A rojttrend nem csak a western rajongóinak való!

2020. március 16.
A divathetek idén erőteljesen megidézték a múltat ezzel az egészen retró életérzést kölcsönző kiegészítővel. A dallasi esztétika a rojtok markáns megjelenésében érte el a tetőpontját.

Hosszan libegő strasszkövekként az Areánál, flitterek formájában a JW Andersonnál, erőteljesen a Bottega Venetánál és elképesztő mennyiségben a Christian Diornál – csupán néhány kóbor példa a négy nagy divatfővárosból, ahol megszemlélhettük a rojttrend kibontakozását.

Senki sem hibáztatna bennünket, ha egyből a western hagyomány jutna eszünkbe az ilyen jellegű rojtokról. Magunk elé képzelhetjük Madonnát és a The Rolling Stones címlapját, felidézve a Music időszakát, vagy akár Dolly Partont is az óriási piros bomberdzsekijével együtt, amelyről milliméterenként tucatnyi rojt lógott… De az egész cowboy-hatás csupán egy apró részlet a teljes képből. A rojt egy csodás dolog: részben tagadhatatlanul abszurd és teljesen szükségtelen, és pont ez a hasznavehetetlen furcsasága teszi ellenállhatatlanná.

A trend már önmagában is nagyon látványos, ruhára vagy kiegészítőre való applikálása – akár láncok vagy strasszok formájában – garantálja a ránk tapadó szempárokat. A pozitívumok mellett azonban sok negatívummal is illeték már ezt a hóbortot. (Ilyen például az előnytelen optikai csalás, vagy az ízléstelen, túlzó díszítésmód.)

De mint olyan sok más divatcikk, ez is hozzáállás és ízléses kivitelezés kérdése, és igenis lehet egy ilyen furcsaságból is valami szépet és sokoldalút létrehozni. Tökéletes példa erre a Prada tervezte gyöngyös rojt, vagy a szöges ellentéte, a Hugo Boss divatház minimalista rojtjai.

Olvastad már?

A mindennapjainkban a rojtok lehetnek minimális megoldások is (mint a farmeren aljának eldolgozatlan részei), másoknak azonban csupán akkor jöhet a rojt szóba, ha derékig vagy akár a földig ér – vérmérséklettől és munkahelytől függően ez a díszítőelem lehet nagyon visszafogott és extrém is, tényleg csak a képzeletünk és a stílusunk szabhat határt annak, hogy hogyan viseljük!

Uterqüe szoknya, 39 900 Ft

Zara ing, 14 995 Ft

Tularosa kardigán, 175 $

Dorothee Schumacher szoknya, 450 £

Bershka bőrdzseki, 12 995 Ft

Circus Hotel kristályokkal díszített farmer, 149 990 Ft

Violeta by Mango gyöngyös táska, 15 995 Ft

 Karl Lagerfeld kristályos nyaklánc, 345 €

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!