Segítség, stílusválságom van! – Hogyan találjuk meg a stílusunkat egy motiválatlan időszak után?

2023. április 04.
Bizonyára sokunknak volt már olyan korszak az életében, amikor egyszerűen azt éreztük, hogy semmi nem áll jól, vagy éppen nem találtunk tetszetős ruhákat a boltokban. Hiába volt temérdek mennyiségű ruha a szekrényben, nem volt kedvünk egyiket sem felvenni – ha tartósan fennáll az állapot, akár nevezhetjük stílusválságnak is. Kate Hudson stylistja ezen probléma megoldásában segít nekünk.
Sophie Lopez például Kate Hudson és Jessica Alba tanácsadója is.

„Az egyik fő ok, amiért divattanácsadó lettem, az a személyes stílus iránti rajongásom – a ruhákat önkifejezési eszközökként is lehet használni. A legelső mód a másik ember megismerésére (még mielőtt beszélnénk vele) az, hogy ránézünk az öltözékére. Gyakran a ruhatárunk segítségével kommunikálunk, információkat adunk magunkról a világnak. Emiatt a személyes stílusunk kialakítása talán ijesztő feladatnak tűnhet, mintsem egy kísérletezési lehetőségnek” – mondja Sophie Lopez, divattanácsadó.

Szerencsére vannak olyan profik, akik pontosan tudják, hogyan lehet ruhákon keresztül kiemelni valakinek a személyiségét – például Sophie Lopez, aki olyan hírességekkel dolgozik együtt, mint Kate Hudson vagy Jessica Alba.

A stylist – aki a Londonban töltött évek alatt ironikus játékossággal jelenítette meg columbiai örökségét –, elmondja, hogyan találhatjuk meg személyes stílusunkat oly módon, hogy az elérhető és egyben szórakoztató is legyen.

Nem érdemes a tökéletességre törekedni, mert az gúzsba kötheti a kísérletező kedvünket.

Nem érdemes a tökéletességre törekedni, mert az gúzsba kötheti a kísérletező kedvünket

Ne gondolkodjunk rajta sokat, csak csináljuk!

A Nike híres szlogenjének szavaival élve: Just do it! (‘Csak csináld!’) Lopez első tanácsa szerint ne ragaszkodjunk ahhoz az elképzeléshez, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie. Az emberek stílusa folyamatosan fejlődik és változik.

„A legjobb tanácsom az, hogy kezdd el! Ne félj új dolgokat kipróbálni vagy hibákat elkövetni! Keress egy ruhadarabot, ami tetszik, és kezdj el vele játszani! Játssz a lehetőségekkel, a színekkel, a mintákkal, az anyagokkal és nézd meg, hova jutsz velük!” – mondja Lopez.

Kezdjük az alapokkal!

Lopez azt javasolja, hogyha nem tudjuk, hol kezdjük, akkor szerezzünk be pár alapdarabot. Ilyenek lehetnek például a hosszú és rövid ujjú pólók és a farmerek. Ez jó tanács lehet azoknak is, akik pénztárcabarát módon szeretnék megkeresni a saját stílusukat. „Alapszínekben gondolkodj, ezek a fekete, a barna, a bézs, a szürke, a fehér és a khaki. Ezeket könnyedén lehet különböző módokon összepárosítani, keverni, próbálkozni” – mondja Lopez.

Elvesztünk a stílusok között? Kísérletezzünk először alapdarabokkal!

Elvesztünk a stílusok között? Kísérletezzünk először alapdarabokkal!

Fókuszáljunk a nekünk tetsző és hozzánk illő darabokra!

Ha valamire oda kell figyelni (persze a személyes ízlésünkön kívül), akkor az szabás. Fontos, hogy minden ruhánk jó legyen ránk méretben, jól illeszkedjen az alakunkhoz. Ezért érdemes a megvett ruhákat elvinni a szabóhoz, aki pontosan ránk varrja a darabokat.

„Mindig figyelj az arányokra és a szabásra. Egy a testalkathoz jól illeszkedő ruha többet ér, mint hat olyan, ami kevésbé jó méretben. Ha a bolti méretezés nem megfelelő, akkor vásárolj inkább személyre szabott darabokat a varróknál” – tanácsolja Lopez.

Majd jöhetnek a merészebb színek és textúrák.

Majd jöhetnek a merészebb színek és textúrák

Kövessük a megérzéseinket!

„Vannak esetek, mikor visszanézek a nap végén egy bejegyzést (például az Instagramon), és arra gondolok, hogy nem az volt a megfelelő cipő a szetthez. A stílusunk megtalálása egy kísérletezés, egy játék, és nem szabad félni attól, ha kicsit kilógunk a sorból. Ne hagyjuk, hogy befolyásoljanak minket az éppen futó divattrendek! A személyes stílus belülről fakad, és azzal kezdődik, hogy mi az, ami ösztönösen tetszik” – magyarázza a stylist.

Legyünk nyitottak arra, hogy stílusunk mindig változik és fejlődik!

Ha valamilyen szerkesztési elv alapján szeretnénk kialakítani a saját stílusunkat, akkor csináljunk stílustáblát (más néven hangulattáblát). „Segít, ha van valamilyen elképzelésünk arról, hogy hova szeretnénk eljutni. De legyünk nyitottak a változásra is!” – tanácsolja Lopez. Hangsúlyozza annak fontosságát, hogy egyszerűen csak hagyjuk stílusunkat, ízlésünket fejlődni. A stylist ezt a folyamatot egy izgalmas utazásnak nevezi.

Ne feledjük, a stílusunk mindig változik.

Ne feledjük, a stílusunk mindig változik

Szerző: Bognár Anna gyakornok, Fotó: Getty Images, Forrás: Elle USA