A nők szerepének erősítésére hívja fel a figyelmet a Fruit of Care és a Romani Design kollaborációja

2023. február 25.
Különleges, limitált ajándékdobozt állított össze közösen a 2023-as nemzetközi nőnap apropóján Magyarország egyik legismertebb társadalmi vállalkozása, a fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű emberek munkaintegrációjáért küzdő Fruit of Care, valamint a ruha– és kiegészítőtervezés során a roma motívumkincset és stílusjegyeket középpontba helyező Romani Design divatmárka.
A nők szerepének erősítésére hívja fel a figyelmet a Fruit of Care és a Romani Design kollaborációja

A különböző, magyar, szociális alapon működő manufaktúrák produktumait rejtő ajándékdoboz nemcsak ínycsiklandó gourmet-termékeket tartalmaz, de jó ügyet is képvisel, amelynek fókuszában ezúttal a magyar nők szerepének erősítése áll.

A koncepciójában tavaly megújult, ernyőszervezetként működő Fruit of Care Nonprofit Kft. korábbi társadalmi fókuszpontjai mellett új ügyekkel is gazdagította a tevékenységi körét. Az idei évtől hangsúlyosan szeretné artikulálni, milyen fontos is az, hogy a társadalom támogassa a női vállalkozókat, illetve a sok esetben hátrányból induló női munkavállalókat. Az ország elmaradottabb részein, nem egy esetben zsákfaluban, nők által működtetett szociális szövetkezetek sokszor az egyetlen esélyt jelentik a helyi, sokszor szakképesítés nélküli, netán mélyszegénységben vagy fogyatékkal élő női lakosságnak, hogy munkalehetőséghez jussanak, és havi bérrel járuljanak hozzá a családi költségvetéshez. A jobbára kézműves élelmiszereket gyártó műhelyek termékeit immár nemcsak a nagyvállalatok keresik céges karácsonyi ajándék gyanánt, hanem az erre a társadalmi üzenetre érzékeny egyéni vásárlók is, akik év közben is igénylik az újdonságokat. Így jött az ötlet, hogy az idei nemzetközi nőnap alkalmából egy különleges kollaborációt dobjanak piacra a társadalmi misszióját tekintve szociálisan ugyancsak érzékeny Romani Design divatházzal együttműködésben.

A nők szerepének erősítésére hívja fel a figyelmet a Fruit of Care és a Romani Design kollaborációja

„A terveződuó egyik tagjával, Erikával évekkel ezelőtt ismerkedtünk meg, és amikor házon belül elkezdtünk ezen az üzeneten gondolkodni, rögtön a Romani Design merült fel potenciális partnerként, hiszen a két brand hasonló értékeket vall, a társadalmi integrációért dolgozik. Emellett a márka karakteres és önazonos stílusában garanciát láttunk arra nézve is, hogy egy figyelemfelkeltő végeredmény születik, amely nemcsak a számos, hátrányos, netán speciális igényű munkavállalót foglalkoztató hazai termelőműhelyre irányítja rá a figyelmet, hanem a magyar nők esélyegyenlőségére is. Nagy örömünkre szolgált így, hogy a dobozt kívül és belül is a Romani Design egyik ikonikus textilmintája díszíti” – mesélt az együttműködésről Jakab Áron, a Fruit of Care tulajdonos-ügyvezetője.

A nők szerepének erősítésére hívja fel a figyelmet a Fruit of Care és a Romani Design kollaborációja

Varga Erika és Varga Helena divatmárkája, a Romani Design alapelgondolása, hogy a klasszikus roma stílusjegyeket újítják meg, és kreálnak a segítségükkel a XXI. századi elvárásokhoz igazodó, divatos darabokat, amelyek egyformán elnyerik a többségi társadalom és a roma közösség tagjainak tetszését is. A ruhák és divatkiegészítők puszta használati tárgyaknál sokkal többé válnak ezáltal, kommunikációs eszközökké lényegülnek át, megismertetve a nem roma vásárlókat egy gazdag, sok esetben a számukra ismeretlen kultúrával, a vidám színek és a cizellált minták által. Ez a hangulatvilág köszön vissza a Fruit of Care x Romani Design ajándékdobozon is, amelynek címkéjét a divatmárka egyik mintája díszíti, emellett találunk tőlük egy japán furosiki csomagolókendőt – a gourmet-termékeken túl. A gourmet-válogatás tartalmaz egy belga csokoládés rózsadesszertet a Cserehátról, levendulás vajas kekszet Monorról, homokhátsági fehér csokoládés eperlekvárt, csokoládéba mártott birsalmasajtbonbonokat, kubeba olajos aranyszappant, sós karamellel töltött bonbonokat Szekszárdról és egy autisták által készített nemezrózsát.

A nők szerepének erősítésére hívja fel a figyelmet a Fruit of Care és a Romani Design kollaborációja

„Én úgy gondolom, hogy a világunkban tapasztalható problémák megoldásának kulcsa abban rejlik, hogy a nők az élet minden területén nagyobb teret, több lehetőséget kapjanak. Úgy vélem, a Fruit of Care és a Romani Design e tekintetben is közös ügy mellett tette le a voksát” – tette hozzá a Romani Design társalapítója és tervezője, Varga Erika.

Fruit of Care

A Fruit of Care Nonprofit Kft.-t a budapesti Iparművészeti Egyetem textilszakán végzett Jakab Áron álmodta és alapította meg 2010-ben, hogy olyan ajándéktárgyakat és csomagokat kínáljon, melyeket dizájnerek fejlesztenek és hátrányos helyzetű emberek készítenek. A vállalkozás egyszerre kíván társadalmi és üzleti célokat elérni. Azáltal, hogy a különleges termékeket sérült emberek állítják elő kézi munkával, segítenek nekik megmutatni személyes értékeiket és támogatják társadalmi beilleszkedésüket is. A Fruit of Care olyan cégeknek, viszonteladóknak és egyéni ügyfeleknek kínálja termékeit, akik számára a társadalmi felelősségvállalás valódi ügy. Vásárlóik többsége azért dönt a márka mellett, mert ezekkel az egyedi kézműves termékekkel nemcsak minőségi ajándékot kap, de egyúttal segítheti hátrányos helyzetű embertársai munkaintegrációját is. A cég az évek során több mint százezer megrendelést teljesített, innovativitását és kiválóságát számtalan hazai és nemzetközi elismerés és díj bizonyítja.

A nők szerepének erősítésére hívja fel a figyelmet a Fruit of Care és a Romani Design kollaborációja

Romani Design

A Romani Design a világ első roma divatstúdiója, amelyet 2010-ben alapítottak azzal a céllal, hogy segítsék a roma közösség társadalmi és kulturális integrációját. Minőségi, kézműves termékeket készítenek: a Romani Design az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát, illetve annak kapcsolódásait a magyar kultúrához. Folyamatos szereplői a magyar divat- és dizájnszcénának, minden munkájuk a társadalmi felelősségvállalás jegyében készül. Varga Erika és Varga Helena, a márka alapítói és tervezői a munkájukon keresztül bemutatják a roma népművészetet és kulturális örökséget: a roma öltözködési kultúra fontos része nemcsak a magyar, hanem a kárpát-medencei népi öltözködési hagyományoknak is. Virágminták, színek és a Szűz Mária-ábrázolás mind megjelennek a hagyományos roma öltözékeken és népművészetben: a Romani Design tervezői olyan ruhadarabokat, ékszereket és kiegészítőket készítenek, amelyek a roma kulturális tradíciókat modern, kortárs kontextusba helyezik.