A divatos melegítők és a felszabadító filozófia, ami mögöttük van

2020. április 02.
Legtöbbünk életében eljön egyszer az a pillanat, amikor felfedezi a melegítőnadrágok praktikusságát, kényelmét. Azonban nem kell feladnunk minden öltözködési elvünket azért, hogy megadjuk magunkat a mackók kényelmének.

A polár- és pamutanyagba burkolózás semmivel sem alantasabb viselet, mint farmernadrágot vagy szoknyát viselni. Megtanítja élvezni az öltözködést és az általa nyújtott szabadságot. Olivia Culpo, Gigi Hadid, Halsey és még sok-sok másik sztár hódolt be az edzőcuccszerű daraboknak, és lettek mesterei a street style komfortos oldalának.

Ez a trend merőben különbözik a Kardashian–Jenner család már-már egyenruhaként ismert összeállításaitól, amelyeket a 2010-es években mi is mint divatcinkosok előszeretettel hordtunk. Viszont az a trend elindított egy markáns folyamatot, amely a sportruházatot piedesztálra emelte, és teljes erővel bevonta a divat – edzőtermen kívül is elfogadható – fogalomtárába.

A mostani reinkarnációja a komfortos viseletnek viszont teljesen elvált a Calabasas sikktől. Most nem az a lényeg, hogy a melegítő ellenére is elegáns és áramvonalas legyen a megjelenésünk. Sőt éppen az ellenkezője a cél! Az oversized, bő, nagy mozgásteret adó darabok elrejtik a test teljes formáját.

Ez a trend sokkal inkább rokonjellegű azokkal az elődeivel, amelyeket a 1980-as és 1990-es években láthattunk például Diana hercegnén is. Köszönet érte az olyan márkáknak, mint a Champion vagy az Adidas.

Zendaya és komplementer sötétkék–narancssárga reptéri szettje iskolapéldája ennek az öltözködési módnak, Hailey Bieber szintén kitűnő inspirációként szolgálhat találékony melegítőpárosítási szettjeinek köszönhetően.

Megunhatatlannak látszik ez a a trend, mivel nagyjából lehetetlen, hogy rosszul viseljünk egy melegítőt. Az esztétika elvi alapja a szabadság, az önkifejezés pedig kulcsfontosságú. Főleg most, karantén idején sokszorozódhat meg ennek jelentősége.

A hétköznapi viselet már rég elfeledte a divatszabályokat. Amikor még elfogadhatatlan volt, ha valaki a lakás diszkrét falain kívül, publikusan hordott sport- vagy otthoni viseletet. Nem számított a személyes kényelem, hiszen senki sem akarta megszegni a divat íratlan szabályait. Ezáltal a személyes stílus háttérbe szorult a közvélemény csípős megjegyzéseivel szemben. Senki sem akarta, hogy valaki azt gondolja rólunk, nem adunk kellőképpen a kinézetünkre.

Azt gondoltuk, hogy a külsőnknek elfogadhatónak kell lennie, és nem fedhetjük fel valós énünket vagy vágyainkat. Csak azzal törődtünk, hogy milyen képet közvetítünk, és magunk elől is elrejtettük valós vágyunkat – mások kedvéért. A divat színtere már nem csupán elfogadja, hanem kifejezetten értékeli a személyes stílust és magabiztosságot. Hiszen nem az ad erőt, ami rajtunk van, hanem az, ahogyan viseljük az adott darabokat.

Éppen ezért a melegítők amilyen egyszerűek, annyira fontosak is. Az életben mindig volt, van és lesz helye annak, hogy szépen felöltözzünk, kicsinosítsuk magunkat. Azonban néha fontos, hogy éppen az ellenkezőjét tegyük, hiszen ahhoz, hogy teljes kényelemben érezzük magunkat, a viseletünk is az kell, hogy legyen.