Így újult meg a Lacoste

2019. november 12.
A francia márka több mint 80 éves történetében az új művészeti vezető, Louise Trotter az első nő, aki betölti ezt a pozíciót.

Köztudott, hogy nagyon kevés divatház élén és vezetésében tölt be tisztséget nő, noha ez az arány remélhetőleg javuló tendenciát mutat majd. Ezért is fontos lépés, hogy 2018-ban a nagy örökséggel bíró francia márka, a Lacoste élére női művészeti vezető került Louise Trotter személyében. A Lacoste-ot 1933-ban alapította a teniszező René Lacoste, akit a pólóing feltalálójaként is jegyeznek. Alapítótársával, a kötő céget vezető André Gillier-vel ugyanis ők fejlesztették ki a teniszezéshez használt, forradalminak számító darabot, ami azóta világhírűvé vált. A krokodilos logó is az alapítót tükrözi, akit az állathoz hasonlítottak a pályán. A patinás francia márka alapítása óta mindig férfi tervező irányította a márka kreatív vonalát, azonban 2018-ban a brit Louise Trotter vette át ezt a tisztséget, aki korábban a Joseph művészeti vezetője volt. Sosem könnyű egy ilyen örökséggel bíró márka új, kreatív irányvonalát meghatározni. Persze eddig is tartogatott izgalmas pillanatokat a Lacoste: ilyen volt például a Keith Haring kapszulakollekciójuk, de az a limitált széria is, amelynek a darabjainál a krokodil-logót lecserélték veszélyeztetett állatfajokra és annyi darabot készítettek az egyes állatpólókból, ahány példány még él az adott fajból.

Bár a divathetek alkalmával könnyedén elveszünk a Dior-Chanel-Valentino-Givenchy szentségében, úgy gondoljuk, ez a Lacoste kollekció mégis csak figyelmet érdemel, mert friss és modern. Louise Trotter márciusban debütált az első, Lacoste-nak tervezett kollekciójával az őszi szezonra a párizsi divathéten és egy izgalmas irányt adott az alapvetően sport-, életstílus márkának. Akkor visszanyúlt a kötéshez, amit retró színvilágban álmodott meg, a nemrégiben bemutatott, 2020-as tavaszi-nyári kollekció esetében pedig ugyanezt a vonalat vitte tovább: hagyománytisztelet, friss szabások, izgalmas színek. A klasszikus-ikonikus pólóing újszerű formát nyert az ejtett vállal és az oversize fazonnal és a teniszhez viselt rakott szoknya is maximálisan sikkessé és divatossá vált a hossznak köszönhetően. A sportos daraboknak pedig plisszírozott részletek adnak légiességet. Nekünk nagyon tetszik a Lacoste új iránya, Louis Trotter vezetésével, bármelyik darabot örömmel hordanánk. Mit gondoltok?

Kattints a galériára a kedvenc darabjainkért a kollekcióból!

9 fotó megtekintése

fotó: Getty Images