Tokafűző szépségkiegészítő, az új őrület

2020. június 22.
Már egy-két éve látni lehetett a közösségi média felületein egy bizarr szépségkiegészítőt, amelyet a fülre fűzve, a toka körül hordanak az extrém trendeknek is bizalmat szavazók. Az állítólag zsírcsökkentő fűzőszerűség azóta nagy karriert futott be...

Szépségszerkesztőként már jó pár éve felfigyeltem a furcsa, az angol sajtóban azóta csak „toka melltartóként” emlegetett, áll körüli részeken futó fűzőre. Ahogy lenni szokott ilyenkor, az őrületes új szépségkütyük, -kencék esetében, mindenféle copy termékekkel is nagy mennyiségben találkozhatunk azóta, megnehezítve a döntést, melyiket is vállaljuk be, ha kipróbálnánk (ChinUp, Face Bra, és még temérdek társa…). Bár akkor azt hittem, ahogy jön, úgy el is tűnik a jelenség a süllyesztőben, időközben egyre többen lettek rajongói a módszernek, amelynek alapja a kozmetikai műtétek után használt maszkok, beautytapaszok működési elvéhez hasonló. Vagyis segít az arcszöveteket némi extra támasztékkal feszesen tartani. A Daily Mail, a Mirror és rengeteg szépségblogger is külön foglalkozik a témával, teszteléssel, így próbálva meg segíteni azoknak, akik hajlanak egy hasonlóan furcsa hám kipróbálására.

De hiába a sok rajongói komment az interneten, az biztosnak látszik, hogy tudományos háttér, pontosabban tudományos bizonyítékok a működési elv hatásosságáról egyelőre nem állnak rendelkezésre. A ránézésre elég morbid, fülekre erősíthető szerkezet – legalábbis az ausztrál központú Face Bra esetében – azt ígéri, hogy fogyasztja az áll környéki zsírokat, mégpedig diéta vagy arctorna nélkül.

A kompressziós hatása révén ér el eredményeket, és alkalmanként – pontosabban napi 40 perc viselet mellett – ígér látványos hatásokat a toka területén. „A heti legalább három-négy alkalmas használat mellett észrevehetően csökken az arczsír mennyisége, de fokozza a nyirokrendszer működését, felszabadítja a toxinokat, és az izzadságon keresztül segít megszabadulni a felhalmozódott nátriumtól is” – állítják a hámszerű kütyüről a forgalmazói, hozzátéve hogy a bőr feszesítését is elősegíti, helyreállítva a laza és megereszkedett bőrt, az arc korábbi feszes kontúrját.

Az interneten, főleg Facebook- és Instagram-platformokon keringő videó mindig nagy port ver fel a kommentek terén, helyet adva a már megszállott rajongóknak, a nagy szkeptikusoknak és a könnyen lelkesedő, minden szépségőrületet szívesen kipróbálóknak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Could do with a face bra today 😮 think I’ll have to settle for a sheet mask! #allymcbeal #facebra

Louise O’Neill (@louisemakeup) által megosztott bejegyzés, Márc 2., 2016, időpont: 7:58 (PST időzóna szerint)

Én magam ezen a téren inkább a szkeptikusok körét erősítem (ahogyan annak idején az Ally McBeal sorozatban az egyik szereplő arcán felbukkant arcmelltartó prototípus esetében is), főleg, mert kevés olyan szerkezetet láttam, próbáltam test- és arcszépítés terén eddig, amely teljes passzivitás mellett (a felhasználó részéről persze) ért el tényleg látványos változásokat.

Azok esetében, akik mindenáron természetesebb megoldásokkal (a kozmetikai eljárásokat kizárva – pl. zsírfagyasztás, -leszívás stb.) szeretnének megszabadulni az állkörnyéki zsíroktól, talán némi tudatos életmódváltással kombinálva tényleg lehet látványos hatása. Ha pedig kiegészítő kezelést keresnénk egy hasonló szerkezet mellé, érdemes lehet tényleg belevágni a napi arctornába vagy akár a rendszeres arcmasszázsba is.

Olvass tovább!