Több víz kell a farmerunkhoz, mint gondolnánk!

2019. március 21.
Földünk nem csak közelít a vízkrízishez, a katasztrófahelyzet már kialakult a szennyezet és kevés ivóvíz formájában. A Víz világnapja alkalmából összegyűjtöttük 10 mindennapi tárgyról, mennyi víz szükséges az előállításukhoz.

Egy ember napi 80-100 liter vizet használ el a vécéöblítéssel, fürdéssel, mosogatással, mosássa és a kert öntözésével. És ebben a számban még nincs is benne az a vízmennyiség, amelyet a használati tárgyaink, ételeink előállításához használnak fel. Bár a víz megújuló erőforrás, ám az édesvízkészletünk véges.

Pamutpóló
Egy sima, egyszerű pólóna nagyobb a vízlábnyoma, mint gondolnánk: 2700 liter vizet használnak fel a gyártása során. A poliészter felsők előállítása valamennyivel kevesebb vizet igényel, viszont több kőolajat kell feldolgozni hozzá.

Farmer
Mintegy 7570 liter vízre van szükség egyetlen farmernadrág legyártásához. Ebben benne van a pamutgyártás és a varrás folyamata is. Körülbelül a felével lehetne csökkenteni ezt a vízigényt, amit mi sem mutat jobban, minthogy a Levi’s elérte, hogy 3777 liter vizet használjanak csak fel egy nadrág előállításához.Kávé
Jelentősen több, mint egy csésze víz kell egy csésze kávéhoz. A növény gondozása, szüretelése és fogyasztásra kész előállítása során 140 liter víz fogy el ahhoz, hogy mi egy csészével megihassunk. Sajnálatos módon egyetlen módon tudunk környezetbarátabb módon kávézni: ha nem iszunk annyi kávét.

Sör és bor
A négy fő összetevő a sörben a komló, a maláta, a sörélesztő és a víz. Körülbelül 75 liter szükséges ez utóbbiból ahhoz, hogy mi egy pohárral felhörpinthessünk. De a sörgyártók már igyekeznek kifejleszteni az alacsonyabb vízigényű gyártási metódusokat. A borkészítés jelentősen több vizet igényel, mint a sörgyártás. A növény gondozásától az edények tisztításáig közel 3300 liter vizet használnak fel, míg az üvegbe kerül a bor.

Ásványvíz
A műanyag flakon gyártásának a listán szereplő többi dologhoz képest alacsonyabb a vízigénye. Kicsivel több, mint 1 liter kell egy palack előállításához, ám a kőolajfeldolgozásról is említést kell tenni, amit megspórolhatunk a kulacsok és palackok újrafelhasználásával.

Okostelefon és számítógép
Bár jobb, ha a telefon és a víz nem találkozik, az okostelefonok mégis vízből születnek. A gyártási folyamathoz ugyanis több, mint 12800 liter víz szükséges. Ezt a vízmennyiséget főleg az alkatrészek előállításhoz használják fel. Minden egyes chipet, amit beépítenek a készülékbe, több mint harmincszor kell átöblíteni.
Több chip, több víz – röviden így foglalhatjuk össze, mi a helyezet a számítógéppel. 27 ezer liter víz fogy el egy számítógép előállításához.Pelenka
Már az a 34 liter víz is soknak tűnik, ami egy darab eldobható pelenka előállításához kell, hát még, ha belegondolunk, hogy közel 12 ezer darabot elhasznál egy kisbaba, mire szobatisztává válik. Bár eleinte macerásabbnak tűnhet, de ha valaki veszi a fáradtságot, használhat textilpelenkát az eldobható helyett.

Húsok
Fél kilogramm marhahús előállításához 6800 liter vizet kell felhasználni. Ebben a jószágok gondozásától a tányérra kerülésig benne van az összes vízigény. A disznóhúsnál valamivel jobb a helyzet, 2180 liter víz szükséges fél kiló sertéshús étellé válásához, ez harmada a marháénak. A csirkének pedig még kevesebb, 1809 liter a vízigénye. Ha környezettudatosan szeretnénk táplálkozni, minél több húsmentes napot iktassunk étrendünkbe, mivel a növénytermesztés vízlábnyoma sokkal alacsonyabb lehet egy adag ételre lebontva.

Csokoládé
Egy tábla csokihoz 1703 liter vizet kell felhasználni. Ennek nagyobb része a növény neveléséhez szükséges. Ám ennek nagyrésze esővíz, köszönhetően a kakaótermő vidékek éghajlati adottságának.

Kutyaeledel
Egy közepes tálnyi állateledel gyártásának vízlábnyoma körülbelül 757 liter. Több mint a fele ennek a mennyiségnek az alapanyagként szolgáló jószágok etetéséhez, itatásához szükséges, és csak a többi megy magának az eledelnek az előállítására.

Forrás: Stacker
Képek: Unsplash