Upcycled romantika: a magyar márka a nagyi ruháival küzd az unokáink jövőjéért

2021. február 18.
A tervező számára a legnagyobb motiváció, hogy felhívja a figyelmet a globalizálódott divatipar által okozott környezeti és etikai problémákra, és egy alternatív utat mutasson a divat fogyasztására.

A márka életre hívásához Vecsei Kinga Réta több fiatal tervezővel dolgozik együtt, akik a koncepciót, illetve a gyártást támogatják: Schneider Anna, Makláry Karina, Tasnádi Kati Lili. Kati kiegészítőtervezőként és dizájnmenedzserként társult be a Secondland vezetésébe.

secondland-vintage-marka

A Secondland válogatott vintage ruhákat és upcycled tervezői darabokat kínál, a fenntarthatóságra fókuszálva. A vintage és preloved ruhák kézenfekvő választásnak bizonyulnak egy zöld gardrób kialakításánál, Secondlandben pedig olyan termékeket találhatnak a vásárlók, amik igazodnak a legújabb trendekhez és a márka romantikus, bohém stílusához egyaránt. A tervezők úgy válogatják össze a már használt, de kitűnő állapotban lévő ruhákat, hogy azok egy kollekciót alkossanak a Secondland saját tervezésű, upcycled darabjaival. A márka Instagram-oldalán a követők inspirációt meríthetnek, hogyan viseljék a vintage ruhákat a mai kor esztétikumához igazodva, illetve különböző outfit-variációkat láthatnak egy adott ruhadarabbal. A tervezők a tudatos, felhalmozást elkerülő vásárlást, és egy fenntartható gardrób kialakítását szorgalmazzák. Biztatják a követőiket, hogy merjenek szezonokon átívelően gondolkodni, például nyári ruháikat párosítsák egy meleg kötött pulcsival és csizmával a hideg hónapokban.

secondland-vintage-marka

A Secondland upcycled kapszulakollekciója decemberben debütált. A dizájnerdarabok között találunk egybekötött sapka-sálat, amely kötőipari maradékanyagból készült, illetve több vintage ruha felhasználásával megalkotott ruhát, inget. A márka jelmondata, hogy a régi dolgok kincset érnek. Secondlandben a ruhaipari hulladék újrafelhasználásával az anyagot folyamatos körforgásban tartják, a nagymama kardigánjából pedig egy dizájner szemléletével stílusos és egyedi felsőruházat válik. A vállalkozás mozgatórugója, azaz a változtatás szándéka, a tudatos fogyasztásra való nevelés pedig feliratokként, üzenetek formájában tűnik fel az upcycled vintage pólókon és kabátokon.

secondland-vintage-marka

secondland-vintage-marka

Fotó: Ladocsi András

Olvass tovább!