Kicsoda Catherine Dior?

2019. szeptember 25.
A párizsi divathét egyik legelső állomásaként a Dior mutatta be 2020-as tavaszi-nyári kollekcióját. Ezúttal pedig a ház művészeti vezetője, Maria Grazia Chiuri Catherine Dior – Monsieur Christian Dior testvérének – a fotográfiai felé fordult inspirációért.

Ahogy a Dior alapítója is, lánytestvére, Catherine is szerette a természetet: képein gyakran virágai társaságában, a kertben látható. Miss Dior – akiről az ikonikus parfümöt is elnevezte bátyja rendíthetetlen volt, a II. világháború alatt le is tartóztatták, meg is kínozták őt. Bátyja halála után rengeteget tett, hogy megmaradjon munkásságának öröksége és ő kezdeményezte a Dior-múzeum létrehozását is. Az ő ikonikus személye ihlette meg a Chiurit: a bátor nőé, aki nem ismer kompromisszumot, eltökélt és páratlan kertész. Ennek megfelelően a show is a természetet, és a biodiverzitást ünnepli.

A „befogadó kert” megkérdőjelezi bennünk azt, hogy hol is van a helye, és mi is a szerepe az élővilágnak és az élőlényeknek a bolygónkon. Ezt hivatott megmutatni a bemutató díszlete is: egy utazó liget a Coloco kollektívától, amelynek a fái a show befejeztével folytatjuk életüket és gazdagítják és megőrzik az élővilág sokszínűségét és a fafajok biodiverzitását.

Ez a természetszeretet és meggyőződés köszön vissza a Dior legújabb, 2020-as tavaszi-nyári ready-to-wear darabjainál is a motívumokon és a hímzéseken, valamint a raffia textúráján keresztül – egy képzeletbeli növényzetként. A tervek pedig a herbáriák stílusában kerültek bemutatásra: ezek az értékes leltárak a botanikus fajokat őrzik. Az új kollekció ruháinak színpalettája a sárgától egészen a pirosig terjed: ez a svájci Monte Veritá aurájára utal, ahol egy művészeti közösség is alkotott a 20. század elején. A híres domb számos eseménynek és történésnek adott otthont: többek között a nacionalizmus nélküli társadalmak és a nők jogainak témájában is tartottak itt konferenciát az 1910-es évek elején.

A művészeti vezető, Marie Grazia Chiuri így, egyfajta költői üzenettel mutatja meg elköteleződését a környezetünk iránt és felhívja arra a figyelmet, hogy minden egyes apró lépés, és gesztus számít, ha a Földünk szépségének megőrzéséről és ápolásáról van szó.

Kattints a galériára a kollekció legszebb darabjaiért!

18 fotó megtekintése

fotó: Dior // Adrien Dirand, Hannah Reyes Morales