Megsárgult a tornacipőd? 5 tipp, hogy újra fehér legyen!

2021. április 11.
A fehér vagy világos színű tornacipők nagyszerűen kombinálhatók szinte minden stílussal, a hátrányuk viszont az, hogy idővel megsárgulnak. Erre is van otthon bevethető megoldás, mi rögtön ötöt mutatunk!

A fehér tornacipők nemcsak a használatból eredően színeződhetnek el, hanem attól is, ha nem megfelelően mosod azokat. Az egyik és legfontosabb, hogy az első mosás előtt nézd meg a címkét, hogy egyáltalán mosható-e gépben a sportcipőd. Ha igen, akkor a következőképp jár el, hogy megelőzd a kellemetlen meglepetéseket: soha ne mosd magas hőfokon, hosszúra nyúló programmal a sportcsukákat. Legjobb, ha a kímélőprogramot választasz, és hideg vagy langyos vízzel végzed a mosást. Még cipőbarátabb megoldás, ha kiválasztod a fél adag mosása opciót, ezzel mosószert, vizet és energiát is spórolhatsz.

Így lesz fehér a megsárgult tornacipő

Ahhoz, hogy a fehér tornacipő tényleg fehér maradjon, gondját kell viselned – és ez többet jelent annál, hogy időnként bedobod a mosógépbe! A jó hír az, hogy gépi mosás nélkül is lehet ragyogóan fehér a sportcipőd, sőt egyesek szerint pont az a hófehér cipők titka, hogy sosem kerülnek közelebbi kapcsolatba a mosógéppel.

A másik fontos tudnivaló, ami megvédi a fehér cipőt az elszíneződéstől, az a napon szárítás kerülése. Ha tisztítás után tűző napon szárítod – netán még kint is felejted – az a színének egyáltalán nem kedvez.

Mielőtt bevetnéd az alábbi fehérítő tippeket, amolyan nulladik lépésként mindig szabadítsd meg a folyton divatos tornacipőt a rajta lévő szennyeződésektől: töröld át a talpát szappanos vízbe mártott puha ronggyal. Ha ezzel megvagy, hozzá is láthatsz a fehérítéshez!

Tengeri só és tej

Önts egy lavórba 1 liter tejet és annyi vizet, amennyi ellepi a tornacipőt, és szórj bele fél bögre tengeri sót. Tedd ebbe a keverékbe a tornacipőt, és hagyd fürdőzni 3 órán keresztül. Ha letelt az idő, dörzsöld át a sportcipőt egy kiszuperált fogkefével vagy súrolókefével, és szappanos vízzel öblítsd le. Olyan fehér lesz, hogy akár esküvőre is felveheted!

Fogkrém

Egy használaton kívüli, benedvesített fogkefére nyomj fehérítő fogkrémet. Ezzel dörzsöld át alaposan a tornacipő megsárgult részeit – vagy a rajta lévő makacsabb szennyeződéseket – egészen addig, míg fel nem habzik. Ezután öblítsd le langyos vízzel, és hagyd teljesen megszáradni.

Mosogatószer és hipó

Adj 2 liter langyos vízhez 1 kiskanál hipót és 2-3 evőkanál mosogatószert. Merítsd bele, és egy kefével dörzsöld át az elegáns szettekhez is passzoló tornacipőt, majd meleg vízzel öblítsd le, és hagyd teljesen megszáradni. Ha makacs foltok lennének a cipődön, hagyd ebben a keverékben ázni 1 órán keresztül, és utána tisztítsd meg kefével. Ha még ez sem segít, a még nedves cipőre tegyél egy kis szódabikarbónát, hagyd állni, majd mosd le és szárítsd meg.

fehér lesz a megsárgult tornacipő

Ha a gumi sárgult meg

Ha a tornacipődnek ez a része színeződik el, elég reménytelennek tűnhet a küzdelem, van azonban néhány jól bevált módszer, ami segíthet. Az egyik, hogy nedves fogkefére nyomsz fehérítő – lehetőleg mikroszemcsés – fogkrémet, és azzal dörzsölöd át alaposan a megsárgult részt, de hatásos lehet az is, ha a használaton kívüli fogkefére zsíroldó tisztítószert fújsz, és azzal sikálod át a sportcipőt. Ha végeztél, töröld át a gumit egy puha nedves ronggyal, és várd meg, míg teljesen megszárad.

Ha a cipőfűző váltott színt

Ez a probléma orvosolható a cipőfűző cseréjével, előtte viszont érdemes tenned egy próbát a fehérítésre, már csak azért is, mert általában a cipőfűzők a legpiszkosabbak egy sportcipőn. Mindenképp fűzd ki a cipőből, és külön mosd a fűzőket, amikor úgy döntesz, hogy megtisztítod a lábbeliket. Ha a fűzők nem nagyon szennyezettek, elég lehet egy alapos szappanos átdörzsölés, de akkor sem reménytelen a helyzet, ha makacsabb kosszal állsz szemben. Ilyenkor érdemes langyos, 1-2 evőkanál szódabikarbónával elkevert vízbe áztatni a cipőfűzőket, majd körömkefével jól átdörzsölni. Ha még ez sem segít, a fűzőket mosógépben is kimoshatod, amikor összegyűlt annyi ruha, hogy elindíts egy programot.

Fotó: Pexels

Ezt olvastad már?