Művészi őrültségek a párizsi divathétről

2019. október 01.
A divathetek olykor elrugaszkodott megoldásai nem feltétlenül azt jelentik, hogy a tervezők szeretnék, ha a kreációkat egy az egyben hordanánk a hétköznapokban is. Sok esetben inkább egyfajta vizuális iránymutatás és a dizájnerek művészi koncepciójának esszenciája az, amit a kifutón látunk. Összegyűjtöttünk néhány művészi őrültséget, egyenesen a párizsi divathétről.

A fenntarthatóság üzenete és a természet szerete (például a Diornál), és az idei szezonban különösen a karbonsemlegesség témája mellett művészi és látványos megoldásokban és kreatív ötletekben sem volt hiány. Szubjektív válogatásunk következik!

Szemüveg-arcékszerek a Schiaparellitől

Az amerikai Daniel Roseberry nemrég vette át a Schiaparelli művészeti vezetését, de vitathatatlanul erősen indított. A debütáló haute couture-kollekciója után ezúttal egy prezentáció keretein belül mutatta be legújabb, 2020-as tavaszi-nyár ready-to-wear darabjai Párizsban. A résztvevők 10 totemszerű, női testet jelképező objekt (ezek között volt, ami hajszárítókból, vagy műanyag My Little Pony figurákból készült) között csodálhatták meg a darabokat, amelyek telis-tele voltak utalásokkal nemcsak a divatház és alapítójának örökségére, de a tervező gyerekkorára is. A darabokon túl pedig külön szót érdemelnek az öltözeteket kiegészítő ékszerek is, amelyek szemüvegek és testékszerek egyben!

Issey Miyake felöltöztet

A japán alapítású márka évtizedek óta patinás helyet érdemel ki a párizsi kalendárban. A plisszírozott megoldásairól világhírű márka ezúttal egy performansszal készült és kétségkívül dinamikát vitt a „kifutóra”: a modellek gördeszkákon érkeztek és táncoltak, valamint felülről „öltöztették fel” a modelleket (egy ilyen megoldásnak mi is örülnénk az álmos reggeleken), hogy a lehető legjobban bemutassák az anyagok esését és azt, a testtel és a testen is kívül is milyen élete van az anyagoknak.

Thom Browne delfincipői

A dizájner show-i felérnek egy teátrális fantáziavilággal – ez most sem volt másként! A tervező ismét különleges vizualitást álmodott meg, amelyben helyett kaptak a legmagasabb fokú szabászati bravúrok mellett a 18. századi sziluettek és az erőteljes merevítés is. A darabokat pedig a látványos táskák – tacskós és delfines – mellett karakteres cipők egészítették ki: vitathatatlanul az egyik leglátványosabb ez a delfin-cipő!

Balenciaga báliruhái

Kevés tervezőt tartanak relevánsabbnak, mint a Balenciaga kreatív elméjét. Demna Gvasalia legújabb kollekciójának középpontjában a power dressing és a divatuniformisok álltak – természetesen a márkára jellemző erőteljes vállakkal és dobozszerű sziluetteket idézve. A show és a kollekció leglátványosabb darabjai azok a túlméretezett báliruhák voltak, amelyek a divatház alapítója, és annak a spanyol festészetből merítkező, látványos báliruhái előtt is fejet hajtanak. Viszont a lehető legmodernebb formában.

fotó: Getty Images