Ez Liz Hurley ikonikus Versace ruhájának története

2020. augusztus 06.
Liz Hurley szabályosan életre keltette azt a merész ruhát, ami aztán mindörökre bevonult a divat történelemkönyvébe.

1994-et írtak, amikor bemutatták a Négy esküvő és egy temetés című filmet. A karrierjét tévedésnek tartó Hugh Grant akkori partenere, Elizabeth „Liz” Hurley oldalán vonult fel a vörös szőnyegen, ahol a show-t egyből elvitte a színésznő fekete, arany biztosítótűs Versace ruhája. Bár a bemutató óta több mint két évtized eltelt már, a ruhára szinte mindenki emlékszik – annak történetét azonban csak kevesen ismerik.

Liz Hurley Versace

Donatella Versace sokszor, sok helyen elmondta már, a ruha nem más, mint a nő fegyvere, hogy megszerezze, amit akar. Liz Hurley értette ezt, akkoriban azonban még nem volt túl ismert színész, és nem nagyon talált olyan neves tervezőt, aki kölcsönözött volna neki egy ruhát. A BBC dokumentumfilmjében (Hugh Grant: A Life on Screen) maga Hugh Grant is beismeri, hogy számos divatház visszautasította Liz megkeresését, egész egyszerűen azért, mert nem tudták, ki ő. A Versace divatház nem így járt el, ők rábólintottak, és megígérték, hogy küldenek neki egy ruhát.

Liz Hurley Versace

„Sürgősen találnom kellett egy ruhát Hugh premierjére, ám akkoriban mit sem tudtam a divatról – mesélte a színésznő egy 2019-es interjúban. – Emlékszem, egy irodába kellett elmennem, ahol egy fehér műanyag zacskóból halásztam ki a ruhát. Hazavittem, majd magam készítettem el a hajam és a sminkem, miközben Hugh-val a kis egyszobás lakásunkban a tükörért ment a harc, ami ráadásul nem is volt egész alakos.”

A merész estélyi az 1994-es tavaszi–nyári kollekció része volt, amit a Versace bemutatón Helena Christensen viselt. A mély kivágású selyem- és lycraruha különlegessége, hogy azt a punk szubkultúra (hevederek, biztosítótűk) és az indiai szári sziluettje inspirálta.

Naomi Campbell, Gianni Versace és Christy Turlington

Naomi Campbell, Gianni Versace és Christy Turlington

„Sokan talán egy izgalmasabb történetre számítanak a történelem egyik leghíresebb vörös szőnyeges ruhája kapcsán, de ahogy oly sok minden az életben, a nagy pillanat itt is a véletlen műve volt – nyilatkozta Donatella Versace. – Senki nem számított arra, hogy ilyen meghökkentő lesz a reakció, vagy arra, hogy Liz ellopja a show-t. Szerte a nagyvilágban mindenki a ruháról beszélt. Ez volt az a pillanat, amikor megértettük, micsoda ereje van a vörös szőnyegnek és a hírességeknek” – tette hozzá a tervező, és azt is elmondta, hogy testvére, Gianni Versace egy olyan nő számára készítette a ruhát, aki biztos magában, és aki nem fél felrúgni a szabályokat. Liz ezt testesítette meg.

Forrás: Popsugar
Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?