Yurkov stílustippek: stílusosan a nullás méreten túl

2019. október 29.
A méret csak egy dolog. A Yurkov stílusszakértői ezúttal azt mutatják meg, hogyan lehetünk maximálisan stílusosak 42-es méret felett is, ha jól választunk anyagot, mintát és szabásvonalat.

Az ötletes, farmeres őszi szettek és a minél környezettudatosabb gardrób kialakítása után a Yurkov stílusszakértői, Kovács Orsolya és Csánk-Takács Mirtill ezúttal azt bizonyítják be, hogy nem a méret a lényeg: legyünk akár 42-es méret felett, ugyanolyan stílusosak tudunk lenni! Ne ijedjünk meg, ha a különböző boltokban a méretünk akár 38-as és 42-es között változik: több márka trükközik azzal, hogy nagyobb méretet kisebb számozással lát el a kedvezőbb pszichológiai hatásért, hiszen jobban esik, ha egy a reméltnél kisebb méretű ruhát viszünk haza. Viszont nem a méret a lényeg, hanem az, hogy mi az, ami igazán előnyös számunkra. Felejtsük el a feszélyező méreteket és akkor vegyünk meg egy ruhát, ha azt felpróbálva jól áll nekünk és jól érezzük magunkat benne. Egy szép homokóra-alkat pedig mindenképpen olyan, amit érdemes kihangsúlyozni. Sokan tragédiaként élik meg, ha 42-48-as ruhát hordanak, holott hihetetlenül csinosan fel tudnak öltözni a méretektől függetlenül.

Mi a helyzet a mintákkal?

Vegyük először a nagyméretű virágmintákat példaként: ez a mintaelem aktív és mozgalmas felületet eredményez. Ahol erősebbek vegyünk, ott kerüljük az erőteljes, nagy és kontrasztos mintákat, válasszunk inkább kisebbeket: tűpöttyöket vagy geometrikus mintákat, például Esterházy-kockát. A csíkokkal kapcsolatban több városi legenda is tartja magát, egyet pedig szeretnénk is most azonnal eloszlatni: nem a csík kövérít, hanem a nem megfelelő szabásvonal. Egy keresztbe csíkos darabnál arra figyeljünk teltebb alkat esetén, hogy lehetőleg ne 10 cm vastag csíkokat válasszunk, hanem vékonyabbakat. Egy V-kivágás pedig máris nyitja és ezáltal nyújtja a mellkast – tökéletes választás teltebb keblek esetén. A denevérujj viszont ellenpélda tud lenni: a mellrész széthúzásával szélesebbnek láttatja a felsőtestet! Az alapszabály az, hogy ahol a minta van a szettünkön belül, oda tereljük a hangsúlyt.

És az anyagokkal?

Minél vastagabb az anyag, annál teltebbnek tűnünk benne – ez egy mérettől független alapszabály. Teltebb alakra így a legideálisabbak a lágy esésű anyagok. Ha mozgás közben kialakul egy laza játék az anyag és a test között, az máris légiességet kölcsönöz a megjelenésünknek. Így a kötöttek közül is válasszunk inkább apróbb szemű kézi kötésű, horgolt darabokat, vékony anyagú pulóvereket. Ha pedig fázunk: rétegezzünk. Fantasztikus lágy, kötött, kasmír és gyapjú darabokat találunk. A csipke trükkös tud lenni: erőteljesebb alakkal sem kell lemondanunk erről a romantikus, nőies anyagról, de válasszunk laposabb, a test vonalát követő anyagokat, kerüljük a madeira-szerű, domborúbb csipkéket! Ha körte alakunk van, felül akár a teljes felsőtestünket boríthatjuk csipkébe. A szabály itt is ugyanaz: ha már maga az anyag is statement, akkor viseljük ott, ahová szeretnénk, hogy kerüljön a hangsúly. 42-es méret felett (és amúgy is) figyeljünk arra, hogy a fényes anyagokkal óvatosan bánjunk!

A legideálisabb szabásvonalak teltebb alakra

Jolly joker, ha légiesíteni szeretnénk az alakunkat az átlapolós szabás: nagyobb mellek esetén tökéletes választás! Ne felejtsük el hangsúlyozni a derekunkat! Egy erőteljesebb mell, felsőtest és kar esetén tökéletes választásnak és optikai csalásnak minősül egy olyan szűk dzseki (vagy kardigán, blézer és akár bőrdzseki), amit akár össze se tudunk gombolni, mert hihetetlenül karcsúsít. Egy övet pedig ne csak a nadrágon és ruhán viseljük, hanem bátran tegyük fel akár a kabáton kívül is: ez a meglepő részlet a derekunk karcsúsítása és kiemelése mellett egy stílusos hangulatot is kölcsönöz a megjelenésünknek. Egy A-vonalú, lágy esésű, garbós, húzott nyakkal ellátott ruha egy övvel egy körte alakra ideális választás.

Itt tudod visszanézni a videót:

Stílus a nullás méreten túl

A Yurkov stílusszakértői, Kovács Orsolya és Csánk-Takács Mirtill ezúttal arra hozzák a legjobb stílustippeket, hogy milyen anyagot, mintát és szabásvonalat válasszunk, ha 42-es méret felett vagyunk.

Közzétette: Marie Claire Magyarország – 2019. október 28., hétfő

 

fotó: Getty Images