Yurkov stílustippek: stílusos szettek, környezettudatosan

2019. augusztus 27.
Hogyan tudunk stílusosak lenni úgy, hogy közben vigyázunk a környezetünkre? Mit tehetünk még ma az élővilágért - tudatos stílusossággal felvértezve?

Fogyassz kevesebbet, de jót – már a stílusos nyári táskákról szóló élő adásban is hangsúlyos szerepet kapott az, hogyan kombinálhatunk egy darabot a legtöbbféle módon és csupa újnak tűnő tavaszi szettet is összeállítottunk meglévő darabokból. Ezúttal Kovács Orsi és Csánk-Takács Mirtill, a Yurkov stílusszakértői környezetvédő stílustippeket hoztak el nekünk.

A Marie Claire szeptemberi számában és ahhoz kapcsolódóan online felületeinken is kiemelt szerepet kapott a fenntarthatóság és az öko-szemlélet. A stílusszakértők meglátásai szerint míg több területen egyre tudatosabbak vagyunk, az öltözködést még nem érte utol az, ami már a konyhánkat vagy a fürdőszobánkat igen. A divatipar sajnos környezetszennyező már a gyártási oldalon is, az el nem adott ruhák elégetésének lábnyomáról pedig ne is beszéljünk!

Tudatosság az öltözködésben – a stílus életmód, életforma

A két legfontosabb dolog, hogy ismerjük a színeinket és a testalkatunkat. A ruhásszekrényünk nem attól lesz jó, hogy nagyon kevés, vagy nagyon sok darab lakozik benne – a gardróbunk optimalizálása fontos sarokköve a tudatos öltözködésnek. A szekrényünkben található darabok akár jelentős százaléka lehet akár 5-10 de 15 éves is, fontos viszont, hogy ne dőljünk be a nagy százalékjeleknek és a leértékeléseknek, ha egyszer nincs szükségünk valamire! Az alapanyagokra is célszerű odafigyelni, amelyek ruháink anyagát adják – tudtátok, hogy a lyocellből készült anyagokhoz kevesebb vízre van szükség, mint a viszkózhoz? Nyissuk ki a szekrényünket: mi az, amit szívesen hordunk és akár minden nap viselni tudnánk? A kutatások eredményei alapján a szekrényünkben rejlő daraboknak csupán a 40 %-a az, amit valójában viselünk. (A többire pedig gondolhatunk akár pénzkidobásként, a túlkínálatnak való meghajlásként és impulzusvásárlás eredményeként is.)

A gardróbrendezés nem csupán a nem hordott ruhák kiválogatásáról szól: fontos eleme az is, hogy rácsodálkozzunk, hány új szettet tudunk létrehozni a meglévőekből, akár olyan párosításokkal, amikre eddig nem is gondoltunk. Épp ez a kapszulagardrób lényege: minél több szett összeállítása minél kevesebb ruhadarabból. Ennek alapját pedig a neutrális, alapszínek fogják adni, amibe belekeverhetünk néhány színes, izgalmas árnyalatú darabot. Visszatérve a „valamiért nem jó” darabokra: a szekrényünk tartalmának kiválogatásakor tegyünk félre egy kupacot, amit egy ügyes varrónő segítségével még mindig tökéletessé alakíttathatunk.

A tízes szabály

Tartsuk szem előtt az alábbi, úgynevezett tízes szabályt, ami sokat fog segíteni, ha felpróbálunk egy ruhát és döntenünk kell. Amikor nézegetjük magunkat az adott darabot viselve, tegyük fel magunknak ezeket a kérdéseket: Fel tudom venni ezt a darabot több alkalommal? Tudom kombinálni legalább tíz, már meglévő ruhadarabbal? Ha a válasz igen, csak akkor vegyük meg.

Egy darab, ezerféleképpen

Akár egy fehér póló is számtalan variációs lehetőséget és stílust rejt magában – a stílusszakértők számos izgalmas szetten keresztül mutatták meg, hogy a Go Green kampányunk fehér pólója hogyan lehet elegáns, sportos, elegánsan sportos, és egy csapásra egy hétköznapi, irodai szettből hogyan alakíthatjuk át egy esti, baráti vacsora vagy borozás tökéletes darabjává.

Az elegáns stílushoz viseljük az akár feliratos, fehér pólónkat ceruzaszoknyával és magassarkúval! Hűvösebb idő esetén pedig csak egy zakót kell rádobnunk. Egy esti vacsorához pedig elég a zakót bőrkabátra, a tűsarkút pedig akár egy hegyes orrú, lapos talpú balerinára cserélnünk. A hamisíthatatlan Carrie Bradshaw-hatásért pedig párosítsuk a pólónkat egy tüllszoknyával és clutch-csal! Sportosabb, lezserebb hatásért pedig viseljük farmerrel, magassarkúval és bőrkabáttal. De tökéletesen fog mutatni egy paper bag-derekú palazzo nadrággal is, amihez a vagány összhatás kedvéért viseljünk övtáskát: akár a derekunkon, amolyan övként, de a vállon átvetve is. A még merészebb hatás kedvéért pedig vegyünk fel a pólónkhoz biciklis sortot, sportcipőt, hátizsákot és egy mellényt! Egy elegánsan sportos összeállításhoz pedig válasszunk egy gyönyörű szandált, viseljünk egy elegáns ceruzaszoknyát, majd bolondítsuk meg az egészet egy bomberdzsekivel.

fotó: Getty Images