„Célom, hogy az öltözködés itthon is a kultúra részévé váljon”– tízhetes online öltözködéskultúra kurzust indít Füzes Eszter, az egykori USE unused társalapítója és tervezője

2021. március 20.
A pandémia alatt sem tétlenkedik Füzes Eszter, a USE unused egyik alapító tervezője. Márciusban indult első online kurzusa, amely komplex tudásanyagot kíván átadni azoknak, akik szeretnének önazonosan, számukra előnyös módon öltözködni. 

Nem semmi évünk volt… Neked mint divattal foglalkozó szakembernek hogy telt 2020? 

Én már a Covid előtt is új utak felé kezdtem el nyitni, de amikor betört a karantén, komolyabbá vált a dolog. Májusban elkezdtem írni egy kurzus tananyagot, ami nyár környékéig ki is töltötte az időmet, most még az utolsó simításokat végzem a vizuális tartalmán. Március elején végre elkezdődött az első online kurzusom, az ESZTÉTIKA, amelynek az a célja, hogy szélesebb körben meg tudjak tanítani nőket arra, hogy hogyan használják ki legjobban adottságaikat, és hogyan találják meg saját útjukat. A személyes foglalkozások miatt évente négyszer lesz lehetőség beiratkozni, korlátozott létszámban. Magyarországon még nincs a repertoárban ehhez hasonló tanfolyam: ez egy tízhetes intenzív kurzus, kreatív és önismereti feladatokkal és élő alkalmakkal, amikor lehetőség adódik egyéni kérdések megbeszélésére és a feladatok kiértékelésére. 

Úgy képzelem, a te munkádhoz azért szinte kötelező a személyes jelenlét. Mennyire működőképes online a stíluskurzus? 

Ez nem egy tanácsadás, nem egy átváltoztató szalon lesz, hanem egy kurzus, ahol minden héten valami újat tanulnak meg a hallgatók, mindenkinek lesz lehetősége saját ritmusában haladni, ezzel elősegítve azt, hogy a tudás fokozatosan és folyamatosan épüljön be szemléletükbe, mindennapjaikba. A metódus menete hasonló ahhoz, amit a személyes gardróbrendezések során szoktam alkalmazni, azonban azzal szemben ez nem tanácsadás. Itt megtanítom a hallgatókat arra, hogy hogyan fejezzék ki magukat öltözködésükkel, hogyan válasszanak tudatosan és építsenek fel egy működő ruhatárat.

A stílustanácsadás nem összekeverendő a stylisttal. Én nem stylist vagyok. A stylistok nagyon képben vannak az aktuális divattal, trendekkel, tervezőkkel, és már-már műalkotásokat kreálnak öltözékekből. Engem sokkal jobban érdekel a különböző karakterek felöltöztetése. Én abban tudok segíteni, hogy valaki hogyan találja meg a saját útját. A jó döntésekhez szükség van önismeretre és egy bizonyos fokú háttéranyag ismeretre is.

fuzes-eszter-kurzus

Milyen feladatok lesznek a kurzuson? 

Az első modul önismereti rész lesz öndefiníciós feladatokkal: itt az a legfőbb feladat, hogy jellemezzük magunkat szavakkal, kifejezésekkel és egyebek mellett például meghatározzuk a színkarakterünket vagy a testalkatunkat is. Ezt követi egy alap háttértudással foglalkozó rész, mert úgy gondolom, kontextus, divattörténet, alapvető elméleti tudás nélkül nem lehet stílusról beszélni. A kontextualizálás miatt sokkal több tudást ad át az online kurzus, mint a klasszikus gardróbrendszerezés: megtanulják a módszertant, a háttéranyagot és az öltözködés alapvető elveit önmagukra alkalmazni, így egy szép kis csomagot tudnak magukkal vinni, ami aztán egy életen át elkíséri őket.

Nincs benne a „félrediagnosztizálás” veszélye, ha a kurzus résztvevői magukat elemzik? 

Igen, ez abszolút benne van, ezért lesznek live alkalmak, amikor ezeket a tévedéseket korrigálom, kiegészítem. A második modul az öndefiniálást állítja fókuszba, majd következik egy nagy rész, amely az ismeretanyag bővítésről szól. A kurzus végén pedig megtanulják létrehozni saját, működő ruhatárukat.

A kurzus márciusban indul, 15 fővel. Évente 4-5 alkalommal tervezem indítani, a személyes foglalkozások miatt korlátozott létszámmal. Tapasztalatom szerint a nők nagy százalékban rosszul definiálják magukat: egyrészt a berögzült hamis énkép miatt, másrészt bizonytalanságuk miatt. Kevesen ismerik például hogy hogyan harmonizálhatják arányaikat, hogyan hangsúlyozhatják ki előnyös oldalukat. A klienseimmel szerzett tapasztalatok alapján állítom, hogy a nők ruhatáruknak csak kis részét használják aktívan, és túl sok helyet foglalnak azok a darabok, amik nem megfelelőek számukra, ezért aztán nem is nyúlnak hozzá. A kurzus nagy része arról szól, hogy olyan aktív gardróbot alakítsanak ki, ami inspiráló lesz mind a maguk, mind környezetük számára.

