Bevásárlótáskák a plasztikszatyrokon túl

2020. március 19.
Ha belegondolunk, ezek a kis plasztikzacskók nemcsak hasznavehetetlenek és károsak, de csúnyák is. Valljuk be, senki nem mutatott még jól egy plasztikzacskó-halommal a kezében, amióta világ a világ. 

Egy, a The New York Times által kiadott közlemény nem kertelt, amikor azt írta, hogy nemsokára belefulladunk a plasztikba. Gondolkozzunk csak el egy pillanatra: mindegyik egyszer használatos zacskó, PET-palack és csomagolás, a legegyszerűbb fogkrémtubus és a sampon palackja mind-mind műanyag. Ha eddig nem tűnődtünk volna el azon, hová is kerül ez a sok hulladék miután mi megváltunk tőle, emlékeztessük magunkat hogy 500-1000 éven keresztül szétdobálva heverésznek hatalmas földterületeken vagy éppen a vizeink felszínén úszkálnak, mikroműanyag formájában pedig még meg is isszuk őket.

Ami még szörnyűbb, hogy ez a tanulmány olyan számokkal is sokkolt bennünket, mint hogy ha ilyen ütemben folytatjuk a műanyagszennyezést, akkor 2025-re az óceánokba dobált hulladék tíz plasztikzacskót jelent majd harminc centiméterekként.

Ha önző módon ez mégsem lenne elég, mindez olyan dolgokat is maga után von, mint a búcsúzás szeretett tengerpartjainktól – tehát már csak ezért is megérné legalább olyan lépéseket tenni, mint felcserélni a bevásárláskor használt szatyrokat és zacskókat más, természetbarátabb alternatívákra.

Nem támaszkodhatunk csupán a bevásárlóközpontok és üzletek ökotörekvéseire, mint például a műanyag bevásárlózacskók betiltása – ami persze a semminél több, de korántsem elég. A papírzacskók jól hangzanak, viszont előállításukhoz jelentősen nagy mennyiségű víz szükséges. Sok más, lebomlónak titulált plasztikalternatíva pedig kizárólagosan ipari közegben komposztálható – elképesztő energia és kémiai elemek használatával.

A megoldás és a változás mint szinte mindig, most is az egyén szintjén kezdődik. A következő fenntartható opciókat mi is beiktathatunk a mindennapjainkba. Akár egy sikkes színes táskával járjuk körbe a kistermelői piacokat, akár egy gyors közérti bevásárlás során kísérnek el bennünket, biztos, hogy nem csupán kívülről, de belülről is elérjük a stílus aranycsillagát – hiszen tettünk valamit környezetünkért.


Everlane overall, 21 800 Ft

Will’s Vegan Shoes parka, 99 £

Holy Tote táska, 39,95 $

Poethica kalap, 59 €

Weekday dzseki, 70 € Benetton virágos szoknya, 70 £

Printa lenvászon póló, 18 500 Ft

Reisenthel bevásárlókocsi, 69,95 € 

 Clare V. X Anthropologie felső, 125 $ 

 H&M farmernadrág, 8995 Ft

Veja sportcipő, 125 € 

The Little Market táska, 20 $