Ez Marilyn Monroe „Happy Birthday, Mr. President”-ruhájának története

2021. április 16.
Marilyn Monroe 1962-ben, John F. Kennedy negyvenötödik szülinapja alkalmából viselt ruhája történelmet írt. Elhoztuk a buja estélyi történetét.

A mozitörténelem egyik legnagyobb csillaga a szókimondó Marilyn Monroe volt, aki kilenc éven keresztül „ragyogott” Hollywoodban, és már életében élő legendává vált. A fiatal színésznő nemcsak szerepei, szokatlan hangja és szépsége miatt volt az egyik legizgalmasabb híresség, de merész fotói, stílusa, szépségtrükkjei és szerelmi élete is kifogyhatatlan beszédtémát biztosított. Leghíresebb románcát bár soha nem ismerték el hivatalosan, szinte biztos, hogy az USA egykori elnöke, John F. Kennedy szeretője volt. A nyilvánosság előtt egyetlen egyszer jelentek meg közösen, az elnök negyvenötödik születésnapja előtt tartott adománygyűjtő esten, ahol Marilyn Monroe Happy Birthday, Mr. President! dala volt a meglepetésdesszert.

Marilyn Monroe

Ruháját egy fiatal tervező, Bob Mackie alkotta meg, és az Oscar-díjas jelmeztervező, Jean Louis véglegesítette, aki egy áttetsző, mélyen dekoltált, 2500 darab kristállyal kirakott estélyit tervezett, ami második bőrként simult a színésznő testére. A tökéletes látvány érdekében a színésznő semmit nem viselt a ruha alatt. Az estélyi – amelynek háta teljesen meztelen maradt – és a színésznő csábító és érzéki előadása hatalmas botrányt okozott, és mindörökre beírta magát a történelembe.

John F. Kennedy

Marilyn Monroe a ruháért 1440 dollárt fizetett, ami ma körülbelül 12000 dollárnak megfelelő összeggel lehet egyenlő – annak valós értéke a performansz után megsokszorozódott, egy 1999-es aukción 1,26 millió dollárért kelt el, 2016-ban pedig már 4,8 millió dollárért vásárolta meg a Ripley’s Hollywood Boulevard Múzeum.

Nézd meg videón Monroe szülinapi performanszát!

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!