Vége a skinny farmerek uralmának

2020. március 13.
Miután szemtanúi lehettünk a szebbnél szebb divathetes bemutatóknak és nem utolsó sorban, miután átrágtuk magunkat a végtelen street style képeken, egy dolgot biztosan kijelenthetünk: az ultra szűk, elasztikus, spandex hatású farmernadrág rivaldafényének vége.

Bár próbálkozik mással is az ember, tíz alkalomból kilencszer valószínűleg a farmer valamilyen formája mellett teszi le a voksát a hétköznapokon. Főleg, hogy a 2020-as trendek középpontjában is a farmer áll, ráadásul teljesen más formában, mint azt eddig megszoktuk!

Ez az év a valóban a dekoratív és parádés sziluettekre épül. Az apró kis részletektől kezdve egészen a változatos mosásokig és koptatásokig mindent megtalálunk a boltok polcain, így fokozottan érvényes, hogy nem szégyen minden nap farmert viselni!

A szűk farmernadrág leszállópályája nem kell, hogy azt is jelentse, hogy nekünk is meg kell szakítanunk minden köteléket egy-egy jól bevált darabbal! Az skinny nadrág átalakult, finomítottabb, engedékenyebb formát vett fel, amely inkább nevezhető egyenesszárúnak. Lehetőleg 100% gyapjúból készül, a komfort érdekében viszont sokszor megengedett egy kis elasztikus alapanyag használata is.

Ezek a nadrágok felidézik a hajdani denimtrendeket. A rigid, karcsúsított, egyenesszárú nadrág mellett dominál még idén a vintage küllemű, felületi hasításokkal dekorált farmer. Legyen szűkebbre szabott vagy igazán bő, most mindegyik szabásfazon elfogadott. Ilyen szabásfenoménokat mutatott be például Brandon Maxwell is. Ez a trend kéz a kézben jár a térdig érő csizmák divatjával, mivel egy trapéz- vagy egy mom jeans típusú fazont elég nehézkesen lehetne elrejteni egy passzos csizmában.

A trapéz- és a bővített szárú nadrágok jelen vannak mind hosszabb, mind pedig rövidebb beszegéssel is a bermuda formában – a női és a férfidivatban egyaránt. Még bőven él a visszafogottabb boot-cut is, azaz az egészen bőszárú nadrág, mint azt láthattuk a Gucci 2020-as bemutatóján is. Gondoljunk erre az opcióra úgy, mint egy tökéletes kiindulópont akkor, ha drámai sziluettre áhítozunk, de mégis meg szeretnénk tartani az összességében lezser külsőt.

Ha a mosásokat nézzünk, a Pantone klasszikus kékje a legbiztonságosabb megoldást, de a kéttónusú verziók is igen csábítóak ebben a szezonban. Ha további inspiráció után kutatunk, a Celine show-ján felsorakoztatott kék árnyalatokat érdemes keresnünk. Amennyiben mi is kipróbálnánk az ilyen jellegű színezéseket, jó kontrasztot hozhatunk létre például vajszínű és kínai arany színezésű felsőkkel. Egy ilyen árnyalatú szaténblúz és a kék nadrág párhuzamban áll egymással, és csodálatosan emelik egymás fényét.

Ha kísérleteznénk valami újjal ebben az évben, akkor a duplatónusú megoldásokkal tegyük! A Guccitól a Brandon Maxwellen át egészen a Celine-ig számos világmárka demonstrálta, mennyire egyszerűen kreálhatunk egyedi és mókás külsőt így – akár egy-egy visszafogottabb szettből is.

Nem utolsó sorban a klasszikus stílusok is némi vérfrissítésen mentek át a látható öltések és a polírozott behajtások alkalmazásával. Erre a Chanel és Stella McCartney bemutatóin láthattunk néhány iránymutató ötletet. Míg a farmereknél eddig az igazán elbújtatott varrásvonalak domináltak a lábszárak oldalán, most a bordázottság és a varrásvonalak centrális figyelmet kaptak.

A pliszé nem kizárólag csak szoknyákon és ruhákon jelenhet meg, hanem nadrágoknál is. Egy derékpliszírral ellátott magasderekú nadrág a kényelmet biztosan garantálja, és közben igazán karcsú, nőies vonalat is ad.

Azok, akik valami másra áhítoznak, de mégsem akarnának kilépni a farmeranyagok biztonságos territóriumából, lezser overallok, midiszoknyák, bermudanadrágok és miniruhák bőséges kínálatában találhatnak menedéket.

Madewell  farmerruha, 155 £

Free People babydoll, 118 £

COS rövid ujjú kisruha, 79 €

River Island midiszoknya, 42 £

 

River Island  farmerdzseki, 55 £

Guess mintás farmerdzseki, 189 €

 Nanushka farmering, 88 490 Ft

Free People babydoll ing, 43 021 Ft

Agolde farmermellény, 178 $

Pinko arany csillagos nadrág, 275 €

 Bershka szaggatott trapézfarmer, 9995 Ft

Arket culotte, 49 €

 Weekday bermuda, 40 €

 Gas egyenesszárú nadrág, 129,90 €

H&M bokáig érő farmer, 6995 Ft

 Tommy Hilfiger tengerész stílusú nadrág, 260 €

 Citizens of Humanity elől hasított trapezenadrág, 258 $

Levi’s farmeroverall, 128 $

Sportmax duplagombsoros farmerkabát, 208 190 Ft

 COS kalap, 39 €

F&F overall

Fotó: Getty Images