Jó sok pszichológia kell egy ilyen kurzushoz, nem? 

Igen, kikerülhetetlen, muszáj, hogy ismerjük saját magunkat! De ez csak az alap, utána az ismeretanyag-bővítés és azok alkalmazása áll a kurzus központjában. Azért fontos az önismeret, hogy jól tudják alkalmazni a különböző trükköket és lehetőségeket. Ehhez pedig tudni kell, hogy ki és mire szeretné alkalmazi, mi a célja, mit szeretne kifejezni vele.

Úgy gondolom, ha valaki jól néz ki, akkor jól is fogja érezni magát a bőrében. Viszont ha rossz skatulyába kerülünk az öltözködésünk miatt, akkor onnan nagyon nehéz kikerülni.

fuzes-eszter-kurzus

Láttam, hogy cégekkel is dolgozol. Nagyon nehéz lehet formálisan és egyedien öltözködni egyszerre. Mit kapnak a hozzád forduló cégek, és milyen cégek kérik a segítségedet? 

Cégek számára kiscsoportos tréninget tartottam a Covid előtti időkben, főként üzleti tanácsadó cégeknek. De ez nem személyes styling, hanem inkább alapműveltség-tréning. Azt hozzá kell tennem, hogy sajnos ma, Magyarországon még nagyon kevés cég tartja fontosnak az ilyen jellegű tréningeket.

A legfőbb probléma a céges öltözködéssel, hogy általában hiányzik az öltözködési alapműveltség. Sok cégnél az alkalmazottak találkoznak az ügyfelekkel, viszont nem jellemző, hogy a cégek fordítanának energiát alkalmazottaik megjelenésébe. Fontos a logó, a névjegy, az irodai környezet, de az alkalmazottak megjelenésére, akik a céget képviselik, már nem figyelnek oda. Nincs kellőképp kifejezve a státusz, sem egy sor más képesség.  

A legtöbb nő ott rontja el, hogy bár nem érdekli a divat, nincs tisztában a lehetőségekkel, nem ismeri az anyagokat és a színek használatát vagy akár a fazonokat, ennek ellenére mégsem kér segítséget. Úgy gondolja, hogy értenie kell hozzá, hisz nő. Senkinek sem könnyű az állandó megújulás igényének úgy megfelelni, hogy közben tényleg önmaga tudjon maradni. Nem mindenkinek van szüksége öltözködési és stílustanácsokra, de mindenki tudna mit kezdeni néhány profi, jól eltalált javaslattal, ami egy külső, mégsem kívülálló forrásból érkezik. Fontos, hogy az öltözködés a kultúránk részévé váljon. Szerencsére ez fejleszthető és tanulható, így mindenkinek magán múlik, mikor érkezik el arra a pontra, hogy kicsit tudatosabban foglalkozzon megjelenésével.

A koronavírus jól át is alakította az öltözködési kultúránkat, lényegében mackónadrág-bő pulóver kombinációra redukálódott az öltözködésünk. Szakértőként mit javasolsz, mit érdemes otthonra felvenni? 

Én azt látom, hogy mindenki alig várja, hogy vége legyen az egésznek, és fel lehessen öltözni normálisan, mert a cicanadrágot és a melegítőt már nagyon unjuk. Otthon is annak megfelelően érdemes felöltözi, ahogyan az utcán kinéznénk. Persze nem farmerban kell végigülni egy home office munkanapot, mert az baromi kényelmetlen, de vannak kötött overallok, kasmír- vagy gyapjú oversize ruhák, amik tökéletesek erre a célra. Elég jó most a felhozatal, a különböző márkák sokféle lehetőséget kínálnak, ezért vannak bőven lehetőségek a melegítőnadrágon túl is.

Mi ma a legnagyobb probléma Magyarországon öltözködés terén? 

A múlt árnyéka, ami még mindig nyomot hagy az utcaképen. Bár a fiatalabb korosztály bátrabban nyúl hozzá dolgokhoz, de ahogy ők öltözködnek, nekem az is uniformizált kicsit. Kevés a karakter és az egyéni hang. Az öltözködés és kinézet itthon nagy részt nem tudatos választás, hanem sokszor csak a véletlen műve.

Hogyan lehetne ezen javítani szerinted? 

Fontos a probléma felismerése, és lényeges lenne a belátás, hogy segítség nélkül nem fog menni. Akinek nem ez a választott szakmája, esetleg a hobbija, az a kellő ismeretanyag és érdeklődés hiányában nem fogja tudni kitalálni a jó megoldást. Én arra ösztönöznék mindenkit, aki bizonytalan a megjelenését illetően, hogy kérje ki szakember segítségét, de mielőtt dönt valaki mellett, nézze meg alaposan, hogy akit választ, hiteles legyen. Az ESZTÉTIKA online kurzus is egy jó megoldás, de fontos, hogy ez egy tanulási folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Viszont aki elvégzi, az napról napra magabiztosabban és tudatosabban fog majd tudni dönteni, és fokozatosan be tudja építeni életébe a tanultakat.