoknya együttes, bőszárú farmerből répanadrág, hosszúnadrágból sort, egyszerű pólóruhából ráncolt derekú nyári ruha lehet némi kreativitás és biztos varrókezek segítségével.

Sőt, ez a trükk akkor is érvényes, ha nem a már meglévő ruhákat alakíttatnánk át. Vásároljunk például kilós turiban extranagy méretű darabokat, melyeknek tetszik a mintája vagy az anyaga és készíttessünk belőle valamit a varrónőnkkel! Ugyanannyi pénzből fogunk kijönni, mintha fast fashion üzletben vásároltunk volna, csak éppen nem a divatipar legfenntarthatatlanabb szegmensét támogatjuk ezáltal, hanem a helyieket. Ráadásul tényleg a mi testalkatunkra szabott ruhák tulajdonosai leszünk.

3. Legyen belőle használati tárgy

Egy-egy jó anyagú és mintájú darabból nemcsak másik ruhadarab, de akár dísztárgy is lehet. Ha tetszik a ruhánk mintája, akkor csináltassunk belőle párnahuzatot, ha a színe tetszik, akkor vágjuk hosszú csíkokra és makramészerűen csináljunk belőle virágtartót. Ha csak kisebb darab használható a ruha anyagából, akkor varrjunk belőle idén szupertrendi díszhajgumit, vékony nyakkendőt, díszövet.

Ha foltos, kifakult a ruha, akkor vágjuk fel darabokra és használjuk portörlő rongynak, finom anyagú ruha esetén akár sminklemosó pamacsnak vagy varrjunk belőle nejlonzacskó helyettesítésére szolgáló bolti szütyőket.

3. Adjuk tovább

Ha végképp menthetetlen a helyzet, de úgy látjuk, másnak még jó lehet a ruhánk, akkor gardróbvásáron, internetes felületeken, baráti ruhacserén adhatunk túl rajtuk, vagy bedobhatjuk (szigorúan mosás után és jó állapotban) ruhagyűjtő konténerekbe, beadhatjuk őket jótékonysági szervezeteknek is. Ha szervezetek megkerülésével adományoznánk, akkor néhány Facebook-csoport segítségével kutathatjuk fel azokat, akiknek segítségre van szükségük.

Fotó: Pinterest