Diana menyasszonyi ruhája történelmet írt

2020. november 24.
A walesi hercegné ruhájának terve államtitok volt, és azt a Szent Pál-katedrális folyosójához szabták.

A Netflix egyik legnagyobb sikerű sorozata, A korona negyedik évada Károly herceg és Diana Spencer történetét meséli el, és felidézi, milyen lehetett a pár 1981. július 29-i esküvője. A ceremónia egyik legtitokzatosabb része Diana menyasszonyi ruhája volt – nem véletlenül.

A menyasszonyi ruhát a David & Elizabeth Emanuel tervezőpáros alkotta meg, akikről akkoriban nem lehetett túl sokat tudni, hiszen egy évvel korábban szereztek csak diplomát. Sokak meglepetésére Diana mégis őket választotta, és olyan menyasszonyi ruhát rendelt tőlük, amilyet még nem látott a világ. A dolog furcsasága, hogy Dianát egyáltalán nem érdekelte a divat, rá volt kényszerítve, hogy divatosan öltözzön, derül ki Rosalind Coward Diana: The Portrait című könyvéből.

Diana hercegné menyasszonyi ruha

A menyasszonyi ruhával szemben támasztott elvárások nem voltak elhanyagolhatók: a ruhának úgy kellett történelmet írnia, hogy közben Diana is szeresse azt. A tervezők tudták, hogy a ceremónia a Szent Pál-székesegyházban lesz, így a ruhának drámainak kell lennie – olyannira, hogy megtöltse Európa ötödik legnagyobb templomát.

A tervezők visszaemlékezéseiből kiderül, a ruha terve gyorsan elkészült, és azt igazi államtitokként kezelték. Amint megvolt a rajz, és Diana rábólintott, összetépték, nehogy kiszivároghasson. A tervezéssel ellentétben a kivitelezés már felért az örökkévalósággal, amihez az is hozzájárult, hogy Diana bulimiás volt, az eljegyzés követően 42-es méretről 38-asra fogyott, így a ruhát át kellett szabni.

Diana hercegné menyasszonyi ruha

A ruhaköltemény elefántcsont taftselyemből készült, és kézzel hímzett gyöngyház flitterekkel és igazgyöngyökkel díszítették. A ruhára olyan csipkebetétek is felkerültek, amelyek korábban Mária királynő, II. Erzsébet királynő nagymamájának tulajdonában álltak. A ruhát a hercegné a Spencer család személyes gyűjteményéből származó gyémánttiarával egészítette ki. A ruha uszályát a katedrális folyosójának szélességéhez igazították, így lett 7,5 méter, míg a fátyol 25 méter hosszú volt.

Diana elérte célját, a ruha történelmet írt, 2018-ban a Time magazin minden idők legmeghatározóbb brit királyi menyasszonyi ruhájává választotta.

Forrás: Independent
Fotók: Getty Images

Olvasd el ezt is!