50 éves lett Naomi Campbell, az utolsó szupermodell

2020. május 22.
Ő volt Gianni Versace legnagyobb múzsája, Nelson Mandela csak "tiszteletbeli unokájaként" emlegette, a 90-es évek közepén pedig akár hercegné is lehetett volna belőle – Naomi Campbell, az utolsó nagy szupermodellek egyike 50 éves lett.

Több mint 500 címlapfotóval a háta mögött Naomi Campbell kétségtelenül a mai napig az egyik legismertebb szupermodell a világon. 34 éve van már a szakmában, karrierje alatt pedig többször is történelmet írt azzal, hogy az első színes bőrű modellként jelent meg számos világhírű divatlap címlapján. Az első fekete modell volt, aki 1987-ben a brit Vogue címlapjára kerülhetett, szintén az első, aki egy évre rá a francia Vogue borítóján pózolt, 1989-ben pedig ismét csak ő lett az első színes bőrű modell, aki az amerikai Vogue szeptemberi, azaz az év legfontosabb számának címlapjára kerülhetett. Mindezt ráadásul még 20 éves kora előtt érte el.

Naomi-Campbell

Naomi Campbell 1989-ben egy Perry Ellis ruhában

Naomi 1970-ben, Dél-London Streatham városrészében született, különleges vonásait jamaicai édesanyjától és kínai származású édesapjától örökölte. Vér szerinti apját sosem ismerte, Naomi még meg sem született, amikor a férfi elhagyta a családját. Már kislányként belecsöppent a show-bizniszbe, mindössze hétéves volt, amikor szerepet kapott Bob Marley Is This Love című számának klipjében, 12 évesen pedig a Culture Club I’ll Tumble 4 Ya című dalához forgatott videóban sztepptáncolt. Mindeközben felvételt nyert az Italia Conti Színművészeti Akadémiára, ahol balettet tanult.

Olvastad már?

Modellkarrierje 1986-ban, 16 évesen indult el, mikor a Covent Garden negyedben, nézelődés közben felfedezte a Synchro Modellügynökség feje, Beth Boldt. Innen pedig már nem volt megállás. Épp, hogy belecsöppent a modellszakmába, máris a brit Elle címlapján landolt. Az elkövetkező években a karrierje szárnyalni kezdett: olyan tervezők kifutóján vonulhatott végig, mint Gianni Versace, Azzedine Alaïa és Isaac Mizrahi, és a szakma olyan nagy nevei fotózták, mint Peter Lindbergh, Herb Ritts és Bruce Weber. Az 1980-as évek végére Naomi Campbellt, Christy Turlingtont és Linda Evangelistát csak a „szentháromságként” emlegették, ők lettek koruk legkeresettebb modelljei.

Naomi-Campbell-Christy-Turlington-Linda-Evangelista

Linda Evangelista, Naomi Campbell és Christy Turlington 1989-ben

A szupermodell-generáció

A ’90-es években aztán megszületett az úgynevezett szupermodell-generáció: Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford, Claudia Schiffer és Kate Moss a modellvilág szupersztárjaivá váltak, olyan híresek lettek, olyan rajongás és felhajtás vette őket körül, mint a legnagyobb film- és popsztárokat. Máig a divattörténelem ikonikus címlapjának számít a brit Vogue 1990-es januári száma, amin Naomi Christy Turlingtonnal, Linda Evanglistával, Cindy Crawforddal és Tatjana Patitz-cal együtt szerepel.

vouge-1990

De hasonló divattörténeti pillanat volt az is, amikor 1991 márciusában Campbell, Turlington, Evangelista és Crawford egymással karöltve sétáltak a kifutón, Versace bemutatóján, miközben George Michael Freedom! ’90 dalát énekelték.

A modellkedésen túl

Munkássága azonban nemcsak a kifutókból és a több millió dolláros kampányokból állt. 1994-ben kiadott egy regényt is Swan címmel, ami egy megzsarolt szupermodellről szólt – és amiről később kiderült, hogy valójában nem is ő, hanem egy Caroline Upcher nevű szellemíró írta. A könyv szerzőtől függetlenül végül nem kapott túl jó kritikai fogadtatást. Egy évre rá pedig énekesnőnek állt, és kiadta első és egyetlen albumát Baby Woman címmel, ami szintén nem aratott osztatlan sikert.

Ő volt a balhés csaj

Naomi a ’90-es években valóságos közéleti személyiséggé vált, ez pedig azzal is együtt járt, hogy a paparazzók minden lépését követni kezdték – a szupermodell pedig bőségesen szolgáltatott is hírt a bulvárlapoknak. Többször is elítélték, mert alkalmazottaival agresszívan viselkedett, 2007-ben például a pénzbírság mellett még 5 nap közösségi szolgálatot is teljesítenie kellett. Egy New York-i hulladékkezelőben kellett dolgoznia, ahova a modell minden nap dizájnerruhákban állított be, és gyakorlatilag fotózáshoz öltözve töltötte le a büntetését. De karrierje kezdetén sokáig küzdött drogproblémákkal is, többször került elvonóra, ám 2000 óta teljesen tiszta tudott maradni.

Kate-Moss-Naomi-Campbell 1993

Kate Moss és Naomi Campbell 1993-ban

Lehetett volna hercegné is

Naomiból akár hercegné is lehetett volna, 1994-ben ugyanis egy ideig Albert monacói herceggel randizott, a románc viszont hamar véget ért. A jó kapcsolat azonban úgy tűnik, ezután is megmaradt köztük, mivel 2011-ben a herceg a szupermodellt is meghívta az esküvőjére.

Mandelával is dolgozott

Naomi jó viszonyt ápolt Nelson Mandelával is. 1994-ben találkozott először a Dél-Afrikai Köztársaság néhai elnökével, amikor Dél-Afrikába utazott a Miss World szépségverseny zsűritagjaként. A furcsa páros között hamarosan barátság szövődött, Naomi pedig számos jótékonysági gyűjtéssel segítette az elnök által alapított Nelson Mandela Children’s Fund elnevezésű szervezetet. Mandela tiszteletbeli unokájaként emlegette a modellt, míg Naomi az interjúkban csak nagypapának nevezte az elnököt.

Nelson-Mandela-Naomi-Campbell

Nelson Mandela és Naomi Campbell 2007-ben

50 évesen is a csúcson

Hiába teltek az évtizedek, Naomi a mai napig az egyik legkeresettebb név a divatvilágban. Bár a Time magazin 1998-ban bejelentette a szupermodell-korszak végét, Naomi az új évezredben is a topon tudott maradni. Kifutókon és címlapokon szerepel, és bár sokszor volt hangos a sajtó a botrányaitól, a karrierje gyakorlatilag 30 éve töretlen. A megjelenése pedig olyan, mintha egy napot sem öregedett volna az elmúlt évtizedek alatt.

naomi-campbell

Naomi Campbell 2020 februárjában, a párizsi divathéten

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images, Vogue/Peter Lindbergh