Törvényen kívüli szerelmesek nyomába ered a DÜSK

2021. január 26.
A DÜSK legújabb kollekciójának a középpontjában a menekülő szerelmesek történetei állnak. A Lovers on the Run főszereplői a filmtörténet leghíresebb és leghírhedtebb párosai: legyen szó rafinált gengszterekről, törvényen kívüli bűnözőkről, mestertolvajokról, vérengző gyilkosokról, tévesen vádolt ártatlanokról vagy szökésben lévő bűnösökről.

A filmtörténetben egyre több törvényen kívüli páros bukkan fel, mióta Arthur Penn 1967-ben vászonra álmodta Bonnie és Clyde ikonikus gengszterpárosát. A ’90-es években olyan kultfilmek születtek a témában, mint az Oliver Stone rendezte Született gyilkosok, amelyben Micky és Mallory, a két kegyelmet nem ismerő bűnöző halálosan egymásba szeretnek, vagy Tony Scott és Tarantino alkotása a Tiszta románc, David Lynch Veszett a világ című filmje vagy a Gus van Sant által jegyzett Otthonom, Idaho.

A törvényen kívüli szerelmesek sztorijai, a road movie-kra jellemző esztétika és a ’90- es évek hangulata keveredik a DÜSK új kollekciójában. Hegedűs Dóra, a márka tervezője asszociatív módon kapcsolt a kollekció tematikájához különböző mintákat, felületeket és anyagokat. Az egyes ruhadarabok extravagáns formaalakításában, szürreális mintáiban és színeiben megjelennek az ikonikus filmes inspirációk, a lázadó rocksztárok világa, valamint a ’90-es években kibontakozó kelet-európai techno- és rave-kultúra hatása.

A márka védjegyének számító anyagmanipulációs technikák a Lovers on the run kollekcióban is tetten érhetők: a kézzel festett akril- és tusképeket a tervező rétegezte, majd az így keletkező képeket különböző effektekkel digitálisan manipulálta. A mintákon az érzékletes felületek, a ’90-es évekre jellemző állatminták, és Lynch filmjeiből ismert ikonikus piros-fekete színpárosítások dominálnak. Az anyagválasztásra a diverzitás és a komfortosság a jellemző, elsődleges szempont volt a dizájn mellett a kényelem és a funkcionalitás.

A szokatlan anyaghasználat mellett a sportruházat kellékei, a fém kiegészítők, csatok, fűzők, zsinórok is nagy szerepet kaptak a kollekció egyes darabjain, így a streetwear elemek keverednek a magas minőségű szabászatra jellemző megoldásokkal.

A kollekcióban készültek kifejezetten férfi és női darabok, azonban a legtöbb uniszex, azaz mindkét nem bátran viselheti őket. A DÜSK-re jellemző módon a tervező törekedett rá, hogy a Lovers on the run kortól és nemtől függetlenül szólítsa meg a magas minőségű tervezői darabok és a streetwear divat iránt érdeklődőket.

A kollekció érdekessége, hogy a legújabb, modern anyagok mellett a tervező nagymamájának ’70-es évekből megmaradt készletéből is kerültek szövetek a kollekcióba, illetve Dóra egy-egy másodkézből származó vintage farmert és öltönynadrágot is átalakított. A márka számára fontos a fenntarthatóság, így a legújabb megoldások mellett igyekszik az újrahasznosításra is törekedni, és újra körforgásba hozni a megunt darabokat.

A kollekcióban megtalálhatóak alapdarabok is, amelyek bárki öltözetét színesíthetik: a szöveggel nyomott pólók, a mintás ingek, a piros-fekete garbók és vagány farmerdzsekik közös jellemzője, hogy a szokatlan minták mellett az egyszerűbb ruhákban is található egy-egy csavaros tervezői megoldás.

Nemcsak a törvényen kívüli szerelmesek, de a rocksztárok gardróbjában is helyet kaphatnának a kollekció drabjai, hiszen az egyes öltözékek a filmekben elhangzó pszichedelikus zenékből is inspirálódtak: a DÜSK örök ihletadói, a Nine Inch Nails, Patti Smith, Rolling Stones, Nick Cave, David Bowie vagy Iggy Pop hatása itt is tetten érhetők.

A Lovers on the run – úgy, mint a DÜSK korábbi kollekciói – a diverzitásra épít: legyen szó férfiakról, nőkről, technóról vagy a klasszikus rockról, fiatalabb vagy idősebb generációról, a kollekcióban mindenki megtalálja a számára tökéletes darabot, amely később a viselőjétől válik majd igazán egyedivé.

17 fotó megtekintése

 

Fotó: Martin Wanda
Smink/Haj: Keserű Barbara
Modellek: Aaron @Wam Models, Melinda @VM Model
Ékszerek: Pussybling

Olvass tovább!